Visticamāk, valdība apturēs vairākus jūras vēja parku projektus, neskatoties uz to, ka šāds solis draud ar iespējamu tiesvedību, ziņo LTV raidījums "De facto".

Konflikts saistīts ar diviem jūrā būvējamiem vēja parkiem, kuru virzību savulaik Ekonomikas ministrija (EM) nekavēja, neskatoties uz to, ka normatīvie akti neparedzēja kārtību, kā šādi projekti virzāmi. Tagad tieši EM rosina vēja parku attīstītājiem atteikt turpmākās atļaujas.

Baltijas jūru vēja parku būvniecībai nolūkojuši četri uzņēmēji - divi no tiem "JK Energy" un "Baltic Wind Park" arī bija tikuši salīdzinoši tālu - pagājušā gada oktobrī ekonomikas ministrija apgalvoja, ka dažu nedēļu laikā šie uzņēmēji jau saņems atļaujas izpētes un pēc tam arī būvniecības uzsākšanai.

Abi uzņēmēji sola ieviest gana iespaidīgas jaudas - saražot vairāk nekā gigavatu enerģijas. Taču atļauju veikt izpēti un pēc tam veikt būvniecību ne viens, ne otrs līdz šim tomēr nav saņēmis. Šonedēļ ministri aiz slēgtām durvīm pulcējās lielo investīciju projektu koordinācijas padomes sēdē un tajā ekonomikas ministrija rosināja gan "JK Energy", gan "Baltic Wind Park" "iedot kurvīti" un potenciālās teritorijas vēja parkiem izsolīt konkursā. Ministrija sapratusi, ka tomēr no sākuma jārada spēles noteikumi un tikai pēc tam jādod atļauja spēlētājiem spēlēt spēli.

Kāpēc viedoklis strauji mainījies, amatpersonas gan nespēj paskaidrot. Ekonomikas ministrs Artis Kampars sacīja: "Nē, es to neesmu sapratis šodien. Ja esat ievērojis, es neesmu nekad atbalstījis šīs aktivitātes. Tas, ka nav bijis skaidra regulējuma, nu mēs viņu šobrīd radam. [..] Protams, ka tās kompānijas mēģinās stāstīt, ka viss, ko dara ministrija, cik tas viss ir ļoti slikti, bet nu mēs esam pārliecināti, ka tai sistēmai ir jābūt caurskatāmai."

Uzņēmēji uzskata, ka valsts savā ziņā bija devusi solījumu, ka viņi vēja parkus varēs jūrā būvēt, jo, piemēram, konkrētajiem vēja parkiem jau bija rezervētas konkrētas teritorijas jūrā. Šis solījums tagad esot lauzts.

"Ņemot vērā to, ka šī situācija ilgst jau no vasaras beigām, kad mēs esam pieprasījuši šo atļauju veikt pētniecību ar tālāko iespēju veikt būvniecību, mēs apsveram iespēju, izmantojot likumā paredzētās iespējas, vērsties tiesā," atzina "Baltic Wind Park" priekšsēdētājs Andrejs Siliņš. Viņš gan nevēlējās nosaukt precīzu summu, cik lieli zaudējumi radušies, taču noprotams, ka tie varētu sasniegt pat miljonu latu. Atteikuma gadījumā tiesāties gatavs arī otrs uzņēmējs, kas gaidīja atļauju izpētes uzsākšanai - "JK Energy".

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: