Šodien plkst.14 Ventspils tiesā paredzēta tiesas sēde AS "Kālija parks" (KP) maksātnespējas lietā.

Prasību atzīt KP par maksātnespējīgu tiesā iesniegusi apsardzes firma SIA "TM Security". Kā liecina aģentūras LETA rīcībā nonākušais "TM Security" prasības pieteikums tiesā, 2010.gada 28.aprīlī starp abiem uzņēmumiem parakstīts līgums par fiziskās apsardzes/uzraudzības organizēšanu. Līgumā tika noteikta pakalpojuma maksa - 20 431 lats, kura samaksas termiņš bijis 2010.gada 1.septembris. Viens no šī līguma punktiem noteica, ka par katru nokavēto dienu no KP var piedzīt līgumsodu 25% apmērā par katru nokavēto dienu.

Tā kā šis rēķins netika apmaksāts, "TM Security" esot tiesīgs no KP prasīt kavējuma naudu, kas uz šā gada 6.septembri bija jau 1,84 miljoni latu, taču uz pašreizējo brīdi summa ir pieaugusi vēl.

Pieteikumā tiesā arī norādīts, ka 2010.gada 3.septembrī starp abiem uzņēmumiem tika noslēgts vēl viens līgums. Šis līgums noteica maksu 10 000 latu par katru kalendāro mēnesi, kam papildus maksājams vēl pievienotās vērtības nodoklis.

"TM Security" esot pienācīgi un pilnā apjomā izpildījis savas līgumsaistības, taču KP vairākus uzņēmuma rēķinus nav nomaksājis, lai gan sākotnēji maksājumi veikti laikā. Par otra līguma neizpildi KP esot parādā 133 900 latu. Par otro līgumu līgumsods par maksājuma kavējumiem tika noteikts 0,5% apmērā no līguma summas par katru nokavēto dienu. Tādējādi "TM Security" uzskata, ka KP par līgumsodu jāmaksā vēl 97 626 lati.

Uz šā gada 6.septembri KP kopumā esot parādā 2,09 miljonus latu. Septembra vidū "TM Security" uzņēmumam nosūtījis brīdinājuma vēstuli, informējot, ka parāda nenomaksāšanas gadījumā "TM Security" iesniegs maksātnespējas procesa pieteikumu pret KP.

Pēc pāris dienām KP elektroniski piedāvājis atrisināt strīdu, taču viņu piedāvātajā izlīgumā bijuši nepatiesi un nepamatoti iebildumi pret "TM Security" nosūtīto pretenzijas vēstuli.

Jau oktobra vidū "TM Security" atkārtoti nosūtīja klientam brīdinājumu, pieprasot nekavējoties samaksāt parādu.

KP kādu laiku klusējis, līdz novembra sākumā "TM Security'' informējis, ka viņi ir cēluši prasību tiesā pret "TM Security".

Kā apliecināja Kurzemes apgabaltiesas tiesneša palīdze Marika Jankovska, 4.oktobrī KP Kurzemes apgabaltiesā iesniedzis pieteikumu pret "TM Security", prasot atzīt līgumu par spēkā neesošu un atlīdzināt zaudējumus. Tiesnesis pieņēmis lēmumu atstāt šo pieteikumu bez izskatīšanas. KP iesniedzis blakussūdzību par šo tiesneša lēmumu, un tā tiks izskatīta Augstākajā tiesā.

"TM Security" reideriskā veidā cenšas pārņemt varu uzņēmumā "Kālija parks", uzskata KP vadība.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja KP pārstāvji, "TM Security" iesniegusi prasību tiesā atzīt KP par maksātnespējīgu, pamatojoties uz parādu par it kā sniegtajiem apsardzes pakalpojumiem, kas nav apmaksāti 154 331 lata apmērā.

KP vadība SIA "TM Security" rīcību vērtē kā nopietnu un rūpīgi izplānotu akciju KP reputācijas diskreditēšanai, lai mazinātu uzņēmuma rīcībspēju un iegūtu kontroli uzņēmuma pārvaldē.

KP uzsver, ka "TM Security" ir neviennozīmīgi vērtējama reputācija pēc dalības "tranzīta karu" epizodē, kas saistīta ar Ventspils uzņēmuma AS "Ventbunkers" apsardzi, kā arī ņemot vērā saistību ar personām, kas zaudējušas kontroli pār KP.

Apsardzes līguma soda sankciju summa pārsniedzot "veselā saprāta robežas", turklāt "TM Security" atteikusies no jebkādām pārrunām šajā lietā.

Rūpīgi esot izvēlēts arī laiks - līgumu saskaņošana un parakstīšana ar kravu piegādātājiem uz nākamo kalendāro gadu patlaban ir visaktīvākajā fāzē, un negatīva KP pieminēšana presē, it īpaši saistībā ar iespējamu maksātnespēju, varot katastrofāli ietekmēt uzņēmuma reputāciju, kas vēlāk var atsaukties arī uz tā finansiālo stāvokli.

Situācija esot "divkārši nepatīkama un absurda" arī tāpēc, ka līgumu par apsardzes pakalpojumiem ar firmu "TM Security" no KP puses parakstījušas personas, kurām saskaņā ar Ventspils tiesas lēmumu uz līguma parakstīšanas brīdi nebija paraksta tiesību. Līdz ar to konkrētais līgums pēc būtības ir spēkā neesošs un neleģitīms.

"Kālija parks" ir viens no lielākajiem minerālmēslu eksporta termināļiem ar kopējo pārkraušanas jaudu līdz 7,5 miljoniem tonnu gadā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: