Ventspilī šovasar darbu sāks unikāla kokmateriāla ražotne Dendrolight Latvija.  Tehnoloģijas izgudrotājs austrietis Johans Bergers intervijā atklāj, kādēļ pasaulē pirmā jaunā materiāla ražotne top Ventspilī.

Kā radās dendrolight tehnoloģija, kas tiek dēvēta par revolūciju nozarē?


– Ideja nāk no slēpju industrijas, kurā sāku strādāt uzreiz pēc studijām augstskolā. Pasaules slavena zīmola uzņēmumā Fisher strādāju astoņus gadus, bet kopā šajā nozarē – jau divdesmit piecus gadus. Viens no mūsu uzdevumiem bija atrast vieglu un ekoloģisku materiālu. Beigu posmā izrādījās, ka šis masīvkoka šūnu materiāls varētu būt noderīgs ne tikai slēpēm, bet arī mēbeļu ražošanā un būvniecībā. Tas ir pierādījums, ka no koksnes vēl aizvien var radīt jaunus, inovatīvus produktus.

Vai nebaidījāties izvēlēties Latviju, kur makroekonomiskā situācija ir nestabila, kā vietu, kur uzsākt dendrolight ražošanu? Tas ir liels risks.


– Nešaubīgi, faktori, kas attiecas uz valsts un finansiālo situāciju, nebija izdevīgi. Tomēr aiz finanšu rādītājiem un uzņēmumiem stāv cilvēki un panākumus un procesu virza tieši viņi. Savstarpējā uzticība un degsme par ideju, kas veidojās starp Ventspils uzņēmumu Dendrolight Latvija pārstāvjiem un mums, ļāva visus pārējos apsvērumus atstāt otrajā plānā. Uzņēmējs nav tik ļoti atkarīgs no situācijas valstī, cik no paša iniciatīvas un vēlmes strādāt, meklēt jaunas iespējas tirgū.

Intervijas turpinājumu lasiet šodienas laikrakstā Ventas Balss!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: