Pozitīvā ziņa – pēc Parex bankas sadalīšanas tiks sākta uzņēmēju kreditēšana.

 Sliktā ziņa – kad un vai vispār Latvijas nodokļu maksātāji atgūs glābšanā ieguldīto naudu, šobrīd nav zināms.

Parex bankas padomes priekšsēdētājs Juris Jākobsons un vecākā viceprezidente Agnese Paegle ekskluzīvā sarunā ar Ventas Balsi ieskicē kredītiestādes nākotni.

 

Jāatgādina, ka bankas glābšanas operācija tika sākta 2008. gadā nogalē, daļēji tieši tā ir vainīga iedzīvotāju labklājības kritumā – samazinātās algās, lielākos nodokļos, sociālo garantiju apcirpšanā, bezdarbā.

Bankā ir ieguldīts aptuveni miljards latu, jeb aptuveni piektā daļa, no summas, ko Latvijai uz neizpildāmiem nosacījumiem aizdevis Starptautiskais Valūtas fonds.

Būs labā un sliktā banka


Valstij un kopš pērnā gada 25% apjomā arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai piederošais Parex vismaz īstermiņā ir izglābts no bankrota un tagad tiks sadalīts – labajā un sliktajā. Labā daļa iegūs jaunu nosaukumu, tiks uztaisīta par konfekti un pārdota ar visiem labajiem kredītiem, noguldījumiem un klientiem. Ja vien atradīsies pircējs.

Sliktā – paliks valsts īpašumā un turpinās cīnīties ar visām iespējamajām problēmām: neatgūstamiem kredītiem, sarežģījumiem ārvalstu filiālēs, piedziņas lietām, atņemtiem īpašumiem. Turklāt valstij sliktajā bankā vēl nāksies kapitalizēt vismaz 100 miljonus latu. Tai pat laikā arī sliktās bankas iegāde šobrīd kādam varētu būt izcili labs darījums, jo tās aktīvos ir gana daudz atņemtu īpašumu, kuru vērtība pēc krīzes pārvarēšanas augs. „Tur peļņa varētu būt mērāma nevis viens divi trīs procenti. Tur peļņa būtu desmitos procentu, lēš Jākobsons.

Priekš sevis Parex banka par sadalīšanās datumu noteikusi 1. jūliju. Taču aizkavēšanās šai procesā ir ļoti ticama. Lēmumu pieņemšanā piedalās daudzi dalībnieki un ikvienam jāapstiprina plāni, tai skaitā arī Eiropas Komisijai, bez kuras atļaujas valdība vispār nebūtu drīkstējusi pieskarties faktiski jau bankrotējušajai bankai.

Klientu nauda drošībā


Vadība skaidro, ka klientiem par savas naudas drošību nav pamata satraukties. Viņi automātiski nokļūs labajā, tātad drošajā bankā.

Arī klientiem parādniekiem, kas nesadarbojas ar banku savu finansiālo problēmu risināšanā, nekas daudz nemainīsies – viņi, paliekot pareksā, tāpat kā līdz šim, tiks piedzinēju apsaimniekoti, un pa tiesām staipīti. Cik slikto kredītu un klientu ir Ventspils filiālē, banka neatklāj. 

Šodienas laikrakstā Ventas Balss uzziniet, kas notiks ar Parex bankas Ventspils filiāli, kuri ir potenciālie labās bankas pircēji un vēl citas aktuālas lietas par Parex!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: