Ventspilī nākamajā apkures sezonā līdz 42 latiem par megavatstundu vai par 5,44% plānots samazināt apkures tarifu.

Apkures tarifs Ventspilī pašlaik ir 44,42 lati par megavatstundu (MWh), neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Jaunais tarifa projekts, kas tiks iesniegts Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram, paredz apkures tarifa samazinājumu līdz 42 latiem par MWh, neskaitot PVN.

Kā preses konferencē informēja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), tarifu iespējams samazināt, pateicoties Ventas kreisā krasta katlumājas rekonstrukcijai, pārejot no mazuta izmantošanas apkurē uz kurināšanu ar šķeldu. Kad tiks pabeigta otrās, Ventas labajā krastā esošās, katlumājas rekonstrukcija, apkures tarifu būs iespējams samazināt vēl vienu reizi, bet tas, visticamāk, būs jau aiznākamajā apkures sezonā 2014.gada rudenī.

Pirmais apkures tarifa samazinājums, kas plānots šī gada rudenī, noteikts ar zināmu piesardzību, preses konferencē norādīja Lembergs. "Tas bija trešais piegājiens, kad "Ventspils siltums" prezentēja savus aprēķinus. Šajos aprēķinos nedrīkst kļūdīties, jo, pirmkārt, jau šie divi jaunie, ar šķeldu kurināmie katli ir tikko nodoti ekspluatācijā un vēl līdz maija beigām turpinās regulēšanas darbi. Jābūt pilnīgai pārliecībai, ka tie sasniegs projektēto lietderības koeficientu, projektēto jaudu. Otrkārt, kurināmais siltuma tarifā sastāda ap 80%, un šķeldas cena arī, protams, nav iekalta granītā - to nosaka tirgus. Tie iepirkumi, kas tagad ir veikti, ir veikti uz ilgāku laiku, bet ne, protams, uz pieciem gadiem, - līdz ar to, ņemot vērā eirozonas un Eiropas Savienības ekonomisko nestabilitāti, grūti pateikt, kas var notikt. Tāpēc šis tarifs noteikts ar zināmu piesardzību, lai "Ventspils siltums" pilnīgi droši varētu pildīt visas savas saistības un lai [samazinātais] tarifs nebūtu jāatceļ pēc pusgada," skaidroja Lembergs.

Pēc Ventas labā krasta katlumājas rekonstrukcijas siltuma tarifu noteikti būs iespējams samazināt vēlreiz, bet par otrā samazinājuma lielumu pašlaik ir pāragri runāt, norādīja Lembergs.

No 2012.gada 1.decembra apkures tarifs Ventspilī tika palielināts par 16,7% - no 38,07 latiem par MWh līdz 44,42 latiem par MWh.

Kā ziņots, šī gada februārī Ventas kreisā krasta katlumājā Ventspilī, Brīvības ielā 38, tika iedarbināti jaunie šķeldas katli. Pašlaik ir izsludināts iepirkums arī par Ventas labā krasta katlumājas Talsu ielā 69, Ventspilī, rekonstrukcijas darbu veikšanu.

Līdz šim "Ventspils siltums", kurinot ar šķeldu, saražoja ap 16% siltumenerģijas, bet pēc abu katlumāju rekonstrukcijas ar šķeldu tiks saražots ap 80% no kopējā siltumenerģijas daudzuma. Veicot rekonstrukciju, samazināsies katlumājas ietekme uz gaisa kvalitāti, īpaši sēra dioksīda izmešu līmenis, kas ir ļoti svarīgi, jo tā atrodas dzīvojamo māju rajonā, skaidroja uzņēmumā.

Pateicoties tam, ka siltumenerģijas ražošanas process nebūs atkarīgs no mazuta cenu krasajām svārstībām, siltumtarifu būs iespējams uzturēt vienmērīgāku.

Abu katlumāju rekonstrukcijai piesaistīts Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums sešu miljonu latu apmērā, kas ir gandrīz puse no projekta izmaksām, bet pārējās izmaksas sedz Ventspils pašvaldība. Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 12,5 miljoni latu bez PVN.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: