Šogad novembra otrajā dekādē nokrišņu summa bijusi 189% no normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra aprēķini.

Šāds nokrišņu daudzums bijis ievērojami lielāks nekā pēdējos gados novembra pirmajās desmit dienās. Vislielākais diennakts nokrišņu daudzums bija Rucavā 19.novembrī - 19,9 milimetri, kas veido gandrīz visu dekādes nokrišņu normu, kas ir 20,7 milimetri.

Pērn novembra otrajā dekādē nokrišņu summa bijusi vien 4% no normas, vēl gadu iepriekš tie bija 55% no normas, bet 2012.gadā - 47% no normas.

Visā valsts teritorijā atsevišķās meteoroloģisko novērojumu stacijās ir pārsniegta nokrišņu normas summa. Piemēram, Skrīveros nokrišņu summa bijusi 241% no dekādes normas, Pļaviņās tie bija 228% no normas. Rucavā nokrišņu summa bija 280% no normas.

Vidējā gaisa temperatūra novembra vidū bija 6,3 grādi, kas ir 4,7 grādus virs normas. Savukārt saules spīdēšanas ilgums otrajā dekādē bija lielāks nekā mēneša pirmajā dekādē, tomēr arī šoreiz tas sasniedza tikai 86% no normas.

Tikmēr vidējais vēja ātrums bija par 0,8 metriem sekundē mazāks par normu. Vairākas dienas vējš brāzmās gan sasniedza 15 metrus sekundē, bet 12.novembrī tika sasniegts arī vētras spēks - 21,6 metri sekundē. Novērota arī novembrim reta parādība - pērkona negaiss.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: