Finanšu ministrija konstatējusi, ka Ventspils TEC projektā nav saskatāma nekāda virzība, tāpēc valdībai, visticamākais, tiks rekomendēts projektu pārtraukt.

Kā vēsta Finanšu ministrija, arī pēc vairākkārtējām pārrunām ar projekta virzītāju un investoru, nav rasta pārliecība par viņu spējām projektu īstenot.

Šobrīd ar TEC projekta apturēšanu saistītie izdevumi būtu salīdzinoši nelieli. Ventspils vicemērs Jānis Vītoliņš vēsta, ka līdz šim vienīgie Eiropas Komisijas izdevumi projektā ir saistīti ar starptautiskā tendera dokumentācijas sagatavošanu. Tie būtu 70 000 eiro.

Taču pārējā summa – teju 34 miljoni eiro, kas teorētiski tika atvēlēti šī mērķa īstenošanai, līdz Latvijai nemaz nav nonākusi. Kā atzīst J. Vītoliņš: „Tā bija iespēja, ko neizdevās īstenot.”

Pagājušajā nedēļā projektam piesaistītais stratēģiskais partneris Stadtwerke Flensburg GmbH izplatīja kārtējo paziņojumu par nepieciešamību glābt projektu. Vāciešu redzējumā to var izdarīt, sadalot projektu, un šobrīd finansējot no Kohēzijas fonda saistvada izbūvi zem Ventas. Uzņēmuma pārstāvis Karstens Millers-Jansens norāda, ka ar šo projekta daļu būtu ielikti pamati TEC apgādāšanai un nebūtu nekādu finansiālo grūtību, kas būtu īstermiņa izpildes ceļā.

Finanšu ministrija iepauzējusi ar ziņojuma iesniegšanu valdībā.

Taču vicemērs Jānis Vītoliņš uz vāciešu aktivitātēm raugās skeptiski, jo receptes, kā papildus Eiropas Komisijas atvēlētajai naudai piesaistīt vēl aptuveni 80 miljonus eiro, joprojām neesot. Ja pusotra gada laikā pozitīva virzība nav panākta, tad arī tagad neesot pamata cerēt uz brīnumu. Neatkarīgā jau vēstīja, ka pašvaldība nevēlas šāda mēroga projektam sniegt galvojumu, un tieši tādēļ atklātā konkursā piesaistīja investoru – Flensburgas pilsētas komunālo uzņēmumu.

Taču drīz vien izrādījās, ka pirmais iespaids par vāciešu varēšanu izrādījies mānīgs, un viņi nespēj nodrošināt nepieciešamo naudas plūsmu.

30. jūlijā paredzēta TEC celšanai izveidotā kopuzņēmuma Ventspils energo dalībnieku sapulce. J. Vītoliņš pirms tās secina: „Pašlaik vācieši grib runāt par visu ko. Savukārt mēs tikai par vienu – kā civilizēti šķirties.”

Vienlaikus Ventspils pašvaldība jau sākusi darbu pie abu veco katlu māju modernizācijas, lai pilsētas apkurē varētu izmantot biomasu, tādējādi bremzējot mazuta cenu izraisīto tarifu kāpumu.

Vēl viena neveiksmīgajā projektā iesaistītā puse ir Vides ministrija. Klimata tehnoloģiju departamenta direktors Valdis Bisters pieļauj, ka šobrīd būtu vērts domāt par elastīgu pielāgošanos projekta sarežģījumiem un pāreju no oglēm uz biomasu: „Ir jāmeklē alternatīvas – vienalga, ar vai bez vāciešu piedalīšanās”.

Eiropas Komisija mūsu Finanšu ministrijai atbildējusi, ka maksimāli iespējamais projekta pagarinājuma termiņš ir 2011.gada 31.decembris. Par nepieciešamību Ventspils TEC projektu norakstīt, ja nekas nemainīsies, Finanšu ministrija valdībai plānojusi ziņot augusta sākumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: