Patlaban Eiropas Savienībā (ES) piena cenu krīze nav jūtama, taču to var sagaidīt šogad ap Ziemassvētkiem un nākamajā gadā, šodien Latvijas piensaimniecībai veltītā konferencē atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra eksperte Silvija Dreijere.

Viņa stāstīja, ka piena cenām ir tendence samazināties. Piemēram, šogad vājpiena pulvera cena ES, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir par 35% zemāka, sviesta cena pagājušajā gadā samazinājusies par 23%, bet pilnpiena pulvera cena - par 36%. Tiesa, gada laikā nedaudz mazāk sarukusi sūkalu pulvera cena - par 8%.

Dreijere arī informēja, ka atsevišķu siera veidu cenas gada laikā būtiski samazinājušās, piemēram, "Čedera" siera cena gada laikā ES sarukusi par 19%, bet "Edam" siera cena - par 22%.

Eksperte tāpat norādīja, ka šī gada laikā būtiski samazinājusies vidējā piena iepirkuma cena Baltijas valstīs un ES, taču Latvijā piena cena visu gadu bijusi zemākā. Ja šā gada janvārī vidējā piena iepirkuma cena Latvijā bija 34,2 centi par kilogramu, tad Igaunijā tā bija 39,62 centi par kilogramu, Lietuvā - 36,45 centi par kilogramu, bet vidēji ES - 39,91 cents par kilogramu.

Savukārt šā gada septembrī piena vidējā cena Latvijā saruka līdz 23,36 centiem par kilogramu, Igaunijā - 25,15 centiem par kilogramu, Lietuvā - 22,78 centiem par kilogramu, bet vidēji ES - 36,34 centiem par kilogramu.

Dreijere nevarēja atbildēt uz jautājumu, kāpēc novērotas tik būtiskas cenu atšķirības Baltijas valstīs un ES, taču viņa pieļāva, ka "īsti tīra spēle tā nav".

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: