Tuvojoties pavasarim, daudzviet Ventspilī kokiem fiksēti dažādi bojājumi, kurus nepieciešams novērst, lai tie varētu priecēt iedzīvotājus vēl daudzus gadus.

Kā katru gadu, arī šogad tiks veikta vainagu koriģēšana, formu veidošana, kā arī citi kopšanas darbi. Pilsētā notiks zaru pacelšana virs ietvēm, brauktuvēm, veloceliņiem, lai tie netraucētu pilsētniekiem droši pārvietoties pa Ventspili.

 

Apjomīgie darbi aptvers gandrīz visu pilsētu. Nav aizmirsti arī attālāki rajoni kā koku rinda Līņu ielā, kur sakops kļavas. Krievlaukos un Packules ciema ceļa malā apkops lielos vītolus.

 

Lauku ielā sakops liepas, kas atrodas tuvu divstāvu apbūvei. Tām tiks veikta polardēšana jeb kokam nekaitīga mākslīga vainaga veidošana, kas Ventspilī tiks darīts pirmo reizi. Polardēšanas laikā, ar regulāru zaru apgriešanu vienā un tajā pašā vietā, kokam izveidojas bumbai līdzīgi zara paresninājumi, kas bezlapu periodā izskatās ļoti dekoratīvi. Šāds lēmums pieņemts, lai liepu vainags būtu kompakts un neaizsegtu iedzīvotāju logus vasaras periodā, kad koki ir salapojuši.

 

Iespēju robežās „stabotajām” liepām pilsētā centīsies atjaunot veselīgu stāvokli. Pozitīvs piemērs šādam darbam ir skatāms Pētera ielā, kur, pie plānveidīgas koku kopšanas vairāku gadu garumā, liepas ir atguvušas veselīgu stumbru un var pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas – mitrināt un attīrīt gaisu, ražot skābekli un sniegt pozitīvas emocijas ventspilniekiem.

 

Lai pilsētā uzlabotu zaļo infrastruktūru, tiek plānots atsevišķās vietās veikt plānveida „staboto”, bojāto un nepareizi sastādīto koku izzāģēšana. Koki tiks ne vien izzāģēti un koriģēti, bet arī stādīti no jauna. Lielu daļu bojāto un nozāģēto koku aizstās jauni. 2012. gadā pilsētā tika iestādīti vairāk kā 225 jaunu koku, kas ir daudz vairāk, kā izzāģēts. Šogad paredzēts saglabāt esošo apzaļumošanas tendenci.

 

Komunālā pārvalde lūdz ventspilniekus ar izpratni izturēties pret koku kopējiem, kā arī koku jaunajiem veidoliem. Šogad darbi tiks veikti līdz 15. aprīlim. Darbus veiks SIA „Galantus” un SIA „Monitorings GJ”, kas ar labiem sasniegumiem sevi parādījuši jau agrāk.

 

Visi minētie darbi tiek veikti ar mērķi saglabāt koku dabīgo vainaga formu un panākt lielāku zaļo lapu laukumu. Darbu paveikšana uzlabos pilsētvidi, nodrošinot Ventspili ar veselīgiem, lieliem un stipriem kokiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: