Laužot stereotipu par metināšanu kā izteikti vīrišķīgu nodarbošanos, šo profesiju aizvien biežāk izvēlas arī sievietes. Komunālo mašīnu ražošanas uzņēmumā Bucher Municipal no 73 metinātājiem septiņas ir daiļā dzimuma pārstāves.

Ieinteresē vīra darbs

Natālija Kozlova uzņēmumā Bucher Municipal strādā otro mēnesi. Metinātāja kvalifikāciju viņa ieguvusi mācību centrā BUTS, pusotru mēnesi apgūstot teoriju un vēl pusotru mēnesi izejot praksi Bucher Municipal ražotnē. Iespēja apmeklēt Eiropas Savienības fondu apmaksātās apmācības viņai pavērusies, esot bezdarbnieces statusā. «24 gadus nostrādāju ostas eksporta rajonā, pēc tam Kālija parkā. Tas bija papīru darbs – pavisam kaut kas cits. Pamainīju nodarbošanos un esmu ļoti apmierināta. Vienīgi vēl pie trokšņa rūpnīcā jāpierod, jo iepriekš ir strādāts kabinetā, klusumā,» atzina Natālija.

Uzņēmumā Bucher Municipal par metinātāju jau gadu strādā arī Natālijas vīrs Vladimirs. Vīra profesija šķitusi interesanta, tāpēc viņa arī nolēmusi to apgūt. «Pat nebiju domājusi, ka varēšu strādāt ar metālu, bet man šis darbs ļoti patīk. Izgāju praksi šajā rūpnīcā, darba devējam droši vien patika, kā es strādāju, un mani uzaicināja darbā,» pastāstīja Natālija.

Vīrs Vladimirs atbalstot sievas profesijas izvēli. Strādājot vienā uzņēmumā, ir ērti kopā doties uz darbu un mājās no tā, turklāt tagad abiem esot vēl vairāk kopīgu interešu. «Bērni reizēm saka, ka viņiem nav interesanti mūsos klausīties, jo mēs kaut ko savu runājam – viņiem nesaprotamas lietas, kas saistītas ar darbu,» ar smaidu atzina Natālija.

Metināšana kā terapija

Reizē ar Natāliju metinātājas profesiju apguva un uzņēmumā Bucher Municipal sāka strādāt arī Anastasija Baidina. Pēc izglītības viņa ir sociālais pedagogs – šajā jomā sieviete gan nav strādājusi, bet pedagoģiskās prasmes viņai noderot, audzinot trīs bērnus.

Arī Anastasija metinātājas profesiju izvēlējusies, iedvesmojoties no sava dzīvesbiedra. «Mans vīrs strādā kuģu remonta darbnīcā. Es šo darbu biju redzējusi no malas, bet man gribējās pašai izjust metālu. Es pat teiktu, ka tā ir sava veida psihoterapija, kad tu vēro, kā kūst metāls un kā tas maina savu formu,» savās sajūtās dalījās Anastasija. Viņasprāt, izvēloties metinātāja profesiju, tam noteikti ir jābūt aicinājumam – pretējā gadījumā darbs nevedīsies. Sieviete ar savu profesijas un darbavietas izvēli ir pilnībā apmierināta: «Man ļoti patīk strādāt Bucher Municipal. Kolēģi ir atsaucīgi – ja es kaut ko nezinu vai par kaut ko šaubos, vienmēr varu vērsties pēc padoma, un man noteikti palīdzēs.»

Izmēģināt iesaka dēls

Ineta Cērpa Bucher Municipal ražotnē par metinātāju strādā jau piecus gadus. Šajā uzņēmumā viņa savulaik izgājusi arī apmācību. «Kādreiz strādāju ugunsdzēsējos par dispečeri. Štatu samazināšanas rezultātā zaudēju darbu. Pēc tam pastrādāju bižutērijas veikalā par pārdevēju. Ir vēl kādi darbiņi darīti. Kad man piedāvāja apgūt metināšanu, nolēmu pamēģināt. Kaut kas bija jāmaina, jo pārdevējas profesija nebija manējā,» pastāstīja Ineta.

Izmēģināt spēkus metinātājas darbā Inetai ieteicis dēls. «Nezināju, ka man tāda profesija vispār varētu interesēt, taču iepatikās. Sākumā domāju, ka nesanāks, jo es sāku no nulles un nezināju, kas tas ir par darbu. Protams, sākumā bija gan asaras, gan dusmas, bet ar kolēģu atbalstu tiešām viss sanāca. Arī meitenes, kas te jau pirms manis strādāja, palīdzēja ar padomu. Pašmācības ceļā to var apgūt, it sevišķi, ja iepatīkas šī profesija,» pārliecināta ir Ineta.

Izceļas ar efektivitāti

Saskaroties ar problēmu – kvalificētu metinātāju trūkumu –, uzņēmums Bucher Municipal organizējis metinātāju iekšējo apmācību. «Mēneša laikā ļoti intensīvi apmācījām un veiksmīgi pēc tam iesaistījām ražošanā jaunos metinātājus,» informēja Bucher Municipal Komponentu ražošanas nodaļas vadītājs Normunds Zemžāns. Tāpat uzņēmums piedāvā prakses vietas metinātājiem, kuri iegūst metinātāja kvalifikāciju mācību centrā BUTS. Metinātāji, kuri praksē sevi labi parādījuši, ir pieņemti pastāvīgā darbā uzņēmumā.

Bucher Municipal labprāt darbā par metinātājām pieņem sievietes. Iepriekšējā darba pieredze viņām bijusi dažāda – sievietes pirms metinātāja kvalifikācijas iegūšanas strādājušas veikalos, noliktavās, arī individuālajos uzņēmumos. «Uzsākot apmācību pilnīgi bez jebkādām priekšzināšanām, viņas ļoti veiksmīgi ir iekļāvušās ražošanas procesā un ir vienas no labākajām mūsu darbiniecēm,» uzsvēra Zemžāns. «Viņas sevi ir ļoti labi pierādījušas. Efektivitāte metināšanā sievietēm ir pat mazliet augstāka nekā vīriešiem. Sievietes apmācībās bija kvalitatīvāk un veiksmīgāk apguvušas metināšanas procesus un labāk nokārtoja testus un eksāmenus nekā dažs vīrietis. Svarīga ir arī attieksme. Interese par mūsu produktiem un pašu metināšanas procesu, kā arī iniciatīva apgūt jaunās lietas sievietēm ir lielāka,» savos novērojumos dalījās uzņēmuma Komponentu ražošanas nodaļas vadītājs.

Visas sievietes metinātājas, kuras apmācītas un sākušas strādāt uzņēmumā Bucher Municipal, veiksmīgi arī turpina iesākto – neviena nav vīlusies savā profesijas izvēlē. Viena no visilgāk uzņēmumā strādājušajām metinātājām nesen gan aizgājusi no darba saistībā ar dzīvesvietas maiņu, bet arī jaunajā vietā viņa turpināšot metinātājas darbu.

Bucher Municipal ražotnē tiek metināti teju visi komunālo mašīnu komponenti. «Ir arī detaļas, ko mēs iepērkam, bet pārsvarā lielāko daļu metinām uz vietas. Loksnes uz lāzera iekārtas sagriežam, detaļas uz locīšanas iekārtas salokām pareizos leņķos. Pēc tam, ja nepieciešams, veicam mašīnapstrādi – urbumus, frēzēšanas darbus. Sametinām komponentus mašīnu šasijām, noslīpējam, apstrādājam ar smilšu strūklu un krāsojam,» pastāstīja Komponentu ražošanas nodaļas vadītājs. Lai gan sievietēm varētu uzticēt pilnīgi visus metināšanas darbus, tomēr lielās detaļas viņām būtu pārāk smagi cilāt, tāpēc tas tomēr atstāts vīriešu ziņā.

Pilsētā 44 metinātāju vakances

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) CV un vakanču portālā reģistrētas 44 metinātāja vakances Ventspils uzņēmumos. IK SMD piedāvā 15 metinātāju vakances, SIA Ostas celtnieks – 14, AS BMGS aicina darbā 10 metinātājus, tāpat metinātāji nepieciešami arī uzņēmumos SIA Astramar serviss, SIA Malmar Sheet Metal, AS Mechport un SIA Parkit.

Bezdarbniekiem, kuri atbilst noteiktiem nosacījumiem, ir iespēja iesaistīties profesionālās tālākizglītības programmu apguvē un iegūt profesionālo kvalifikāciju, informēja NVA Ventspils filiāles vadītāja Benita Saļņikova. Šā gada astoņos mēnešos profesionālās tālākizglītības programmu Metālapstrāde ar iegūstamo kvalifikāciju Lokmetinātājs metināšanā ar mehanizēto iekārtu gāzes vidē (MAG) 2. kvalifikācijas līmenī izvēlējušies apgūt 14 bezdarbnieki, to vidū piecas sievietes. Apmācību beiguši deviņi bezdarbnieki. Pieci apmācību beidzēji, tai skaitā trīs sievietes, iekārtojušies darbā.

Jaunās tehnoloģijas maina priekšstatu

Mācību centrā BUTS profesionālās kvalifikācijas apliecību kādā no metināšanas programmām gadā Latvijā vidēji iegūst 400 izglītojamie, no kuriem 3% ir sievietes. Šogad sieviešu īpatsvars metināšanas programmās jau ir pieaudzis līdz 6%, informēja BUTS mārketinga nodaļas vadītāja Dzintra Krūze.

Mācību centra BUTS Ventspils filiālē pēdējo divu gadu laikā dažādu metināšanas veidu profesijas apguvušas 10 sievietes. Trijām no viņām jau bija iepriekšēja praktiskā pieredze metināšanā, bet pārējām tas bija jauns izaicinājums. Pamatā šīs sievietes tika apmācītas metināšanai ar mehanizēto iekārtu aktīvās gāzes vidē (MAG), savukārt trīs izglītojamās apguva metināšanu ar volframa elektrodu inertās gāzes vidē (TIG). Viena no meitenēm apguva trīs profesijas – bez iepriekš minētajām arī rokas lokmetinātāja (MMA) prasmes. No šīm desmit sievietēm ražošanā strādā septiņas, bet viena, mainījusi dzīvesvietu, kādā no Rīgas metināšanas rūpnīcām veic kvalitātes inženiera pienākumus un par sasniegto saka paldies zināšanām, kas iegūtas mācību centra BUTS Ventspils metinātāju kursos.

Ilggadējais mācību centra BUTS pasniedzējs Andris Ērkšķis nešaubās, ka metālapstrādē savu vietu var atrast sieviete metinātāja: «Modernās rūpnīcās, fabrikās, dažādos ražošanas cehos Latvijā un arī Ventspilī ienāk tehnoloģiskās shēmas, kur metinātājs dara vienīgi un tikai savu metinātāja darbu savā darba vietā – metināšanas postenī – un praktiski nav nodarbināts darbos, kas saistīti ar lielām fiziskām slodzēm. Vēl nesen galvenais metināšanas process bija metināšana ar elektrodu (MMA), savukārt tagad šo vīrišķīgo metināšanas veidu izkonkurējuši tīrāki metināšanas veidi MIG, MAG un TIG, kuru pielietojums jau sasniedz 90% un vairāk.»

Ineta Cērpa uzņēmumā Bucher Municipal apguva metinātājas profesiju un šajā rūpnīcā strādā jau piecus gadus.

Vērojot no malas metinātāja darbu, Anastasija Baidina arī pati nolēma apgūt šo profesiju.

Natālija Kozlova darbu birojā nomainījusi pret metinātājas profesiju un ar savu izvēli ir ļoti apmierināta.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    Bormentāls II 10.09.2019, 04:59:23

    Nu,re!Un vēl sūdzas,ka sievišķiem darbs neesot.

  • -2
    A.n.i.t.a 10.09.2019, 05:32:35

    Sievietes jau gan parasti darbu atrod, lai arī ne visai sievišķigu, bet vīriešu ,kuri ikdienā "slīpē"ielas, "auklē" alkohola pudeles vai "stutē "sētas un māju sienas , ir bezgala daudz. Viņu -bēdu brāļu barā, parasti ir tikai dažas prieka māsas.

  • -4
    Barons.. 10.09.2019, 11:40:23

    Anit kundz.
    To Sievieš cilvēk var labak pelnit Naud ar to viet,ko ir starp to Kāj,le zinat.
    Tagad ,pa liel nožēlošan,ir ar Vīr,kas pelnities ar sav Pēcpuss,bet tie ir mazak.

  • -4
    A.n.i.t.a 10.09.2019, 13:36:21

    Ja palasa presi, paskatās Tv un palūkojas internetā , tad tie"vīrieši" , kas piepelnās ar pakaļgalu ir vairāk nekā prieka meitu, Latvija kļūst arvien zilākā nokrāsā, diemžēl.

  • -1
    Kārlis_ 10.09.2019, 10:17:25

    Te vairāk tiek reklamēts tas, ka sievietes gatavas strādāt par zemāku algu, kā vīrieši. Līdz ar to uzņēmumiem izdevīga šāda reklāma.

  • -8
    g11 10.09.2019, 11:36:11

    Sen bikses kājās uzvilcis,
    Sit naglu sienā sievietis.
    Tas metina un priecājas
    Kā īstam vecim pieklājas.
    Ir mājsaimniece vīriete-
    Tas TV pulti menedžē.
    Par augstām lietām študierē
    Un raudošs bērns tam azotē.
    Tāds bizneslēdijs sievietis
    Nes maku mājās pārguris.
    No dīvāna ceļ galvu vīriete
    Un saka; "Lūdzu, netraucē!"
    Pa zemi staigā sievietis un vīriete
    Un viņu pēdas nebālē.
    Kas pasaulei šai noticis?
    Vai Dievam kaut kas sajucis?

  • -5
    Pilsēta 10.09.2019, 11:51:31

    Tas jau tikai tāpēc, ka pie mums pilsētā sievietēm ir ļoti laba dzīve. Citas brīvo laiku pavada dārzā vai adot zeķes, bet citas nodarbojas ar metināšanu.

  • -3
    A.n.i.t.a 10.09.2019, 13:33:36

    Gan jau tās , kas metina, gan dārzā darbojas , gan pa vakariem ada un tamborē , bet liela daļa vīriešu ir tikai nosaukums un bikses kājās. Tas ,kurš radis strādāt , to dara visur un vienmēr , bet kas nē , tas dīki sēž pie TV , kantorī vai parkā uz soliņa, un vēl viena daļa atpūšas siltajās zemēs , ķemmē veikalus un nezina ,ko vēl aiz gara laika darīt. Apsveicu tās dažas sievietes metinātājas , vismaz par minimālo algu nestrādā , ko daudzas dara un smagāk nekā metinātājas.Ja man būtu mazāk gadu , es arī labprāt iemācītos šo arodu un pelnītu labu algu, protams, salīdzinot ar lielāko tautas daļu.

  • -3
    Barons.. 10.09.2019, 16:10:28

    Iekš man muiž gan neir nevien Sievišķ,ko mācet darit tād Dārb.
    Man ir kalej Mārtiņ (akurāt ka iekš to film pa Mell Vēz Spīl),ko mācet viss tāds dārbs-kalt,šveiset (bez elektrib un ar elektrib),cinnet,baulet,dreijat,tāpatams viss cits Klempner liets.

  • 0
    Uldis Zīle 13.09.2019, 18:02:06

    Anglijā 50% no metinātājiem ir sievietes. smieklīgi?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: