Uzņēmums Diana Sveces ir pats pirmais, kurš Ventspils brīvostas industriālajā zonā piesaistīja ārvalstu investīcijas. Uzņēmums veiksmīgi darbojas jau 15 gadus.

Divas nozīmīgas jubilejas

Ražotne Ventspils brīvostas industriālajā zonā tika atklāta 2004. gada 5. augustā kā Dānijas ģimenes uzņēmuma Diana Lys Hald meitasuzņēmums. Interesanti, ka Diana Sveces 15. gadskārta, kopš izveidota ražotne, bija vienā dienā ar nozīmīgu notikumu tā īpašnieka Larsa Olesena dzīvē – viņš šai dienā svinēja savu 50. dzimšanas dienu. Gadu gaitā uzņēmums attīstījies, veicis finansiālus ieguldījumus un paplašinājis darbinieku skaitu. Pirmajos darbības mēnešos uzņēmumā strādāja vien aptuveni 20 darbinieku, šodien tā ir darbavieta 200 cilvēkiem. Olesens lepojas, ka nesen darbu uzņēmumā sākuši divi Ventspils Augstskolas absolventi – ražošanas daļas vadītājs Jevgeņijs Sikuriņecs un ražošanas struktūrvienības vadītājs Aivars Černuho. Uzņēmumam, lai tas attīstītos, nepieciešamas jaunas idejas un jaunu cilvēku skatījums, pārliecināts Diana Sveces vadītājs.

Cieņā roku darbs

Sveču ražotne strādā septiņas dienas nedēļā 24 stundas diennaktī. Sākotnēji ražošanā uzsvars tika likts uz roku darbu. Šodien daudz paveic modernas iekārtas, piemēram, sveces pako roboti, bet roku darbam joprojām ir ļoti liela nozīme ražošanas procesos. Roku darbs tiek plaši izmantots, lai ražotu dažāda veida figūrsveces un šobrīd aktuālās rustikas stila sveces. Produkta izmaksas veido ne tikai samaksa par darbu, bet arī izdevumi par transportu, kas Latvijā pēdējos gados ir strauji pieauguši, un izejvielām.

Investē katru gadu

15 gadu laikā uzņēmums ēkās un ražošanā ieguldījis 8,83 miljonus eiro. Domājot par attīstību, investīcijas tiek piesaistītas ik gadu. Šogad, piemēram, iegādāti kondicionieri ražošanas telpām. Šādu nepieciešamību parādīja pagājusī vasara, kad septiņas nedēļas pēc kārtas bija ļoti karsts, tādēļ parafīns, saliets formās, necietēja. Šī iemesla dēļ uz kādu laiku ražošana bija jāpārtrauc, bet pēc tam nācās strādāt īpaši saspringti. Lai nenokavētu pasūtījumu termiņus, ražošanā, tiklīdz telpās bija piemērota temperatūra, iesaistījās pat biroja darbinieki. Runājot par lielām investīcijām, tās vienmēr tiek pārrunātas ģimenes lokā, jo sveču rūpniecībā darbojas četri brāļi Ole­seni. Larsa brālis Jorgens Olesens vada rūpnīcu Dānijā, brālis Tomass tur ir pārdošanas vadītājs, savukārt brālis Jespers ir ražošanas vadītājs filiālē, kurā tiek ražotas stearīna sveces. «Mēs visi kā viena liela ģimene mēģinām visu vadīt kopā,» stāsta Ventspils uzņēmuma vadītājs.

Klienti Ventspilī un ASV

Šo 15 gadu laikā būtisks pagrieziens bija 2011. gads, kad uzņēmums mainīja struktūru un atrada jaunus tirgus, tostarp Vācijā un Austrijā. No Diana Lys Hald meitasuzņēmuma tas kļuva par patstāvīgu partneri. Aptuveni puse produkcijas joprojām tiek realizēta sadarbībā ar Dānijas uzņēmumu, bet otru pusi pasūtītāji saņem pa tiešo no ražotāja. Šodien uzņēmums eksportē sveces uz ASV, Kanādu, Čehiju, Franciju, Spāniju un citām valstīm. Diezgan daudz tiek eksportēts arī uz kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju. Tāpat kā uzņēmuma pirmsākumos, joprojām visvairāk produkcijas tiek eksportēts uz Skandināviju. Kopumā eksportam tiek ražots 91% produkcijas. Taču Diana Sveces produkciju iespējams iegādāties arī vairākos veikalos Ventspilī.

Galvenā izejviela sveču ražošanā ir parafīns, kas lielākoties tiek iepirkts Krievijā, mazliet arī Vācijā un Ķīnā. Savukārt stearīns, kas kļūst arvien populārāks, tiek pamatā iepirkts Zviedrijā un Beļģijā. Gada laikā uzņēmums pārstrādā ap 3600 t izejvielu.

Pozitīva sadarbība

Atskatoties vēsturē, Olesens stāsta, ka ienākšana Ventspilī noteikti bijusi pareiza izvēle. Cilvēki šeit, viņa skatījumā, ir ļoti atsaucīgi, uzņēmumā izveidota ļoti laba komanda. Arī sadarbību ar Ventspils brīvostu, kuras teritorijā uzņēmums darbojas, viņš vērtē pozitīvi. Vienmēr visus jautājumus izdevies atrisināt savlaicīgi un veiksmīgi. Kā piemēru Diana Sveces īpašnieks min gadījumu, kad uzņēmumam bija nepieciešama vēl viena noliktava, kuras būvniecībai bez problēmām izdevies iegūt tai nepieciešamo zemes gabalu. Arī personīgajā dzīvē šeit, Ventspilī, aizvadītie 15 gadi Olesenam bijuši skaisti un laimīgi. Viņš neslēpj, ka pašā sākumā, šeit atbraucis, ļoti ilgojies pēc mājām Dānijā, taču ātri šeit iedzīvojies. Tagad, aizbraucot uz Dāniju, viņš drīz izjūt nepieciešamību būt mājās, «un mājas man ir Ventspilī», viņš saka.

Sveču modi diktē žurnāli

To, kādas sveces būs pieprasītas visvairāk, ietekmē dzīvesstila žurnālu dizaineri. Lai zinātu pasaules tendences un aktualitātes, Diana Sveces darbinieki regulāri dodas uz starptautiskām izstādēm. Ventspils ražotnē strādā trīs dizaineres, kas, pielāgojoties gan klientu vēlmēm, gan pasaules tendencēm, allaž izdomā ko jaunu. Tāpat sveču dizains tiek izstrādāts sadarbībā ar partner­uzņēmumu Dānijā. Nereti, lai izpatiktu klientu vēlmēm, jāļauj uz lietām paskatīties no cita redzespunkta. Tā, piemēram, pēdējos gados ražošanā ienākuši dažādi paliktņi un betona bļodas, kam pēc sveces izdegšanas var atrast vēl citu pielietojumu. Uzņēmuma īpašnieks norāda, ka ļoti svarīgi, lai ideju ģenerēšanā iesaistītos sievietes, jo arī mājās sievietes gaumei ir noteicošā loma. «Vīrietis domā, lai viss ir funkcionāli, sievietei vajag, lai ir omulīgi,» secina Olesens.

Top rūķīši un egles

Sveču ražošanas specifika allaž bijusi tematika, kas ir krietnu soli priekšā reālajam laikam. Tādējādi vasarā intensīvi tiek ražotas preces ar Ziemassvētku tematiku, bet gada beigās top produkcija, kas domāta Lieldienām. Gada tumšajā laikā cilvēki sveces pērk visvairāk. Tāpēc preces Ziemassvētkiem sāk ražot jau kopš janvāra, bet septembra beigās šai produkcijai jābūt saražotai un piegādātai pasūtītājiem. Patlaban nākamajiem Ziemassvētkiem top daudz jaunu figūrsveču – dažāda veida eglītes, rūķi, elfi, vilcieniņi, kalendārsveces u.c. Pirms dažiem gadiem ļoti pieprasīti bija adventes laika sveču komplekti, kurus veidoja četras vienādas sveces. Pēdējos gados adventes kompozīcijās tiek izmantotas dažādas krāsas un formas sveces, tāpēc komplekti ir mazāk pieprasīti. Nākamās sezonas aktuālā tendence ir sveces, kas kompozicionāli sastāv no divām daļām – apakšējā daļa ir zeltīta vai sudrabota un vizuāli atgādina svečturi, bet augšējā daļa veidota tradicionālas galda sveces formā un ir balta vai kādā citā krāsā. Ļoti pieprasīta ir silti balta jeb ziloņkaula krāsa.

Nereti klienti, izvaicājuši par to, kas šogad jauns, tomēr iegādājas tādas sveces, kādas pērk gadu no gada. Arī uzņēmuma īpašniekam pašam vislabāk patīk sveces tradicionālajās Ziemassvētku krāsās – zelta, baltas, sarkanas un zaļas.

SIA Diana Sveces īpašnieks Larss Olesens 15 darbības gadus Ventspilī vērtē kā ļoti veiksmīgus.

Rūpnīcā, kas darbojas septiņas dienas nedēļā un 24 stundas diennaktī, strādā ap 200 darbinieku.

Sveču ražošanā liela nozīme ir roku darbam. Katra figūrsveces detaļa tiek izkrāsota ar otiņu.

Patlaban rūpnīcā intensīvi tiek ražotas sveces Ziemassvētku tematikā.

Rūpnīcā ražo arī sveces, kas tiek izgaismotas ar lampiņas un iemontētās baterijas palīdzību. Šie gaismekļi skaisti izskatās logā ziemas vakaros.

Lasi vēl

Komentāri (31)

  • -2
    U.M 13.08.2019, 01:04:17

    trīs līdz četri eiro stundā bruto darbaspēks. forši.

  • -1
    Prof.Preobraženskis IV 13.08.2019, 09:41:34

    Tāpēc jau tik daudzi ārzemju uzņēmumi izvieto savas ražotnes šeit.
    Buchers,Malmars un Diana sveces ir tikai daži,kuros izmanto balto nēģeru vergu darbu...

  • -10
    yolo 13.08.2019, 15:00:03

    Kāpēc, lai maksātu vairāk?

  • -3
    Blondīnīte 13.08.2019, 08:58:45

    Kondicionieri ierīkoti, lai parafīns cietētu un nevis, lai uzlabotu cilvēkiem darba apstākļus, skumīgi ka interesē tikai produkts un nevis cilvēki, kas ienes naudu firmai

  • -1
    Pipars 15.08.2019, 06:39:01

    Pagajošo vasar arī Bucher cehos esot bijis ap 30 grādiem.

  • -8
    :):( 13.08.2019, 09:38:06

    Vēl aizmirsts pieminēt, ka uzņēmumā Diana sveces, gadiem ilgi, uzticāmi, kalpo, meistari. Īpaši meistare Ina, kuri pelnījuši cieņu no darbiniekiem, un bez kuriem, diez vai , darba process noritēt tik gludi un veiksmīgi!!!

  • -1
    Laimdota 15.08.2019, 15:32:54

    Tāda sajūta, ka šo pati Meistare Ina ir rakstījusi!

  • -1
    Vairus 15.08.2019, 22:53:43

    gan jau ka pati, vinjas stilā

  • -2
    E.L 16.08.2019, 18:24:59

    Pfff, meistare Ina un cieņa no darbiniekim-jāsmejas! Kliegt,bļaut,pazemot un aprunāt darbiniekus,tas būtu precīzāks raksturojums par viņu.

  • -1
    Alnis 13.08.2019, 12:25:21

    Algas nekādas - nedaudz virs 500.
    Darba apstākļi kaitīgi, visu laiku elpo parafīnu.
    Kolektīvs - čūskas.

    Šī būtu pēdējā vieta kur es ietu strādāt i tad vēl stipri padomātu.

  • -1
    Nah Nahs VI 13.08.2019, 15:48:04

    Bet tāds kolektīvs ir praktiski visur,kur strādā pārsvarā bābas...
    Tur nu nekā nevar līdzēt.

  • -12
    keda 13.08.2019, 13:29:02

    Akdies.. vissirslikti saiets atkal....

  • 0
    AN 13.08.2019, 14:25:02

    Pamats domāt, ka tur ir labi?

  • -6
    keda 14.08.2019, 09:21:58

    uzņēmumu ilgdzīvošana?

  • 0
    Jeska 13.08.2019, 17:12:29

    300 uz rokām, varbūt drusku vairāk

  • -1
    Skeptiķis no malas 14.08.2019, 09:12:34

    Kamēr uzņēmums spēj piesaistīt darbaspēku par minētajām algām -tikmēr algas necelsies. Diemžēl, bet tāds ir skarbais kapitālisms.

  • -4
    Margrieta345 14.08.2019, 09:23:52

    Vai alga ir liela vai maza-tas relatīvs jēdziens.
    Viss atkarīgs no tā,kā to naudu grib tērēt.
    Dažs negrib sev liegt neko,bet cits prot taupīt.

  • -4
    tara 14.08.2019, 12:44:52

    Alga ir liela vai maza, tas Nav relatīvs jēdziens. Ir vajadzības, kuras ir jānosedz un vēl ir jābūt pārpalikumam, lai veidotu uzkrājumus.

    Ja BLAKUS DIĀNAS SVECĒM BŪTU UZŅEMUMS, KAS MAKSĀTU LIELĀKAS ALGAS, uzminiet, kas notiktu! :D Jā, visi rautos tur, kur vairāk maksā, ja darba pienākumi tie paši.
    Ventspilī vēl nav ieviesusies kultūra "rūpes par darbinieku", darbinieks prasa algas pielikumu, etc. Vēl joprojam valda attiecības starp darba devēju un darbinieku kā psrs laikā. Bet, ... pašlaik ir brīdis, kad lietas var mainīties, jo bezdarba līmenis ir zems un uz ielas vairs nestāv rinda, lai dabūtu darbu.
    Ietektu Diānas sveču darbiniecēm sākt prasīt darba algas pielikumu pamatojoties uz to, ka ROKU DARBS VISUR PASAULĒ TIEK LABI ATALGOTS.

    Bez tam ... darbinieces, kurām jau ir daudzos gados iegūtas prasmes var uzcept savu uzņēmumu. :D
    Investori atrstos! Būs dāņiem konkurents, kas liks sarosīties un padomāt par bonusiem saviem darbiniekiem. :)

  • -1
    Skeptiķis no malas 14.08.2019, 16:44:42

    To tara,

    Teorētiski jau viss ir pareizi, bet:
    1) blakus Diānas svecēm nav konkurējošu sveču,
    2) lai darbinieki sāktu prasīt algas pielikumu - viņiem ir jāorganizējas - jāatrod līderis, kas ir spējīgs šo ziņu nogādāt darba devējam,
    3) tomēr pats galvenais ir - vai darbinieki ir gatavi iet līdz galam savās prasībās -t.i. vai ir gatavi,ka viņus var atlaist.Ja nav ,tad labāk nesākt.
    Šobrīd šķiet, ka mums nav dienvidnieku temperamenta, lai pastāvētu par savām interesēm.

  • -5
    Vairus 15.08.2019, 00:15:01

    Tara, varētu investēt. Da kur tādi brīnumdari rodas. Tas bizness Dānijā ir veidojies no 1960.gada ar visam no ta izrietosajam sekam (kontakti, pieredze, kapitāls). Nobankrotētu tas tavs kaimiņu uzņēmums aiznākamajā dienā, īpaši ja vel maksātu lielākas algas :D

    Koroče, cietpauris tu esi.

  • 0
    Pipars 15.08.2019, 06:43:23

    Lai sāktu prasit lielāku algu vajag but vienotiem.
    Cik no Diāna svecem stradnieku ir arodbiedribu biedri???

  • -4
    yolo 15.08.2019, 08:19:24

    Pirms prasi kaut ko, paskaties no darba devēja puses. Ko tu proti, lai tev maksātu vairāk? Ka tu prasīsi vairāk, kapēc, lai nepaņemtu vienkārši citu darbinieku tavā vietā?

  • 0
    Skeptiķis no malas 15.08.2019, 09:09:15

    To yolo,
    Tik vienkārši ar "lēto"darbaspēku arī nemaz nav. Nav desmitiem pretendentu uz vakanci ar minimālo algu.

  • 0
    Jeska 15.08.2019, 09:20:56

    Ārzemēs - ja neko neprot, maksā ap 800 eiro, ja kautko prot - 1500, ja ļoti prot tad ne mazāk kā 3000 eiro uz rokām . Es strādāju gadu atpakaļ Somijā, rūpnīca.

  • 0
    Vilis Skuja IV 15.08.2019, 16:44:10

    Varbūt,ka varētu streikot,lai izcīnītu lielāku algu?
    Akurāt tādā laika periodā,kad vislielākie pasūtījumi jāpilda?

  • -5
    Vairus 15.08.2019, 22:54:48

    Drošības policija tevi rīt savāks par naida kurināšanu.

  • -1
    Skeptiķis no malas 16.08.2019, 08:44:02

    Kāpēc naida kurināšana ? Tikai iespējama cīņa par ekonomiskiem labumiem. Alga.

  • 0
    :):( 16.08.2019, 11:56:45

    to Laimdota, Zibenszellis to rakstīja Dianas sveces darbinieks, tīri ,mūsu, darbinieku viedoklis.

  • -3
    Brāl, es ar tevi 20.08.2019, 00:18:08

    Šis meistarei Inai un visiem pārējiem līdzīgajiem. Lūdzu neiedomājieties ņemt vērā, ko raksta komentāros , sačukstas jums aiz muguras un tādā garā. Jūs esat tur kur jūs esat pateicoties tieši tam kāda esat.
    Vismazāk uztraucieties tiešām par to ko par jums runā aiz muguras kolektīvs tiešām ir čūsku bars.jūs esat simpātiska , skatoties uz to pārējo hiēnu baru nemaz nebrīnos ka kādam ir izdevīgi nomelnot un aprunāt .
    Paskatieties cik gada laikā smukas meitenes ir vienkārši ‘izēstas’ no turienes. Un kas tur cehā vispār atlicis, varbūt trīs normāli cilvēki?
    Turās!

  • -1
    :):( 20.08.2019, 10:37:44

    To E.L Pffff pret katru ir tāda attieksme, kādu ir pelnijis :) Nu šajā gadījumā viss skaidrs ar nopelnīto, a tagad nosauc man , kurš no administrācijas ir pelnijis tavu " Uzslavu''? Kurš staigā tev no pakaļas un savāc aiz tevis visu? Kurš pec brīvdienam , atnāk un savu darbu dienu sāk ar darba vietas sakartošanu, jo viss vienmēr ir piedirsts līdz bezsamaņai, pie kā tu griezies , ja Tev kaut kas nav skaidrs?Un ja tu sataisi kļūdas pasūtījumā...a?

  • 0
    T.Montāns 15.08.2020, 20:23:52

    Visu cieņu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: