Tuvojoties siltajam laikam, cilvēki sāk plānot dažādus pavasara darbus, lai sakoptu un labiekārtotu vidi ap sevi. Privātīpašnieki aktīvi rosās savos pagalmos, bet koptu un skaistu skatu uz to vēlas arī dzīvokļos dzīvojošie.

Nesenā ziņa medijos par kādas iedzīvotājas aktīvām saimnieciskajām darbībām daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmā, kad dažu nakšu laikā viņa iestādīja 13 kociņus, izsaukusi vairāku ventspilnieku pastiprinātu interesi par to, kā tad pareizi rīkoties, ja ir vēlme labiekārtot koplietošanas teritoriju.

Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks norāda: «Ir apsveicami, ja kāds dzīvokļa īpašnieks vai mājas apsaimniekotājs izrāda iniciatīvu un vēlas labiekārtot pagalmu, tomēr, pirms veikt šādas darbības, ir jāņem vērā, ka plānotās darbības koplietošanas teritorijā ir jāsaskaņo ar citiem iedzīvotājiem un jānoskaidro, vai nav kādu ierobežojumu to veikšanai.

Saskaņā ar iedzīvotāju izteiktajiem viedokļiem vietējās dārznieces idejai par kociņu iestādīšanu būtu bijis arī kaimiņu atbalsts, taču viņa izvēlējās rīkoties uz savu galvu, kā rezultātā diemžēl nācās izņemt iestādītos kociņus. Tie bija iestādīti vietā, kur atrodas nozīmīgas apakšzemes komunikācijas, kas, kociņiem augot, varētu tikt ietekmētas, izraisot ne mazums problēmu, piemēram, ūdensvada plīsumus, kā arī, pēc speciālistu vērtējuma, iestādītie kociņi bija par vecu pārstādīšanai, to saknes bija pārāk mazas, lai koki turpmāk varētu attīstīties un augtu veselīgi.

Tādēļ ir svarīgi saskaņot šādus darbus ar mājas pārvaldnieku, attiecīgajām iestādēm vai pašvaldību, kā arī sarežģītāku darbu veikšanu uzticēt speciālistiem.»

Kā pareizi rīkoties?

Vispirms jāsaprot termins koplietošanas teritorija, kas norāda, ka daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalms nav viena īpašnieka privātīpašums, kurā saimnieks drīkst rīkoties, kā vien vēlas. Tādēļ, ja rodas vēlme veikt uzlabojumus koplietošanas teritorijā, pirmais, kas jādara, – par to jāvienojas ar citiem mājas iedzīvotājiem un pārvaldnieku. Kaimiņu atbalsts idejas īstenošanai ir būtisks nosacījums labvēlīgam iznākumam, jo jebkuru saimniecisku darbību veikšanai koplietošanas teritorijā ir jāsaņem īpašnieku vairākuma atbalsts.

Kad ideja ieinteresējusi lielāku pulciņu atbalstītāju un tā konceptuāli atbalstīta dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, arī tad vēl nevarēs ķerties pie lietas. Atkarībā no paredzētajiem labiekārtojumiem nepieciešamās darbības jāsaskaņo ar attiecīgajām iestādēm vai pašvaldību, kā arī jāizvērtē, kam uzticēt darbu veikšanu.

Plānojot apjomīgākus labiekārtošanas darbus, svarīgs nosacījums plānu realizēšanai ir finansējums. Tādēļ rūpīgi jāveic izmaksu aprēķins un jānolemj, no kādiem līdzekļiem izmaksas tiks segtas. Viens no visizdevīgākajiem variantiem ir izmantot pašvaldības finansiālo atbalstu.

2012. gadā Ventspilī tika ieviesta līdzfinansējuma sistēma daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai – atvieglota iespēja sakārtot un modernizēt privatizētām mājām piederošos pagalmus.

Iespējas saņemt būtisku līdzfinansējumu – līdz pat 75% apmērā – ir asfalta seguma bedrīšu remontam, ietvju, stāvlaukumu renovācijai vai būvēšanai no jauna, zaļās zonas ierīkošanai, atkritumu konteineru laukumu, bērnu rotaļu laukumu, soliņu, atkritumu urnu, apgaismojuma uzstādīšanai, kā arī labiekārtojuma tehniskā projekta izstrādei.

Ir lietas, ko iedzīvotāji var veikt pašu spēkiem. Zināmi vairāki pozitīvi piemēri, kad māju pārvaldnieki ir organizējuši pavasara talkas koplietošanas teritorijās, kā rezultātā ir ne vien pašu spēkiem sakārtots pagalms un lietderīgi pavadīta diena svaigā gaisā, bet arī uzlabojušās kaimiņu savstarpējās attiecības. Pavasaris vairs nav aiz kalniem, tādēļ ir vērts izteikt ierosinājumu par talku arī savas mājas pārvaldniekam un kaimiņiem.

Labie piemēri

Komunālā pārvalde aicina iedzīvotājus iepazīties ar jau realizētajiem projektiem un apdomāt iespēju labiekārtot arī savu daudzdzīvokļu mājas pagalmu.

Saules ielas 58 iedzīvotāji sadarbībā ar apsaimniekotāju īstenoja projektu par pagalma labiekārtojuma tehniskā projekta izstrādi, piesaistot 50% līdzfinansējuma. Projekta izstrāde veiksmīgi noslēgusies, un pašlaik procesā ir projekts par būvniecības darbiem, ko plānots uzsākt pavasarī un kuru veikšanai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu vairāk nekā 30 tūkstoš eiro apmērā.

Inženieru ielas 77 iekšpagalma sakārtošanai un atbrīvošanai no bīstamām dzelzsbetona konstrukcijām, demontāžas vietu pēc darbu veikšanas apzaļumojot, piesaistīts 75% jeb vairāk nekā trīs tūkstoš eiro līdzfinansējums.

Ēkas Sarkanmuižas dambī 12 labiekārtojuma tehniskā projekta izstrādei tika piešķirts 1280,58 eiro līdzfinansējums, kas ir 50% apmērā no kopējām tehniskā projekta izstrādes izmaksām. Labiekārtojamajā teritorijā plānots sakārtot celiņus pie ieejām kāpņu telpās, pārbūvēt betona apmaļu joslas gar mājas pamatiem, lai novadītu lietus ūdeni, kā arī atjaunot zālāju.

Peldu ielas 5 pagalma labiekārtošanu pašvaldība atbalstīja, sedzot 50% no kopējām būvniecības izmaksām jeb piešķirot līdzfinansējumu vairāk nekā 30 tūkstoš eiro apmērā.

Ar Ventspils pilsētas domes līdzfinansējumu 50% apmērā tika atbalstīta Rindas ielas 23 pagalma tehniskā projekta izstrāde.

Ventspils pilsētas domes līdzfinansējumu pagalma asfalta seguma bedrīšu remontam ir saņēmušas vairākas mājas: Saules ielā 33, Ugāles ielā 19, Inženieru ielā 58, Lielajā prospektā 58a, Saules ielā 116.

Tehniskā projekta izstrāde Aleksandra ielā 13 atbalstīta ar 50% līdzfinansējuma jeb 1400 eiro.

Komunālā pārvalde aicina iedzīvotājus ņemt piemēru no jau īstenotajiem projektiem un izteikt sava nama pārvaldniekam priekšlikumus arī par savas dzīvojamās mājas pagalma labiekārtošanu. Savukārt pārvaldnieki aicināti iepazīties ar atbalsta programmas noteikumiem un kopīgi ar iedzīvotājiem lemt par pagalma labiekārtošanas pasākumiem.

Informāciju par iespējām pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu ikviens interesents var uzzināt p/i Komunālā pārvalde, Užavas ielā 8; tālrunis 63624269, e-pasts: kom.parvalde@ventspils.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: