Latvijā viena no lielākajām holdingkompānijām a/s "Ventspils nafta" (VN) tuvākā gada laikā gandrīz pilnībā var tikt pārdota par aptuveni 300-400 miljoniem eiro (no 210,8 līdz 281,1 miljonam latu), raksta "Diena".

Neoficiāli avoti vēsta, ka jūnija beigās teju ar visiem pašreizējiem VN akcionāriem ir parakstīts nodomu protokols par holdingkompānijas akciju pārdošanu austriešu miljardierim Martīnam Šlafam, kura dēls Deivids Aleksandrs Šlafs jau šobrīd atrodas VN padomē.

Austrieši darījumā gan, pēc avotu teiktā, piedalīšoties kā starpnieki, kas uzpirks teju visas VN akcijas, proti, no aptuveni vienpadsmit pārdevējiem (akcionāriem), arī lielākajiem – "Vitol" un "Latvijas naftas tranzīta". Pēcāk VN esot iecerēts pārdot kādai no Krievijas naftas vai gāzes kompānijām.

Kā iespējamie pircēji neoficiāli tiek minēti Krievijas gāzes milzis "Gazprom", naftas vadu monopolkompānija "Transņeft", kas jau pirms vairākiem gadiem esot izrādījusi interesi par VN pirkšanu, kā arī Krievijas naftas kompānija "Rusņeftj".

Iespējamais darījums, pēc neoficiāla avota teiktā, būšot ļoti sarežģīts, jo "iesaistīts ļoti daudz interešu. Ar pircēju viss skaidrs, pircējam ir nauda, bet pārdevējiem ne visiem ir prece, ko pārdot (..)." Pēc šī paša avota teiktā, austrieši guvuši uzticību no visiem potenciālajiem akciju pārdevējiem, bet jebkuram citam, kurš to mēģinātu panākt, būtu grūti iegūt šo akcionāru respektu.

"Darījuma jēga ir tāda, ka austrieši izpērk no Latvijas puses un tad pārdod paši tālāk. Austriešiem ir liela pieredze pirkt grūtus aktīvus, tie tiek iztīrīti, sakārtoti un pārdoti gala pircējam. Jebkurā gadījumā tādā stāvoklī, kāda VN ir šobrīd, neviens netuvosies," tā laikrakstam klāstījis avots.

Viens no neoficiālajiem avotiem gan pilnībā nav pārliecināts, ka iespējamais darījums ar austriešiem notiks, jo "arī iepriekš bijis tā, ka vienojās (..). Dodu 50% uz 50%, ka VN pārdos". Otrs avots savukārt norādīja: ka jebkurā gadījumā darījuma sākšana, lai kā tas arī beigsies, vismaz kādu brīdi veicinātu "mieru starp akcionāriem".

"Ventspils naftas" holdingā ietilpst meitasuzņēmumi SIA "LatRosTrans" (66%) un SIA "Ventspils nafta termināls" (51%) un asociētie uzņēmumi a/s "Latvijas kuģniecība" (49,94%) un SIA "Futbola klubs Ventspils" (21,25%). 


Ventspils naftas akcionāri ir "Vitol Group" meitassabiedrība "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" (49,05%) un A/s "Latvijas naftas tranzīts" 39,11%. Pārējiem katram pieder mazāk nekā 5% VN akciju, piemēram, "Global Oil Services Limited", "Avenue Emerging Markets Fund Ltd", "Del Piero Financial Corp.", SIA "Reval Investments" u. c.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: