Ventspils ostas grunts attīrīšanā no naftas produktiem tiks pielietota Latvijā izstrādāta mikrobioloģijas tehnoloģija.

Piesārņojuma attīrīšana pēc šādas metodes, izmantojot inovatīvu, bioloģiski noārdošos grunts mazgāšanas līdzekli, Latvijā tiks veikta pirmo reizi, aģentūru LETA informēja AS "BAO" konsultants Māris Sproga.

AS "BAO" kopā ar "LNK Industries" un citiem sadarbības partneriem uzvarējusi Ventspils brīvostas izsludinātajā konkursā "Ventspils brīvostas 1. muliņa demontāža". Īstenojot šo projektu, līdztekus citiem darbiem plānots arī attīrīt vairāk nekā 28 000 kubikmetru ar naftas produktiem piesārņotās grunts.

"Šī ir īpaša, Latvijā izstrādāta mikrobioloģijas tehnoloģija piesārņojuma attīrīšanai, ko AS "BAO" plāno piedāvāt arī globālā tirgū," informēja Sproga, uzsverot, ka galvenais ieguvums, lietojot mazgāšanas līdzekli, kas bioloģiski noārdās, ir efektīvāka un vieglāka notekūdeņu, kas rodas grunts mazgāšanas procesā, attīrīšana.

Kā ziņots, līgumu par Ventspils ostas pirmā muliņa demontāžu ar Ventspils Brīvostas pārvaldi pēc uzvaras konkursā noslēgusi apvienība "LNK Industries EKO", kuras sastāvā ir holdinga "LNK Group" uzņēmumi SIA "LNK Industries" un AS "Latvijas tilti". "LNK Industries" un "Latvijas tiltu" pārziņā ir muliņa demontāža un krasta nostiprinājuma izbūve. Personu apvienības sastāvā ir arī SIA "Eko osta", AS "BAO" un SIA "Ambervivus", kuru pārziņā ir grunts un konstrukciju attīrīšana, utilizācija un izvešana. Kopējās darbu izmaksas saskaņā ar noslēgto līgumu ir 4,16 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Muliņa ekspluatācija tehniskā stāvokļa un piesārņojuma dēļ nav iespējama, bet tā nojaukšana ļaus būtiski palielināt akmeņogļu pārkraušanas jaudu slēgtajā Ventspils ostas ogļu terminālī.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: