Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras pieminekļu uzskaites komisija šodien, 28.septembrī, vienbalsīgi pieņēma lēmumu virzīt Ventspils Loču torni iekļaušanai valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras pieminekli.

„Tuvākajā laikā Inspekcija iesniegs kultūras ministrei parakstīšanai valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta grozījumu projektu, sarakstu papildinot ar šo unikālo un Latvijā tipoloģiski reto objektu, kas pilnībā atbilst starptautiski definētiem autentiskuma principiem, kas sevī ietver gan būves formu un konstrukciju, gan materiālus, lietojumu, tradīcijas, paņēmienus, atrašanās vietu un apkārtni, kā arī raksturu un noskaņu,” informē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja Baiba Mūrniece.

 

„Inspekcijas vadība atkārtoti pauda gandarījumu pat objekta saimnieku pozitīvo attieksmi, vēlmi to saglabāt un nākotnē kvalitatīvi izmantot, iesaistot mūsdienu apritē,” papildina B.Mūrniece.

 

Pieteikumu par Loču torņa iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis nodeva Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājam Jurim Dambim Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšanas pasākuma laikā Ventspilī 2012.gada 7.septembrī. Šogad Eiropas kultūras mantojuma dienās Ventspils Loču tornis bija atvērts apmeklētājiem un radīja lielu interesi.

 

Loču tornis, tautā saukts arī par „Balto bāciņu”, ir viena no pirmajām celtnēm, ko ierauga jebkurš ceļotājs no jūras puses iebraucot Ventspils ostā. Ventspils pirmais loču tornis tika uzcelts 1897. gadā, lai radītu ostas ločiem pašiem savu mājvietu. Līdz tam loči bāzējās Ventspils pils tornī. Taču Pirmā pasaules kara laikā, 1915. gadā, tornis tika sagrauts un tā vietā 1920. gadā uzbūvēja pagaidu torni. Bet jauno torni 1934. gadā nolēma celt tuvāk jūras krastam, lai palielinātu novērojamā apvāršņa platību.

 

Loču tornis atrodas Ventspils brīvostas teritorijā pie Dienvidu mola starp Zvejas ostu un Ventas upi. Tornis celts vietā, kur vēl neilgi pirms tā celšanas skalojusies jūra, tāpēc tā pamatiem izmantotas cementa grodu akas, kas pildītas ar betonu. Poligonālais 20,4 metrus augstais tornis būvēts no ķieģeļiem, bet tā augšējā apaļā daļa – no dzelzsbetona konstrukcijām.

 

Tas atrodas 22,5 m virs jūras līmeņa un ir unikāli saglabājusies būve Baltijas jūras Kurzemes piekrastē. Loču tornis savas sākotnējās funkcijas beidzis pildīt jau 20.gs.vidū, vēlāk to izmantojis Hidrometeoroloģijas dienests, bet pašlaik tornis netiek izmantots.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: