Ventspils poliklīnika un Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca saņēmušas papildu valsts finansējumu ambulatorajai aprūpei. Tas nozīmē, ka uz diagnostikas izmeklējumiem, vizītēs pie speciālistiem un uz plānveida operācijām par valsts naudu tiks lielāks skaits pacientu.

Abās veselības aprūpes iestādēs šogad ir pārstrādes. Proti, ambulatorie pakalpojumi ir sniegti vairāk, nekā bija valsts pasūtījums. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova informē, ka šāda situācija ir faktiski katru gadu, jo pieprasījums pēc diagnostikas izmeklējumiem, ārstu speciālistu vizītēm, laboratorijas pakalpojumiem un plānveida operācijām ir krietni lielāks, nekā valsts apmaksā. Tāpēc ir liels prieks par papildu saņemto finansējumu, kas slimnīcai un poliklīnikai ļaus pilnībā apmaksāt jau sniegtos pakalpojumus, kā arī normālā režīmā strādāt līdz gada beigām.

 

Piemēram, slimnīca finansējuma trūkuma dēļ uz vasaras periodu bija spiesta pārtraukt plānveida operācijas dienas stacionāra pacientiem. Tās ir ķirurģiskās, traumatoloģiskās, ginekoloģiskās, ausu, kakla, deguna un cita veida plānveida operācijas, kam pieļaujama gaidīšana, piemēram, hronisko slimību pacientiem. Pateicoties papildu finansējuma piešķiršanai, atsākta šo operāciju veikšana. Jāuzsver, ka visas neatliekamās un akūtās operācijas, lai glābtu cilvēka dzīvību, slimnīcā līdz šim tika un arī tagad tiek veiktas pilnā apjomā un ārpus rindas.

 

Piešķirtais papildu finansējums joprojām ir pārāk mazs, lai pilnībā novērstu rindu veidošanos uz izmeklējumiem un operācijām. Tomēr tās būs īsākas, piemēram, samazināsies rinda uz datortomogrāfiju, kā arī uz dienas stacionāra operācijām.

 

Tikmēr Ventspils poliklīnikā pati lielākā problēma bija ierobežotā pieejamība valsts apmaksātās vizītēs pie acu ārsta, jo šim gadam piešķirtā valsts nauda jau bija iztērēta. Ļoti liels pārstrādāto pieņemšanu skaits bija arī endokrinologam. Tagad visus iepriekš sniegtos pakalpojumus valsts ir apmaksājusi un speciālisti var turpināt darbu. «Var teikt, ka pieejamība pie ārstiem speciālistiem un uz diagnostikas izmeklējumiem, tai skaitā uz fizikālo terapiju, Ventspils poliklīnikā šobrīd ir ļoti augsta,» sacīja Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Agnese Šepte.

 

Veselības aprūpes iestāžu vadība uzskata, ka papildu finansējuma piešķiršana tieši ambulatorajai aprūpei ir apsveicama, jo savlaicīga vēršanās pie ārsta, veiktās analīzes un diagnostikas izmeklējumi noved pie savlaicīgas diagnozes uzstādīšanas un efektīvākas ārstēšanas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: