Pērnā gada rudenī Ventspilī tika uzstādītas specializētas suņu ekskrementu savākšanas urnas, kuras paredzētas, lai suņu saimniekiem atvieglotu pastaigas ar dzīvniekiem.

Diemžēl dažu mantrausīgu iedzīvotāju dēļ „Komunālā pārvaldei” urnas nācās pārveidot.

Ventspilī, pēc iedzīvotāju ieteikuma, ir uzstādītas 22 šādas atkritumu urnas, kuras ir oranžā krāsā un izvietotas dažādās pilsētas vietās pie suņu laukumiem – Zviedru valnī, Riņka ielā, Reņķa dārzā, Tilta dārzā, Sarkanmuižas dambī, pie Pārventas Mežaparka un citur.

Urnu iegādes un uzstādīšanas brīdī tika iepirkti arī 50 000 speciālie maisiņi. Ar kuriem vajadzētu pietikt visam 2013. gadam, jo pagājušajā gadā nodevu par mājās turētiem suņiem samaksājuši vien 200 suņu saimnieku. Atgādinām, ka Ventspils saistošie noteikumi Nr.6 „Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā” paredz, ka „Ventspils pilsētā esošie Mājas dzīvnieki ir jāreģistrē atbilstoši normatīvos aktos noteiktajā kārtībā,” un par tiem ir jāmaksā nodeva pilsētai.

Aprēķinot var secināt, ka uz katru suni ir 250 maisiņi, ar ko gadam ir vairāk kā pietiekoši. Diemžēl šie maisiņi no urnām tiek regulāri izrauti un lietoti vajadzībām, kam tie nav paredzēti. Šis arī ir iemesls, kāpēc dažviet urnās vairs nevar dabūt maisiņus.

Kopš 24. janvāra, visas specializētās atkritumu urnas ir pārveidotas, lai tajās varētu ievietot parastos plastmasas maisiņus, kurus var iegādāties vietējās tirdzniecības vietās. Šos maisiņus nebūs iespējams piesavināties visus vienā piegājienā, tāpēc „Komunālā pārvalde” izsaka cerību, ka maisiņi varētu kalpot to patiesajiem mērķiem.

Par problēmu un tās risināšanu izsakās arī veterinārārste Mārīte Janševska: „Par spīti tam, ka šādas urnas ir pierasta prakse ārzemēs, Latvijā cilvēkiem vēl pietrūkst apzinīguma. Bieži vien iedzīvotāji ekskrementus savāc tikai tad, ja atrodas pie māju logiem, bet tālāk mežā atstāj netīrumus. Taču tendence mainās uz labo pusi, un cilvēki sāk apzināties, ka viss, kas pieejams bez maksas, nav neprātīgi jāizsaimnieko.”

Specializētas suņu urnas nav nekas jauns, tādas izmanto daudz kur citur Eiropā un pasaulē. Arī Ventspils iedzīvotājiem tiek sniegta iespēja mājdzīvnieku ekskrementus savākt un izsviest pastaigu vietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: