Šā gada maijā pasaulē pazīstamā Šveices koncerna Bucher meitasuzņēmums Bucher Schoerling Baltic pabeidza savas darbības paplašināšanas kārtējo posmu Ventspils brīvostas teritorijā. Šis notikums laika ziņā sakrita ar uzņēmuma 10 gadu jubilejas svinībām.

Trešais pasūtījums no Maskavas

Šogad uzņēmumam Bucher Schoerling Baltic, kas Ganību ielā ražo ielu tīrāmo mašīnu tvertnes un citas komplektējošās daļas, nākusi klāt jauna ražošanas piebūve 800 kvadrātmetru platībā. Tāpat ir paplašināta uzņēmuma biroja un saimnieciskā daļa, stāsta valdes priekšsēdētāja vietnieks Mikus Brakanskis. Šis paplašinājums bija vajadzīgs, jo pieauga kā ražošanas apjomi, tā arī nodarbināto skaits uzņēmumā. No šā gada februāra līdz jūnijam strādājošo skaits uzņēmumā palielinājies no 180 līdz 246 cilvēkiem. Šāds nodarbināto skaita pieaugums saistāms ar trešo pēc kārtas pasūtījumu no Maskavas ielu tīrāmās komunālās tehnikas piegādei. Pirmais pasūtījums no Krievijas Federācijas galvaspilsētas tika saņemts 2012. gadā, un kopš tā laika katru gadu Ventspils uzņēmums Bucher Schoerling saņem pa vienam pasūtījumam. Šogad tika saņemts vislielākais pasūtījums – 92 mašīnas ar 6 m3 tilpumu, 101 mašīna ar 2 m3 tilpumu un 200 mašīnas – ar 1 m3.

 

Lai veiktu Maskavas pasūtījumu, daļa darbinieku ir pieņemti uz laiku, taču viņiem ir visas iespējas iegūt pastāvīgu darbu vienā no veiksmīgākajiem rūpnieciskajiem uzņēmumiem pilsētā. Maskavas pasūtījums nodrošinās uzņēmumu ar darbu līdz rudenim, bet pēc tam Bucher Schoerling pārņems atpakaļ daļu ražošanas operāciju, kuras platību un darbinieku trūkuma dēļ savā laikā izvietoja pie saviem piegādātājiem Latvijā un Eiropā, kā arī pārņems kādas jaunas montāžas operācijas no māteskoncerna.

 

No montāžas līdz ražošanai

Šī nav pirmā reize, kad Bucher Schoerling Ventspilī tiek paplašināts. Pirms desmit gadiem uzņēmums izvietoja Ventspils brīvostas pārvaldes piešķirtajās nomātajās telpās nelielu montāžas iecirkni Ventspils brīvostas teritorijā, kur tika komplektētas komunālās tehnikas tvertnes. Māteskoncerna Bucher vadībai, kas 2004. gadā meklēja vispiemērotāko vietu sava biznesa paplašināšanai, izskatot un salīdzinot daudzu pilsētu un valstu iespējas, bija svarīgi, ka Ventspils brīvostas pārvalde piedāvāja par saviem līdzekļiem uzbūvēt un iznomāt ražošanas ēku savā teritorijā, tādējādi izvairoties no investīciju riskiem tolaik vēl mazāk zināmā vietā, norāda Brakanskis.

 

2012. gadā Bucher Schoerling jau pats izteica vēlēšanos izpirkt no Ventspils brīvostas pārvaldes zemi Ganību ielā, lai uz tās uzbūvētu savas ražošanas telpas. Tāda iespēja Šveices uzņēmumam tika dota. Un tagad Ganību ielā brīvajā ekonomiskajā zonā cits aiz cita parādās ražošanas korpusi, kurus Bucher Schoerling būvē par saviem līdzekļiem uz savas zemes. «Ventspils brīvostas pārvaldes tālredzīga politika un biznesam piedāvātie visizdevīgākie nosacījumi stiprināja vēlmi investoriem attīstīt šeit savu ražotni,» stāsta Brakanskis.

 

Uzsākot savu biznesu Ventspilī no neliela montāžas iecirkņa, Bucher Schoerling drīz vien pārliecinājās, ka šeit ir kvalificēts darbaspēks, motivēti biroja darbinieki ar labām svešvalodu zināšanām, jauns kolektīvs, kurš ir gatavs mācīties, kā arī pastāv iespēja piesaistīt jaunus speciālistus no Ventspils Augstskolas. Tas ietekmēja akcionāru lēmumu izvietot Ventspilī ne tikai montāžu, bet arī komunālās tehnikas komponenšu ražotni. Vēl viens arguments par labu tādam lēmumam bija dažu nozīmīgu vietējo piegādātāju nespēja ražot koncernam tvertnes un citas komponentes vajadzīgajā kvalitātē.

 

Tika pieņemts lēmums pašiem ražot komunālās tehnikas komponentes. Tādējādi Ventspils rūpnīcā tika atklāts metināšanas cehs. Nākamais solis bija metāla lokšņu lāzergriešana, locīšana un valcēšana, krāsošanas ceha atvēršana un citu ražošanas iecirkņu izveidošana.

 

Domā par tālāku paplašināšanos

Patlaban Bucher Schoerling ne tikai montē, bet arī ražo tvertnes, šasijas un daudzas citas komunālās tehnikas komponentes. Vistālāk pavirzījusies mašīnu ražošana ar 1 kubikmetra tvertnēm, kurām šeit tiek montētas šasiju asis, stāsta Brakanskis. Stratēģiskie plāni, par kuriem pagaidām netiek runāts publiskajā telpā, arī ir saistīti ar ražošanas tālāku paplašināšanos Ventspilī, viņš piebilda.

 

Turpmākās paplašināšanas projektiem kompānija iecerējusi piesaistīt līdzfinansējumu no ES fondiem un programmām, kas paredzēti plānošanas periodam no 2014. līdz 2020. gadam. Taču, pat ja tādas iespējas nebūtu, investori ir gatavi ieguldīt attīstībā arī savu kapitālu, uzsver Brakanskis. Nākamgad Bucher Schoerling iecerējis iegādāties otru lāzerierīci metāla griešanai un jaunu metāla lokāmo iekārtu, kā arī citas metālapstrādes iekārtas. Plānots paplašināt krāsošanas līniju. Tādēļ tiek plānots uzbūvēt vēl vienu korpusu vismaz 3000 m2 platībā.

 

Gatavi jauniem ieguldījumiem

Ienākot Ventspilī uzņēmumam Bucher Schoerling, ir aizsākusies veiksmīga Šveices koncerna sadarbība ar Ventspils brīvostas pārvaldi un pilsētas pašvaldību. Ražošanas un montāžas kvalitāte ir stabilizējusies un māteskoncerns ir gatavs jauniem kapitālieguldījumiem. Par Šveices investoru tālejošiem plāniem liecina arī fakts, ka Bucher Schoerling kļuvis par vienu no galvenajiem uzņēmumiem duālās izglītošanas pilotprojektā, kas paredz daļēju topošo speciālistu sagatavošanu rūpnīcā. Nesen uzņēmuma un pilsētas pašvaldības pārstāvji atgriezās no Šveices, kur iepazinās ar līdzīgu duālās izglītības pieredzi. Pērn tāds pats komandējums, pētot šādu pieredzi, notika Vācijā.

 

Bucher Schoerling" izaugsme (darbinieki)

2005. gadā 10

2009. gadā 59

2010. gadā 70

2011. gadā 108

2012. gadā 166

2013. gadā 169

2014. gadā 246

 

Lēmums investēt bijis pareizs

Niklauss Hūzers, Bucher Schoerling Baltic valdes priekšsēdētājs

– Tas, ka pēdējos gados vairākas reizes esam paplašinājuši mūsu ražotni, pierāda, ka lēmums investēt bijis pareizs. Sadarbība ar Ventspils pilsētu bijusi tik tālredzīga, ka vienmēr ir pastāvējusi iespēja paplašināt ražošanu, arī, ja sākotnēji mēs konkrēti par to pat nebijām domājuši. Pašreiz aktuāls ir jautājums par esošās ražotnes tālāku paplašināšanu, kurai jānoslēdzas līdz 2015. gada vidum. Bucher Schoerling Baltic – moderna pasaules mēroga komunālās tehnikas ražotne – ir Bucher koncerna un Ventspils veiksmes stāsts.

 

Orientēti uz profesionālās izglītības attīstību

Jānis Vītoliņš, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks

– Mašīnbūves ražotne Bucher Schoerling ir viens no piemēriem, kā var veiksmīgi attīstīties Ventspils brīvostas un pilsētas pašvaldības sadarbība ar ārzemju investoriem. Uzņēmums, kas iesāka ar nelielu montāžas ražotni, desmit gadu laikā izaudzis un paplašinājies vairākkārt, pievienojot arvien jaunas un jaunas ražošanas operācijas. Patlaban tā ir augsta līmeņa ražotne, kas piedāvā ventspilniekiem labi apmaksātas darba vietas. Uzņēmums Bucher Schoerling orientējas arī uz profesionālās izglītības attīstību Ventspilī, demonstrējot pozitīvu sadarbības piemēru ar Ventspils Tehnikumu. Uzņēmuma speciālisti, kas piedalās duālās izglītības programmā, ir faktiski arī tehnikuma pasniedzēji. Šveices valsts iestādes un valdība arī paudusi gatavību atbalstīt duālās izglītības programmu Ventspilī un sniegt palīdzību tehnikuma pasniedzēju sagatavošanā. Tāda sadarbība ar Šveices valsts struktūrām kļuvusi iespējama, tikai pateicoties Bucher Schoerling.

 

Foto paraksts: Mikum Brakanskim (no kreisās) Bucher Schoerling veiksmes stāsts kļuvis arī par paša veiksmīgu profesionālo izaugsmi. Atnācis uz uzņēmumu pēc Ventspils Augstskolas, Mikus plānoja pastrādāt jaunajā ražotnē kādu laiku, lai gūtu pieredzi. Taču ikreiz, kad Mikus grasījās doties prom no uzņēmuma, vadība viņam piedāvāja jaunas iespējas izaugsmei. Tā, soli pa solim kopā ar uzņēmumu visus desmit gadus auga, kāpjot pa karjeras kāpnēm, arī Mikus Brakanskis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: