Oktobra trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bijusi divus grādus zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Perioda sākums vēl bija silts – 21. oktobrī un 22. oktobrī dienā gaiss sasila līdz pat plus 10, plus 15 grādiem, taču turpmāk kļuva aizvien vēsāks un dekādes otrajā pusē jau tika piedzīvots pirmais ziemas pieteikums.

Laikā no 26. oktobra līdz 31. oktobrim diennakts vidējā gaisa temperatūra bija trīs līdz sešus grādus zem normas. Austrumlatvijas augstākajās vietās pirmo reizi šoruden sals gaisā bija visu diennakti, 29. oktobra un 30. oktobra naktīs vietām sasniedzot pat mīnus 7, mīnus 9 grādus.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 15% augstāks par normu. Laika apstākļiem mainoties, vislielākais nokrišņu daudzums bija perioda vidū. 25. oktobrī lielākoties vēl lija, tomēr vietām jau parādījās arī slapja sniega pārslas. Savukārt 26. oktobrī un 27. oktobrī, temperatūrai pazeminoties, teritorijas lielākajā daļā sniga arī sauss sniegs, zemi pārklājot ar sniega segu.

Visintensīvākā snigšana oktobra izskaņā bija Austrumlatvijas centrālajā daļā 27. oktobra rītā, kad Priekuļos sniega segas biezums sasniedza 35 centimetrus, Alūksnē - 21 centimetru.

Oktobra beigās tika piedzīvots arī stiprs vējš. Piekrastes rajonos 26. oktobrī vējš brāzmās sasniedza 22 līdz 28 metrus sekundē, kā arī šajā laikā tika piedzīvots gan putenis, gan arī pērkona negaiss.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: