Liepājas Universitātē noticis seminārs „Jaunie zinātnieki iepazīstina: Baltija un vācieši” (Junge Wissenschagftler stellen sich vor: Das Baltikum und die Deutschen).

To organizēja Vācbaltu – igauņu sadarbības veicināšanas biedrība kopā ar Liepājas Universitāti un tika rīkots ar baroneses Babetes fon Zasas (Baronin Babette von Sass) atbalstu.

Šogad, desmitās jubilejas gadā, seminārā tika apkopotas iepriekšējos gados apskatītās tēmas par Baltijas vēsturi, vācbaltu literatūru, mākslu, mūziku, baznīcu un izglītības vēsturi, nacionālo kustību un Baltijas zinātniekiem, kas emigrējuši pēc 1945. gada.

Ventspils Augstskolas studenti arī šogad tika aicināti kļūt par semināra viesiem.

Jau iepriekš minēts, ka šis bija semināra jubilejas gads, un svētkiem par godu, klātesošajiem tika dota iespēja baudīt latviešu un vācu klasisko mūziku, ko izpildīja „Liepāja trio” – Dita Barona (čells), Beate Zariņa-Blašinska (vijole) un Līna Abdrejeva (klavieres).

Semināra laikā tika runāts par attiecībām starp baltiešiem un vāciešiem, to nozīmīgumu un vēsturi, kā arī par viduslaiku Baltijas teritorijas vēsturi no cita skatupunkta. Papildus tam dalībniekiem bija iespēja uzzināt par  Baltijā dzīvojošiem  vāciešiem un Vācijas iedzīvotāju skatījumu uz latviešiem: Detlefa Heninga (Detlef Henning) lasījums par Baltijas vēsturi, Rūtas Busbārdes referāts par Rīgas ķemerreģistriem, Mārtina Pabsta (Martin Pabst) lasījums par Igauņu sacelšanos 1343. gadā, Imanta Cīruļa izvēlētā tēma par Baltijas valstīm un tautām vācu literatūrā starpkara periodā un Tobiasa Keka (Tobias Keck) tēma „Par jūsu un mūsu brīvību”, Latvijas neatkarības atkalatgūšanas ceļš 1986. – 1991. gadam. Jaunie zinātnieki ar savu stāstījumu spēja ne tikai aizraut, bet arī rosināt interesi turpināt iedziļināties aplūkotajās tēmās.

Patīkams pārsteigums bija Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotekāru Tamāras Podiņas un Andras Pelnas veidotā grāmatu izstāde, kurā bija piedāvāti apskatei Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas krājumā esošie 18. un 19. gs. vācbaltu literatūras izdevumi.

Seminārs norisinājās vācu valodā. Lekcijas lasīja mācībspēki no Berlīnes, Dīsburgas-Esenes, Ķīles, Hamburgas un Rīgas augstskolām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: