Ventspils ostas vēstures grāmatas sākumā būs aprakstīta Kurzemes piekraste senākajos laikos, Ventas upes gultne, skandināvi pie Ventas, kā arī Ventspils pilsētas pirmsākumi, tā laika kuģi un kravas, ko ar tiem pārvadāja.

Ordeņvalsts un Hanzas laikmeta perioda aprakstā varēs atrastpirmās ziņas par Ventspili kā ostas pilsētu, kā arī informāciju par Livonijas ordeni, Hanzas savienību, kuģniecību un kravām laikā no 13. gadsimta līdz 16. gadsimta vidum.

 

Liecībās par Kurzemes hercogistes laikiem varēs izlasīt parpirmajiem moliem, piestātnēm un bākām. Tāpat varēs iepazīties ar savulaik izmantotajiem dālderiem, florīniem un muitu ostā, kā arī hercogistes kolonijām, manufaktūrām un amatniecību. Pēc grāmatas izlasīšanas kāds, iespējams, dosies meklēt minētās hercogistes atstātās pēdas pilsētā.

 

Vērienīgs būs apraksts par Ventspils ostu Krievijas impērijā, tostarp par tās darbības aktivizēšanos 19. gadsimtā un izaugšanu par Krievijas nozīmīgāko eksporta ostu pēc Maskavas–Ventspils–Ribinskas dzelzceļa līnijas izbūves. Šī perioda aprakstu noslēgs Pirmais pasaules karš un juku laiki.

 

Tāpat grāmatā varēs uzzināt daudz par Latvijas pirmās brīvvalsts laikiem ostā, kā arī par ostas un līdz ar to arī pilsētas dzīvi padomju gados. Interesanti, ka grāmatā tiks aprakstīta arī hruščovku un deviņstāveņu ēra, Atmodas laiks un maksimālisti. Būs arī informācija par ostas rūpnīcām, ceļu, tiltu un viadukta būvniecību, kā arī daudz citu saistošu un ikvienam ventspilniekam noderīgu faktu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: