„Ekonomikas ministra Arta Kampara norādes par to, ka Ventspils brīvostas pārvalde liedz konstruktīvi strādāt investoram no Kazahstānas, neatbilst patiesībai. Gluži pretēji – Ventspils brīvosta ir uzņēmējdarbībai pievilcīga vieta, kurā investoriem tiek sniegts maksimāls atbalsts”, komentējot ekonomikas ministra A.Kampara publiski paustos izteikumus, paziņojumā presei norāda Ventspils brīvostas pārvalde.

Pretēji A.Kampara izteikumos paustajam, pēdējo astoņu gadu laikā Ventspils brīvostas teritorijā, pateicoties Ventspils brīvostas pārvaldes pretimnākšanai investoriem un ieguldījumiem publiskās infrastruktūras izveidošanā, Ventspilī darbu sākuši 20 jauni ražošanas uzņēmumi ar 650 darba vietām ventspilniekiem, tostarp jaunus uzņēmumus atvēruši un sekmīgi strādā ārvalstu investori no Šveices, Vācijas, Dānijas, Beļģijas, Norvēģijas un citām valstīm.

Atbalstu no Ventspils brīvostas pārvaldes saņēmis arī ministra paziņojumā minētais uzņēmums a/s „Ventspils Grain Terminal” – atbilstoši investoru vēlmēm Ventspils brīvostas pārvalde izveidoja nepieciešamo publisko infrastruktūru, izbūvējot piestātni, auto un dzelzceļa sliežu pievadceļus. Kopumā investoriem nepieciešamās modernās infrastruktūras izveidē Ventspils brīvostas pārvalde ieguldīja 4,8 miljonus latu. Šīs investīcijas tika veiktas ar mērķi palielināt kravu apgrozījumu Ventspils brīvostā, un pēc graudu termināļa Kazahstānas īpašnieku solījumiem terminālī gadā bija jāpārkrauj 1,5 miljoni tonnu kravu.

Diemžēl šie solījumi netiek pildīti, tā, piemēram, šā gada piecos mēnešos terminālis pārkrāvis tikai 30 tūkstošus tonnu kravu. Jāatzīmē, ka Ventspils brīvostas pārvalde nepieciešamo investīciju veikšanai ir ņēmusi kredītu, kura atmaksa iespējama tikai no ieņēmumiem no ostu maksas atbilstoši pārkrautajam kravu apjomam, rēķinoties ar investoru solīto kravu apjomu graudu terminālī. Tā kā faktiskais pārkrauto kravu apjoms neatbilst solītajam, Ventspils brīvostas pārvaldei nav atbilstošu ieņēmumu no pārkrautajām kravām un ir problemātiski atmaksāt ņemto kredītu. Faktiski iznāk, ka citi komersanti samaksā a/s „Ventspils Grain Terminal” vietā.

Patiesībai neatbilstot arī portāla pietiek.com publikācijā minētais, ka Ventspils brīvostas pārvalde lēmusi par a/s „Ventspils Grain Terminal” atslēgšanu no sliežu pievadceļiem. Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis uzsver, ka līgums ar a/s „Ventspils Grain Terminal” par publiskās infrastruktūras nomu ir spēkā līdz šī gada beigām, kas dod iespēju a/s „Ventspils Grain Terminal” ne tikai strādāt, bet arī būtiski uzlabot sava darba rezultātus, palielinot kravu apjomu otrajā pusgadā.

25.maijā notikušajā Ventspils brīvostas valdes sēdē, izskatot jautājumu par līguma par publiskās infrastruktūras nomu pagarināšanu, diemžēl konstatēts, ka a/s „Ventspils Grain Terminal” 2010. un 2011.gadā izmantojusi Ventspils brīvostas pārvaldes īpašumā esošos sliežu ceļus, iznomājot tos tālāk a/s „Ventbunkers” mazuta kravu uzglabāšanai.

Ventspils brīvostas valde uzdeva Ventspils brīvostas pārvaldei izstrādāt jaunu līgumu par publiskās infrastruktūras izmantošanu, kas dotu iespēju Ventspils brīvostas pārvaldei iegūt līdzekļus kredītu atmaksai.

Ventspils brīvostas pārvalde pieļauj, ka a/s „Ventspils Grain Terminal” Kazahstānas īpašnieku aktivitātes ir saistītas ar Ventspils pilsētas pašvaldības prasību veikt sabiedrisko apspriešanu a/s „Ventspils Grain Terminal” būvniecības 2.kārtai. Latvija ir demokrātiska valsts, kurā visiem ir vienādas tiesības izteikt savu viedokli, tāpēc Ventspils pilsētā jebkura būtiska būvniecības iecere tiek nodota publiskajai apspriešanai.

Konkrētajā gadījumā pastāv risks, ka graudu termināļa otrā kārta radīs neērtības blakus esošo daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, jo atbilstoši Būvniecības likuma 12.pantā ietvertajam var pasliktināties iedzīvotāju dzīves apstākļi, samazināties nekustamo īpašumu vērtība un tikt ietekmēta apkārtējā vide.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars tā arī ne reizi nav apmeklējis Ventspils brīvostu. “Rodas iespaids, ka, neiedziļinoties situācijā, ministrs, iespējams, nodarbojas ar politisko aģitāciju, kam nav tieša sakara ar investīciju piesaisti Latvijā. Ventspils brīvostas pārvalde norobežojas no šāda veida aktivitātēm un aicina to neiesaistīt iespējamajā priekšvēlēšanu kampaņā,” teikts Ventspils brīvostas paziņojumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: