Pagājušā gada nogalē Ventspilī, Rūpniecības ielā 27, darbību sācis jauns modulārās būvniecības uzņēmums Forta Modular. Šobrīd norit saspringts darbs, lai augstā kvalitātē, iekļaujoties termiņā, pabeigtu moduļus jaunai viesnīcai pie Ārlandas lidostas Zviedrijā.

Vispirms darām, tad runājam,

vairākkārt uzsver uzņēmuma vadītājs Ermīns Sniedze, izrādot ražotni, kur šobrīd norit tik aktīvs darbs, ka «nav kur adatai nokrist». Viņam, protams, nav nekāds noslēpums ventspilnieku sarūgtinājums par bijušā ēkas nomnieka darbības pārtraukšanu Ventspilī, tāpēc no plašas publicitātes gribas izvairīties – kā saka, lai darbi paši runājot. «Mēs esam ļoti daudz mācījušies no citu un savām kļūdām, apguvuši jaunu pieredzi un attīstījušies. Tajā brīdī, kad apstājies jaunā apgūšanā un kļūdu novēršanā, ar tevi ir cauri,» stāsta Sniedze. Forta Modular ir zīmola nosaukums, ar ko Ventspilī savu darbību izvērš SIA Forta Medical, kam jau ir liela pieredze moduļu ražošanā tieši medicīnas iestādēm. Latvijā šī uzņēmuma veikumu var redzēt Jēkabpils reģionālās slimnīcas Magnētiskās rezonanses centrā. Tomēr mūsu pilsētā uzņēmums vēlas attīstīt moduļu ražošanu dzīvojamām mājām, tāpēc arī Ventspils uzņēmumam radīts cits nosaukums – Forta Modular.

Šobrīd rūpnīcā top viesnīca

vairāk nekā 4 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Tas ir konkrēts projekts Zviedrijai – 3+ zvaigžņu viesnīca ar 150 numuriņiem, kas atradīsies pie Ārlandas lidostas Stokholmā. Katrs viesnīcas numuriņš ir atsevišķs modulis, kura būvniecība sākas ar sienu, grīdu un griestu elementu montāžu. Tālākajā darbu gaitā tos savieno kopā, veidojot moduli, kas kā vilciena vagoniņš pa sliedēm tiek pārvietots uz stacijām. Katrā no pieturvietām strādnieki veic nepieciešamos darbus: izveido elektroinstalāciju, iekšējo un fasādes apdari, veic flīzēšanu – visu, kas paveicams, lai modulis iegūtu lietošanas gatavību. Pēc aptuveni pusotras nedēļas redzams gatavs modulis, tipisks viesnīcas numuriņš, kas aprīkots ar savu vannas istabu, gultu un citām mēbelēm – tāds, kādu to sūtīs uz Zviedriju, kur no 150 moduļiem taps četru stāvu viesnīcas ēka. Moduļi no rūpnīcas iziet kā par 80% gatava ēka. Galvenās nesošās moduļu konstrukcijas tiek veidotas no metāla. Izmantojot metāla konstrukciju, iespējams celt augstākas ēkas, to konstrukcija ir stabilāka un ilgtspējīgāka. Ēkas augstums šī tipa modulim var būt līdz astoņiem stāviem, pastāsta uzņēmuma vadītājs. Taču pēc līdzīgas tehnoloģijas, mainot vien nesošo konstrukciju stiprības pakāpi, ASV ir uzbūvēta pat 32 stāvu viesnīca.

Vairāk nekā 120 cilvēku nodarbināti,

lai pasūtījumu izpildītu striktajos termiņos, tāpēc daļu no darbiem veic apakšuzņēmēji – Ventspils uzņēmumi, kuri pilda dažādas funkcijas montāžas un apdares darbos. Arī dažādu materiālu sagādē uzņēmums sadarbojas ar ventspilniekiem – piemēram, logus ražo ARBO Windows.

Sniedze norāda, ka augsti kvalificētu strādnieku trūkums ir ievērojama Latvijas problēma, taču uzņēmuma mērķis ir nākotnē arvien vairāk piesaistīt jauniešus – nodrošinot to apmācību un audzinot savu augsti kvalificētu speciālistu komandu. «Pastāv liela starpība starp modulāro un tradicionālo būvi. Visi, it īpa­ši tehnisko mezglu, rasējumi ir ļoti detalizēti. Arī caur šo projektu, gūs­tot praktisku pieredzi, ko papildina zināšanas, gūtas speciālās apmācībās, iegūstam kvalificētus darbiniekus,» stāsta Sniedze. Darbam jaunajā rūpnīcā izdevies piesaistīt arī vairākus bijušos Heimdal Skonto darbiniekus, bet tas nav bijis viegli, jo labi speciālisti bez darba nepaliek, atzīst uzņēmuma vadītājs. Toties darbiniekiem, kuri kādreiz Heimdal Skonto bijuši vienkārši strādnieki, tagad radusies iespēja kļūt par brigadieriem un apmācīt citus, jo viņu pieredze jau ir lielāka.

Viesnīca uz Zviedriju ar kuģi

tiks pārvesta marta pirmajās dienās. «Vēlamies jau iepriekš atvainoties ventspilniekiem par gaidāmajiem satiksmes ierobežojumiem, jo moduļi kā lielgabarīta krava tiks vesti uz ostu pa pilsētas ielām,» lūdz uzsvērt Sniedze. Tieši ostas tuvums ir viens no iemesliem, kāpēc par rūpnīcas izveidošanas vietu ir izvēlēta Ventspils, kuras ģeogrāfiskais izvietojums ir tuvu potenciālajiem noieta tirgiem Skandināvijā, norāda uzņēmuma vadītājs.

SIA Forta Medical vadītājs Ermīns Sniedze.

Plašajā ražotnē top viesnīca ar kopējo platību vairāk nekā 4 tūkstoši kvadrātmetru.

Katrā no pieturvietām strādnieki veic nepieciešamos darbus.

No šādiem moduļiem taps četrstāvu viesnīcas ēka.

Galarezultātā modulis veido tipisku viesnīcas numuriņu, aprīkotu arī ar savu vannas istabu.

Ventspilī būvētā 3+ zvaigžņu viesnīca ar 150 numuriņiem atradīsies pie Ārlandas lidostas Stokholmā.

Ražotnes ēku Ventspilī, Rūpniecības ielā 27, SIA Forta Medical nomā no uzņēmuma SIA HBSI Production. Ventspils brīvostas pārvalde rūpnīcas vajadzībām ir iznomājusi zemi un 53. piestātni.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    norge 01.03.2016, 18:47:39

    ok 3 rupnica kura razo to pasu , tagat jautajums kapec stradniekiem nava darba spec apgerbs un darba aisardzibas lidzekli izsniekti ? bildes viss redzams , ka vienmer latvijas darba deveji nepilda likumus un ja kaut kas notiks nedod dievs tad vainigs bus stradnieks nevis darba devejs

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: