AS "Swedbank", kuras SWIFT kods redzams šodien interneta vietnē rokasgramata.com publiskotajās, iespējams, Anrija Lemberga bankas kontu izdrukās, kategoriski noliedz datu noplūdi no bankas.

"Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska biznesa uzsver, ka klientu datu drošības aizsardzība ir bankas prioritāte, kas tiekot nodrošināta pēc visaugstākajiem iekšējiem standartiem un likumdošanas prasībām.

Viņa atgādināja, ka kredītiestādes informāciju par savu klientu kontiem trešajām personām sniedz tikai un vienīgi Kredītiestāžu likumā noteiktajos gadījumos.

Interneta vietnē rokasgramata.com publiskotas, iespējams, Anrija Lemberga bankas kontu izdrukas par laika posmu no 2000. līdz 2006.gadam.

Kā vēsta mājaslapas autori, pirms dažiem mēnešiem viņu rīcībā nonākuši vairāki desmiti tūkstošu dokumentu lappušu - pašmāju un ārzonu kompāniju dokumenti, banku kontu izraksti, amatpersonu, uzņēmēju, vietējo un ārvalstu advokātu liecības utt. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošas informācijas, interneta vietnes autoru rīcībā varētu būt nonākuši pašlaik Rīgas apgabaltiesā skatītās tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas materiāli.

Lemberga advokāts Aldis Alliks savukārt solījis rīt iepazīties ar publikācijām minētajā mājaslapā, sakot, ka neko par to nezina.

Datu valsts inspekcija (DVI) secinājusi, ka varbūtējo Anrija Lemberga bankas kontu izdruku publiskošanā internetā saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Kā informēja DVI pārraugošās Tieslietu ministrijas (TM) Administratīvā departamenta pārstāve Laura Pakalne, DVI izvērtējusi pieejamo informāciju par Lemberga bankas kontu publicēšanu un konstatējusi šajā lietā noziedzīga nodarījuma pazīmes, līdz ar to tiek gatavota informācija Ģenerālprokuratūrai, kas lems par lietas ierosināšanu.

Anrijs Lembergs par šo faktu nav pārsteigts un pašlaik jau konsultējas ar juristiem par iespējām noskaidrot un saukt pie atbildības vainīgos, raksta portāls "Diena.lv".

"Spriežot pēc lapu numerācijas un dažās vietās ar pildspalvu veiktajiem precizējumiem, secināju, ka konta izdrukas ir ņemtas no krimināllietas," teicis Anrijs Lembergs, neslēpjot arī sašutumu par to, ka informācijas publiskotāji nav visur nosvītrojuši viņa personas kodu un dzīvesvietu.

Spriežot pēc tā, ka tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas materiāli pieejami tiesai, prokuroriem, advokātiem, apsūdzētajiem un cietušajiem, kopā ar tēvu [Aivaru Lembergu] viņš secinājis, ka informācija noplūdusi no cietušajiem.

Viņš gan neprecizēja, kurš no četriem krimināllietā par cietušajiem atzītajiem uzņēmējiem - Ainārs Gulbis, Valentīns Kokalis, Vladimirs Krastiņš, Jūlijs Krūmiņš - būtu ieinteresēts publiskot Anrija Lemberga kontu izdrukas, taču neslēpj - tas darīts politisko un ekonomisko mērķu labad, lai nomelnotu viņa tēvu un Aivara Lemberga pārstāvēto partiju.

"Tagad ir īstais laiks dubļu mešanai. Patiesībā nekad neesmu sapratis, kādēļ krimināllietai pievienotas bankas izdrukas, tām nav nekādas nozīmes. Vienmēr esmu nojautis, ka šī informācija nāks atklātībā, tas bija tikai laika jautājums," portālam "Diena.lv" neslēpa Anrijs Lembergs, kurš pauda bažas arī par to, ka drīz varētu tikt publiskotas arī māsas - Līgas Lembergas - bankas konta izdrukas, jo arī tās ir krimināllietā.

Tāpat Anrijs Lembergs teicies vērst tiesas uzmanību tam, ka krimināllietā cietušo un paša kriminālprocesa mērķi ir atšķirīgi. Ja tiesvedības laikā ir jānoskaidro patiesība, tad cietušo mērķi esot ekonomiski politiskās ambīcijas. Krimināllietas materiālu noplūde likusi Anrijam Lembergam secināt divas lietas: "Latvijas bankās naudu turēt nevar un paļauties, ka tiesībsargājošās iestādes nosargās personas datus, arī nevar. Vajadzētu uzlikt par pienākumu cietušajiem neizpaust krimināllietas materiālus," uzskata Anrijs Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: