Lai gan, salīdzinot ar šo gadu, veselības nozarei atvēlētais finansējums nākamgad ir nedaudz pieaudzis, procentuāli no iekšzemes kopprodukta (IKP) tas ir nopietni samazinājies un ir zemākais pēdējo 14 gadu laikā, vakar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē deputātiem norādīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Nākamgad veselības nozares budžets būs 773 miljoni eiro, kas ir 3,05% no IKP, bet šogad gada beigās veselības budžets bija 771,9 miljoni eiro jeb 3,2% no IKP.

Kā norādīja Zvidriņa, atšķirības nākamgad, salīdzinot ar šo gadu, nebūs gandrīz nekādas.

Kā deputātiem uzsvēra Zvidriņa, Latvija ir gandrīz pēdējā vietā arī pēc veselības aprūpei atvēlētā finansējuma procentuāli no IKP. Latvija no IKP veselības aprūpei tērē 9,3%, Eiropas Savienībā (ES) vidējais rādītājs ir 13,9%.

Tāpat Zvidriņa norādīja, ka Latvija ir gandrīz pēdējā vietā ES, salīdzinot, cik daudz par veselības aprūpi maksā iedzīvotāji un cik - valsts. Latvija sedz 56,74% no izdevumiem par veselības pakalpojumiem. Sliktāka situācija ir tikai Bulgārijā, kur valsts sedz 56,3% no izdevumiem par veselības pakalpojumiem.

Savukārt citur ES valsts apmaksā lielāko daļu no izmaksām par medicīnas pakalpojumiem - Zviedrijā, Apvienotajā Karalistē, Dānijā, Čehijā, Zviedrijā pat vairāk nekā 80% apmērā. Igaunijā šis rādītājs ir 79,92%, bet Lietuvā - 70,82%.

Runājot par kopumā piešķirtajiem 30,6 miljoniem eiro jauno politikas iniciatīvu īstenošanai, Zvidriņa sēdē norādīja, ka kopumā pieprasīta daudz lielāka summa - 109 071 360 eiro. Kompensējamo medikamentu iegādei pieprasīti vairāk nekā 27 miljoni eiro, tomēr saņemti tikai 2,5 miljoni eiro. Kā sēdē norādīja VM valsts sekretāres vietniece Daina Mūrmane-Umbraško, ar šo summu iespējams nosegt pacientu skaita pieaugumu, tomēr jaunu kompensējamo medikamentu iegādei naudas nav.

Atbildot uz deputāta Gundara Daudzes (ZZS) piebildi, ka nepieciešams noteikt medikamentu apmaksu C hepatīta slimniekiem, Mūrmane-Umbraško uzsvēra, ka pieprasītajos 27 miljonos eiro bija paredzēta nauda C hepatīta slimnieku zālēm, tomēr atbilstoši piešķirtajam finansējumam tas šobrīd nav iespējams.

Tāpat deputāti vēlējās noskaidrot, cik liels finansējums vēl nepieciešams, lai paaugstinātu algas visiem medicīnas nozarē strādājošajiem. Pašlaik algu palielināšanai līdz 360 eiro saistībā ar minimālās algas celšanu piešķirti 7,7 miljoni eiro, bet, lai paaugstinātu algas likmi virs noteiktajiem 360 eiro, VM tērēs 530 582 eiro.

Lai paaugstinātu algas visiem mediķiem, kopumā vajadzētu 15 miljonus eiro jeb papildus septiņus miljonus eiro jau piešķirtajam, norādīja Mūrmane-Umbraško.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: