Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā šodien plānots izskatīt Ģenerālprokuratūras, kā arī prokuroru Ilgas Paegles, Jura Jurisa un Jāņa Ilstera blakussūdzības par Rīgas apgabaltiesas lēmumu apturēt tiesvedību Ventspils mēra Aivara Lemberga civilprasībā.

Civilprasībš viņš lūdzis piedzīt nepilnus 400 000 latu par sensitīvu datu izpaušanu. Rīgas apgabaltiesa 5. maijā nolēma apturēt tiesvedību Lemberga civilprasībā pret Latvijas valsti, trim prokuroriem un uzņēmēju Aināru Gulbi, kamēr nebūs stājies spēkā spriedums krimināllietā, kas atrodas Rīgas apgabaltiesā un kurā apsūdzēti Lembergs, viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Šajā krimināllietā par cietušo atzīts uzņēmējs Gulbis, ziņo LETA.

Savukārt vēlāk, 14. maijā, Ģenerālprokuratūra, kā arī trīs prokurori – Paegle, Juriss un Ilsteris – AT iesniedza blakussūdzības par Rīgas apgabaltiesas 5. maija lēmumu. Šodien šīs blakussūdzības plānots izskatīt.

Lembergs civilprasību pamatojis ar privātās dzīves noslēpuma – viņa un uzņēmēja, AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" ģenerāldirektora Andreja Ēķa privātas telefona sarunas – prettiesisku izpaušanu kriminālprocesā neiesaistītām personām un tās publiskošanu.

Tāpat prasība pamatota ar sensitīvu datu izpaušanu, jo tikusi izpausta informācija par viņa veselības stāvokli, kā arī veikto medicīnisko izmeklējumu rezultātiem.

No Gulbja, Jurisa, Paegles un Ilstera Lembergs lūdz piedzīt 331 241 lata kaitējuma atlīdzību par viņa un Ēķa privātas telefona sarunas prettiesisku izpaušanu kriminālprocesā neiesaistītām personām, bet no Jurisa, Paegles un Ilstera lūgts piedzīt 40 000 latu par ziņu izpaušanu, kas saistītas ar Lemberga slimību, veselības stāvokļa diagnozēm un medicīniskajiem izmeklējumiem.

Tā kā tikuši izpausti krimināllietas materiāli, arī ziņas par personas privāto dzīvi, Lembergs lūdzis ģenerālprokuroru novērst konkrētos cilvēka pamattiesību aizskārumus.

Toreizējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis Lemberga lūgumu pilnībā noraidīja.

Viņš argumentēja, ka kriminālprocesa gaitā nevar apmierināt absolūti nevienu lūgumu par privātās dzīves noslēpuma - sensitīvu datu - aizsardzību. Tāpat ģenerālprokurors norādīja, ka arī ārpus kriminālprocesa saskaņā ar Prokuratūras likumu neesot iespējams veikt nevienu pasākumu Lemberga tiesību aizsardzībai.

Savā atbildē Lembergam ģenerālprokurors arī tika norādījis, ka šis lēmums ir galīgs, tātad nav ne apstrīdams, ne arī pārsūdzams ne kriminālprocesā, ne arī Prokuratūras likumā noteiktajā kārtībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: