Pēc nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanas valdībā ministri šodien dalījās pārdomās, dēvējot to par ultimatīvu un kompromisa budžetu.

Pēc budžeta apstiprināšanas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pateicās Finanšu ministrijai par ieguldīto darbu budžeta projekta sagatavošanā, un atzina, ka neviens neticēja, ka budžets tiks sagatavots tik veiksmīgi. Viņa uzsvēra, ka budžetā ir pildīti arī priekšvēlēšanu solījumi.

Straujuma aicināja arī katru ministru dalīties pārdomās par budžeta sagatavošanu un par katras ministrijas prioritātēm nākamajā gadā. Raksturojot budžetu, vairāki ministri to nodēvēja par kompromisa budžetu, bet izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile - par ultimatīvu budžetu. "Ir grūti atrast pareizo raksturojumu budžetam," atzina Seile. Viņa gan esot novērtējusi, ka nevienā brīdī nav bijusi argumentācija, ka ir jānoņem kādam, lai iedotu vairāk citam.

Ministri gan uzteica Finanšu ministrijas darbu, spējot sabalansēt un rast kompromisu starp ministriju vajadzībām, kas bija krietni pāri pieejamajiem līdzekļiem. Tika izteikta arī izpratne, ka nākamā gada prioritāte ir aizsardzība, un gan tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), gan arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) izcēla drošības prioritāti, norādot, ka arī viņu vadītajās nozarēs ir ar drošību saistītas prioritātes, kam piešķirts finansējums.

Kozlovskis un kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) brīdināja, ka viņu vadītajās nozarēs ir vēl vairāki neatrisināti jautājumi, kam nepieciešams finansējums, tāpēc cīņa gaidāma arī nākamajā gadā un viņi būs neērti partneri 2016. gada budžeta sagatavošanas procesā.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pateicās kolēģiem par dotā vārda turēšanu, ka nākamā gadā veselības aprūpe būs viena no prioritātēm. Tādēļ, lai gan jau šogad izjustais finansējuma pieaugums nozarei nav bijis pietiekams, tas ļaujot cerīgi sākt nākamo gadu.

Ja savulaik Finanšu ministrijai veltīti lielākoties pārmetumi par budžeta sagatavošanas procesu, tagad tā tiek slavēta, teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš gan budžeta veidošanas procesu raksturoja kā sarežģītu.

Pēc ministru pārdomu uzklausīšanas Straujuma vēlreiz pateicās Finanšu ministrijai par ieguldīto darbu, uzsverot katra procesā iesaistītā ieguldījumu. "Es ticu, ka Saeima budžetu apstiprinās," viņa noteica.

Valdība šodien atbalstīja valsts budžeta projektu, līdz ar to nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 7,253 miljardi eiro, bet izdevumi - 7,471 miljards eiro.

Konsolidētais budžets ietver valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summu, izslēdzot no ieņēmumu un izdevumu daļas savstarpējos pārskaitījumus starp šiem budžetiem.

Salīdzinājumā ar 2014. gada plānu nākamā gada budžetā paredzēts ieņēmumu palielinājums par 208,6 miljoniem eiro un izdevumu kāpums par 283,3 miljoniem eiro.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: