Septembra pirmā dekāde Latvijā gaisa temperatūras un nokrišņu ziņā ir bijusi tuva normai, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Mēneša pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija plus 13,6 grādi, kas ir 0,3 grādus virs normas. Šajā laikā viszemāk gaisa temperatūra noslīdēja 2. septembrī, kad dienā daudzviet Latvijā intensīvi lija un dienas laikā temperatūra sasniedza tikai plus 12, plus 16 grādus.

Latvijai nokļūstot anticiklona ietekmes zonā, dienas kļuva saulainas un siltas, bet naktis - vēsas, ar rasu un miglu rīta stundās. Dienā temperatūra teritorijas lielākajā daļā bija virs plus 20 grādiem, visaugstāk - līdz plus 25,4 grādiem - pakāpjoties 8. septembrī Saldū. Turpretī naktīs temperatūra noslīdēja lielākoties līdz plus 3, plus 8 grādiem, vietām arī vēl zemāk.

Naktī uz 7. septembri Zosēnos tika reģistrēta šoruden pirmā salna gaisā - līdz 0,4 grādiem. Zāles virskārtā salnas no 5. septembra bija katru nakti, intensitātē sasniedzot mīnus 1, mīnus 4 grādus.

Septembra pirmajā dekādē praktiski viss dekādes nokrišņu daudzums nolija pirmajās trijās dienās. Visintensīvākie nokrišņi bija 2. septembrī. Liepājā, Rucavā, kā arī Salacgrīvā un Ainažos šīs diennakts nokrišņu daudzums pārsniedza pusmēneša nokrišņu normu, bet dekādes nokrišņu normas tika pārsniegtas Ventspilī un Bauskā. Lietusgāzes pavadīja brāzmains vējš, kas piekrastes rajonos sasniedza 18 līdz 22 metrus sekundē. Bija arī pērkona negaiss.

No 4. septembra līdz 8. septembrim nokrišņu nebija. Anticiklonam pakāpeniski zaudējot savu spēku, vietām neliels, īslaicīgs lietus bija vērojams dekādes beigās.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: