Uzņēmums Froli Baltic kāpina ražošanas apjomu un investē ražotnē. Līdz ar jaudīgas, energoefektīvas ventilācijas sistēmas un siltumsūkņu uzstādīšanu padomāts arī par vides saudzēšanu un darbinieku ērtībām.

Pusgadsimtu krāta pieredze

SIA Froli Baltic Latvijā darbojas kopš 2006. gada. Taču tās saknes un izmantotās ražošanas tehnoloģijas stiepjas daudz senākā pagātnē. Ražotni Ventspils brīvostas industriālajā zonā izveidoja Vācijas uz­ņēmums Froli Kunststoffwerk GmbH&Co, kas ir Froli Baltic mātesuzņēmums un lielākais sadarbības partneris. Vācijas uzņēmums uzkrājis jau 50 gadu pieredzi dažādu poliuretāna (PUR) putu izstrādājumu ražošanā. Šie izstrādājumi pēc tam tiek izmantoti tādās nozarēs kā medicīna, rehabilitācija, mēbeļu rūpniecība un pat mašīnbūve. Pielietojums Froli ražotajiem izstrādājumiem ir ļoti plašs un kvalitāte augsta, uzsver Froli Baltic ražošanas un pārdošanas speciālists Raivis Graudiņš. Turklāt aizvien pieaug to detaļu klāsts, kas tiek izgatavotas Ventspils rūpnīcā. Presformas ražotnei piebūvētajā plašajā noliktavā cita pie citas rindojas aizvien lielākā skaitā. Katru gadu pieaug saražotais apjoms. Tiesa, izaugsme nav strauja, bet tā ir stabila.

 

Ar ādas efektu

Poliuretāna putu izstrādājumi uz citu izstrādājumu fona izceļas ar savu augsto izturību, sajūtām patīkamo virsmu. Taču materiāls, lai arī atgādina ādu, izslēdz tās negatīvos blakusefektus. Salīdzinājumā ar ādas apvalkiem Froli ražotajam materiālam ir vairākas priekšrocības higiēnas jomā. Tā izstrādājumi ir droši arī pret mitruma iedarbību, kas ir īpaši svarīgi aprūpes un rehabilitācijas jomā. Aplūkojot, piemēram, vienu no gatavajām poliuretāna sēdekļa virsmām, grūti to atšķirt no ādas izstrādājuma. Tas ir patīkami mīksts, un uz tā ir pat imitēta šuves līnija. Toties izturība pret nodilumu šādam materiālam ir daudzkārt lielāka. Vācijas uzņēmumā šiem izstrādājumiem regulāri tiek veikti speciāli kvalitātes un izturības testi, tiek strādāts pie materiāla uzlabošanas, un uzrādītie izturības mērījumi kļūst aizvien augstāki. Tādēļ tieši medicīnas nozarē Froli ražojumi ir vispieprasītākie. Tajā pašā laikā uzņēmuma produkti ir iecienīti arī mašīnbūvē – tiek izgatavoti gan sēdekļi, gan dažādas citas detaļas. Šobrīd Vācijas mātesuzņēmumā notiek darbs pie presformas izgatavošanas, lai sāktu ražot vienu no sastāvdaļām Somijas Valmet grupas traktoru ražotnei. Graudiņš stāsta, ka pieprasījumu pēc uzņēmuma produkcijas sekmē vairāki faktori, taču viens no būtiskākajiem ir kvalitāte. Neskatoties uz to, ka Ķīnā šāda veida produktus var izgatavot lētāk, nopietni Eiropas uzņēmumi tomēr izvēlas darīt to tepat Eiropā – vispirms jau kvalitātes dēļ, ko Ķīnas izstrādājumi nespēj garantēt, bet kas medicīnā un rehabilitācijā ir ļoti būtiska, kā arī transporta izmaksu dēļ. Lielākā daļa no Froli Baltic saražotās produkcijas tiek eksportēta. Lielākā sadarbības valsts ir Vācija, taču kravas tiek sūtītas arī uz Dāniju, Nīderlandi, Norvēģiju un Somiju. Šobrīd notiek darbs arī pie Zviedrijas tirgus apguves.

 

Koks no Latvijas

Lai arī uzņēmuma klienti ir no citām Eiropas valstīm, Latvijā Froli sadarbojas ar uzņēmumiem, kas piegādā tiem koka ieliktņus. Tie tiek izmantoti par pamatu. Pēc tam presformā tos apdarina ar šķidro poliuretāna maisījumu, izņem ārā un 24 stundas nostādina. Tālāk izstrādājumi nonāk pēcapstrādes cehā, kur tiem tiek apgrieztas un apstrādātas maliņas, bet pēc tam noliktavā – uz pakošanu. Savukārt ir izstrādājumi, kuros par pamatu izmanto vai nu plastmasas, vai arī metāla ieliktņus. Plastmasas ieliktņus izgatavo pats Froli Vācijā. Taču interesanti, ka arī metāla ieliktņi tiek iepirkti. «Vācijā metāls ir lētāks nekā Latvijā, lai cik jocīgi tas neizklausītos,» atklāj Graudiņš.

 

Elpojošie spilveni

Šogad uzņēmuma pārstāvji Ventspils ražotnē lepojas ar divām lietām. Pirmkārt, aizvien lielāks ir pieprasījums pēc Froli unikālajiem spilveniem, kam šobrīd jau izstrādāts otrais modelis. Otrkārt, vairāk darba ir šūšanas cehā, kur tiek izgatavoti pārvalki ne vien iepriekšminētajiem spilveniem, bet arī citiem Froli izstrādājumiem. Froli Vācijas uzņēmums ir slavens ar augstas kvalitātes speciālajām gultām. Ar tām tiek aprīkotas slavenas pasaules viesnīcas, īpaši tās, kurās apmetas augstas klases sportisti. Īpašos spilvenus, kas izgatavoti tā, lai tajos neveidotos mitrums, lai tie elpotu un līdz ar to tajos nerastos dažādas sēnītes, Latvijas tirgū diemžēl nepārdod. Tie visi aizceļo uz tā dēvēto veco Eiropu. Tomēr, ja kādam tādu ļoti kārojas, viņš var doties uz Froli ražotni Ventspilī, Kustes dambī, un to nopirkt. Neatteiks.

 

Vieglāka elpošana arī ražotnē

Šajā vasarā sadarbībā ar ES Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projektu – ventilācijas sistēmas un trīs gaisa sūkņu uzstādīšanu – kļuvis tīrāks gaiss un tīrāks cehs. «Arī pirms tam cehā nebija slikts klimats, taču pēc šīs sistēmas uzstādīšanas ir jūtami uzlabojumi, gaisa kvalitāte ir daudz labāka,» stāsta Graudiņš.Projekts Kompleksi risinājumi siltumnīcefektagāzu emisijas samazināšanai izmaksājis nepilnus simts tūkstošus eiro. Rezultātā uzņēmumā tika izbūvēta energoefektīva ventilācijas sistēma un iegādāti un uzstādīti trīs gaisa siltumsūkņi.

 

Froli ražo visdažādākos poliuretāna izstrādājumus, konkrēti šie paredzēti ugunsdzēšamo aparātu statīviem.

 

 

Izstrādājumu klāsts aizvien pieaug, un presformu krājas arvien vairāk un vairāk.

 

 

Poliuretāna izstrādājumi var būt dažādas cietības un krāsas. Ventspilī ražo melnus, pelēkus un zilus.

 

 

Gatavos produktus grūti atšķirt no īstas ādas izstrādājumiem.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: