Ēnu dienas ietvaros Ventspils brīvostas pārvaldē viesojās 11 jaunieši, kuri ēnoja Ventspils brīvostas pārvaldes mārketinga un attīstības nodaļas vadītāju, būvinženieri, inženieri - mehāniķi, ūdenslīdēju un ostas kapteini. Viena no lielākajām interesēm jauniešiem bijusi tieši par ūdenslīdēja darbu.

Kopā ar vecāko ūdenslīdēju Denisu Lapinu uz ūdenslīdēju kuģa Neptūns kāpa arī trīs ēnas - Ventspils Profesionālās vidusskolas 3.kursa students Leons Duvakins un 1.kursa studente Inese Evita Zaumane, kuri mācās par ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem uz pasažieru kuğiem, kā arī Elizabete Didža, Jūrmalas Pumpuru vidusskolas 6. klases skolniece, kura ir nokārtojusi starptautisko niršanas sertifikātu PADI, kas atļauj nirt līdz 12 metriem.

Ēnotāji klātienē redzēja ūdenslīdēju ikdienas darbu – kā tiek veikta Ventspils ostas hidrotehnisko būvju (mols, piestātnes u.c.) apsekošana, ar motorlaivu devās līdzi, lai apskatītu Ziemeļu molu, iepazinās ar kuģi, kuģa ekipāžu, uzzināja interesantus faktus par ūdenslīdēja darbu, kā arī iepazinās ar plašo Ventspils ostas darbību un daudzveidīgajiem termināļiem.

Runā ēnas:

Leons: “Ēnot ūdenslīdējus izvēlējos, jo tas ietilpst profesijā, kuru es apgūstu - ēdināšanas pakalpojumu speciālists uz pasažieru kuğiem. Ēnu diena ir ļoti noderīga, jo var ļoti labi iepazīties ar konkrēto profesiju.”

Arī Inese Evita ēnot ūdenslīdējus izvēlējās tieši apgūstāmās profesijas dēļ. Inese: “Ūdenslīdējam vispār ir ļoti smags darbs, nevar zināt, kas zem ūdens ir apakšā un kas tur var notikt.”

Ļoti noderīga un izzinoša šī diena izvērtās Elizabetei, kura niršanai pievērsusies ļoti nopietni. Par to liecina gan iegūtais starptautiskais niršanas sertifikāts, gan arī nākotnes plāni – viņa vasarā atgriezīsies Ventspilī, lai nirtu kopā ar Denisu. Interesanti, ka niršanu izmēģināt Elizabetei ieteica viņas mamma. Elizabete: “Man ļoti patīk nirt, tā ir vesela pasaule, tas tik ļoti aizrauj! Vari redzēt zivis, ūdenszāles, būves, brīžiem jūtos kā akvārijā! Noteikti to turpināšu darīt arī turpmāk.”

D.Lapins izstāstīja par ūdenslīdēja ekipējumu, par to, kas jāņem vērā, dodoties zem ūdens, kā norisinās komunikācija ar kuģa apkalpi un kāda niršanas procesā katram kuģa apkalpes loceklim ir funkcija. Pie darba ķērās arī Inese Evita: “Ūdenslīdējiem ir ļoti aizraujošs darbs, bet vienlaikus tas ir arī ļoti smags, grūts un atbildīgs.”

Ūdenslīdēju darbs norisinās neatkarīgi no gadalaika – viss notiek arī ziemā. Izšķiroša loma ir speciālam apģērbam. Darba procesā gadās arī jauki pārsteigumi – ūdenslīdējs ar rokām noķēra buti, kuru pēc tam palaida vaļā.

Par to, ka ekipējums ir “svarīgs”, pārliecinājās arī ēnotāji, uzmērot aptuveni 12 kg smago ķiveri. Šāda ķivere tiek izmantota reizēs, kad ūdenslīdējam jāveic diezgan bīstami darbi zem ūdens, piemēram, lai nesasistu galvu pret kuģi vai zemūdens būvi.

Aizraujošs piedzīvojums ēnām bija Ziemeļu mola apsekošana, lai nokļūtu līdz Ziemeļu molam, bija jāsēžas motorlaivā un jādodas jūrā. Dienas nobeigumā kuģa kapteinis parādīja ēnām Ventspils ostu.

Ēnotāji par aizvadīto dienu bija lielā sajūsmā un bija ļoti priecīgi, ka izvēlējušies ēnot tieši Neptūna komandu un profesionālos ūdenslīdējus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: