Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, pieaudzis par 2,7%, salīdzinot ar 2014.gadu, informē Centrālajā statistikas pārvaldē.

Arī 2015.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada atbilstošo periodu, Latvijas IKP, pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, pieauga par 2,7%, bet, pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, IKP palielinājās par 2,3%.

Savukārt pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada trešo ceturksni IKP salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 0,3%.

2015.gadā Latvijas IKP faktiskajās cenās bija 24,376 miljardi eiro, tostarp ceturtajā ceturksnī - 6,463 miljardi eiro.

Statistikas pārvaldē norādīja, ka no ražošanas aspekta (sezonāli neizlīdzināti dati, salīdzināmajās cenās) 2015.gadā, salīdzinot ar 2014.gadu, apstrādes rūpniecībā pieaugums bija par 4%, tajā skaitā koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - par 7%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 40%, bet mēbeļu ražošanā - par 14%. Negatīva ietekme uz apstrādes rūpniecību bija apmēra kritumam pārtikas produktu ražošanā - par 5%, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā - par 4%.

Pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada ceturto ceturksni, apstrādes rūpniecībā pieaugums bija par 3%.

Būvniecības produkcijas apmērs 2015.gadā samazinājās par 1%. Kritums bija nedzīvojamo un dzīvojamo ēku segmentā attiecīgi par 7% un 9%, kā arī rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībā - par 6%. Savukārt pieaugums bija inženierbūvju celtniecībā - par 5%, šoseju, ielu, ceļu un dzelzceļu līniju būvniecībā – par 6%, kā arī cauruļvadu kabeļu būvniecībā – par 26%.

Ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, būvniecības produkcijas apmērs samazinājās par 6%.

Mazumtirdzniecība 2015.gadā auga par 5%, tajā skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apmēri palielinājās par 8%. Par 3% pērn pieauga pārtikas un par 7% nepārtikas preču tirdzniecība.

Ceturtajā ceturksnī mazumtirdzniecības apmēri palielinājās par 3%, tajā skaitā gan pārtikas preču, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecībā pieaugums bija par 3%.

Vairumtirdzniecība 2015.gadā pieauga par 3%, bet ceturtajā ceturksnī - par 5%.

Transporta nozarē pagājušajā gadā bija kritums par 0,1%. Samazinājumu uzrādīja pasažieru pārvadājumi - par 2% un uzglabāšanas un transporta palīgdarbības - par 1%. Vienlaikus pieaugums par 3% bija kravu apgrozībā un pasta un kurjeru darbībā – par 7%.

Pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2014.gada ceturto ceturksni transporta nozare palielinājās par 3,5%, tajā skaitā pasažieru pārvadājumi - par 3% un kravu apgrozība – par 8%.

Izklaides un atpūtas pakalpojumu apmērs 2015.gadā palielinājās par 5%, tajā skaitā azartspēļu nozarē bija pieaugums par 11%. Pērn ceturtajā ceturksnī sektorā bija izaugsme par 4 %.

IKP pieaugumu veicinājuši arī produktu nodokļi, kas 2015.gadā pieauga par 4% un ceturtajā ceturksnī – par 3%.

Savukārt no izlietojuma aspekta (faktiskajās cenās, sezonāli neizlīdzināti dati) 2015.gadā salīdzinājumā ar 2014.gadu privātais galapatēriņš pieauga par 4%. Privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi transportam (izdevumi sabiedriskajam transportam, transporta līdzekļu iegāde un ekspluatācija) pieauga par 4%, atpūtai un kultūrai – par 8%, bet izdevumi mājokļa uzturēšanai un pārtikas iegādei palielinājās par 1%. Mājsaimniecību galapatēriņu veicināja gan cenu kritums, gan arī mājsaimniecību ienākumu palielināšanās.

Valdības galapatēriņš pērn palielinājās par 6%. Bruto pamatkapitāla veidošana pagājušajā gadā augusi par 3%. Pamatkapitāla ieguldījumi iekārtās un mašīnās palielinājušies par 12%, intelektuālajā īpašumā un kultivētajos aktīvos – par 21%, bet par 7% samazinājās ieguldījumi dzīvojamajās ēkās un citās ēkās un būvēs.

Eksports pērn palielinājās par 2%, tajā skaitā preču eksports auga par 1%, bet pakalpojumu eksports - par 3%.

Importa apmēri pagājušajā gadā pieauguši par 1%, tajā skaitā preču imports samazinājās par 0,5%, bet pakalpojumu imports palielinājās par 7%.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    norge 01.03.2016, 18:42:12

    vispar gadu mija teica LTV 1 ka IKP ir 1,98 latvija ! atagat izradas ka 2,7 , patik pasakas bet nava vairs tas vecums lai ticetu tam

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: