Jāatzīst, ka runāt par investīciju piesaistes jautājumiem Ventspilī nav lielas vajadzības, jo šī ir viena no retajām pilsētām, kur investīciju piesaiste pēc līdzīga plāna kā POLARIS norit jau sen, uzskata Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols.

«Respektējot Ventspils iestrādes darbā ar investoriem, Ventspils ir vienīgā pašvaldība, kur tiek parakstīts trīspusējs līgums, – starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, pašvaldību un Brīvostas pārvaldi.

Tomēr valstī bieži zaudējam labus investīciju projektus ne tikai objektīvi attaisnojošu iemeslu dēļ, bet, kā reiz Bils Geits teicis – nevis stiprie apēd vājos, bet ātrie apēd lēnos. Jāatzīst, ka salīdzinoši bieži mēs no valsts puses lēni startējām – lielākoties dažādu administratīvu šķēršļu dēļ. Bija tāds riņķa dancis un katrs kantoris stāstīja ko citu.

Izrādījās, ka piedāvājums investoriem no Latvijas puses ir nepilnīgs. Patiesībā ārvalstu investori ne tik ļoti salīdzina nodokļu atšķirības un to, ir vai nav ieviests eiro, – tas ir mīts. Tie, kas būvē pēc pasaules mērogiem, tādas nelielas rūpnīcas, kā, piemēram, Malmar Sheet Metal, skatās, kādas ir algas, vai ir zeme un infrastruktūra, – salīdzina nevis nodokļu likmes, bet, ko labu katra pašvaldība var piedāvāt.

Ļoti slikti, ja Ventspils nostrādā labi, bet kāda cita struktūra nenostrādā un tādēļ uz Ventspili neatnāk projekts. Tādēļ POLARIS ir domāts tam, lai starp iestādēm arī valstī notiku nevis savstarpēja sarakstīšanās, bet saskaņota rīcība. Tas, kas iepriekš tika dzenāts pusgadu, līdz ar POLARIS un augsta līmeņa ministru padomes izveidi šobrīd notiek divu nedēļu laikā.

Ierēdņi bieži nevēlas apmeklēt dažādas darba grupas, bet neierašanās uz POLARIS padomi ir kā Latvijas ekonomisko interešu sabotāža: ja ir investors, neizdarīt visu, lai projekts neietu secen, – tā ir nolaidība.

Esam iecerējuši arī POLARIS sertifikāciju, un nav šaubu, ka Ventspils saņems augstākā līmeņa sertifikātu, jo šeit ir labi attīstīta pārvalde, Ventspils brīvostas pārvaldes mārketinga nodaļa ļoti labi strādā pie investīciju piesaistes.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: