Veselības inspekcijas Kurzemes kontroles nodaļa ziņo, ka pēc 4. un 5. jūlijā veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm, kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts.

Pārbaude notika Ventspils oficiālājās peldvietās – pilsētas pludmale, Staldzenes pludmale un Būšnieku ezers, kā arī citviet Kurzemē.

Inspekcija aicina iedzīvotājus ari pašiem novērtēt ūdens kvalitāti, jo viena no lielākajām problēmām karstā vasarā ir potenciāli toksisko zilaļģu vairošanās, kas var ietekmēt cilvēku veselību.

Vairums zilaļģu ir sastopamas stāvošos saldūdeņos, mazāk jūrās un tekošos saldūdeņos. Tās var novērot ne tikai lielos ezeros, bet arī peļķēs, grāvjos un bedrēs. Dažreiz tās savairojas masveidā, padarot ūdeni necaurspīdīgu, zilganzaļu vai citādā nokrāsā. Šādu parādību sauc par ūdens „ziedēšanu”. Ūdens, kurā ir potenciāli toksiskās zilaļģes, var kļūt saimnieciski nederīgs un bīstams cilvēkam.

Zilaļģu toksīnu iedarbība var būt dažāda – daži iedarbojas uz aknām (hepatotoksīni), citi uz nervu sistēmu (neirotoksīni), citi rada tikai ādas iekaisumu. Neirotoksīni spēj izraisīt organisma vispārēju vājumu, spontānu muskuļu saraušanos, dermatītu (ādas slimība), „peldētāju niezi”, nelielus ādas apdegumus, gremošanas un elpošanas darbības traucējumus, alerģiska rakstura saslimšanas (astmu, acu niezēšanu, plakstiņu satūkumu).

Hepatotoksīni spēj izraisīt aknu darbības traucējumus, kas izpaužas kā vemšana, slikta dūša, reiboņi, kuņģa sāpes, caureja, organisma vājums.

Cilvēku vidū lielākā riska grupa ir mazi bērni un vecāki cilvēki, kuru jutība ir paaugstināta. Pieauguši cilvēki ar nopietnu saindēšanos saskaras reti, visbiežāk iegūstot ādas iekaisumus, acu iekaisumus, kakla un galvassāpes. Tā kā cilvēks ir cieši saistīts ar dzīvnieku pasauli, tad jāņem vērā arī fakts, ka lielākā riska grupa, kas visbiežāk cieš no zilaļģu toksīniem, ir mājdzīvnieki un meža dzīvnieki, kuri dzer ezera un upes ūdeni, kurā notikusi potenciāli toksisko zilaļģu ziedēšana. Piemēram, ir novērots, ka aitām pietiek ar 0,5 – 1 litram „ziedošā” ūdens, lai iznākums būtu letāls.

Ņemot vērā šā brīža labvēlīgos laika apstākļus, kas veicina zilaļģu vairošanos, un arī turpmāk prognozēto karsto laiku, Inspekcija aicina iedzīvotāju iesaistīties peldūdens monitoringa veikšanā vizuāli novērojot peldvietas un, ja rodas aizdomas par ūdens kvalitāti informēt par to Inspekciju, aizpildot anketu, kas atrodama iestādes mājas lapā www.vi.gov.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: