Latvijas upes joprojām klāj ledus, taču līdz ar atkusni tajās ir sācis celties ūdenslīmenis. Visstraujāk ūdenslīmenis kāpj Kurzemes upēs, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Valsts lielākajās upēs, tai skaitā Daugavā, Gaujā, Aiviekstē, Dubnā, Rēzeknē, atsevišķās vietās arī Lielupē un Ventā, pagaidām saglabājas ledus sega. Lai gan daudzviet parādās ledus segas sairšanas pazīmes un izskalojumi, ledus iešana vēl nav sākusies. Tomēr daudzās upēs uz ledus jau ir izveidojies ūdens slānis, dažviet gar krastu arī redzamas vaļumjoslas.

Ledus segas biezums šonedēļ mērīts vienīgi Lielupē, kur 25. decembrī tas bijis 10-12 centimetri. Taču pēdējās diennakts laikā daudzās upēs cēlies ūdens līmenis, un visievērojamāk tas pakāpies Kurzemē. Piemēram, Ventā pie Vārdavas ūdenslīmenis diennakts laikā cēlies par 49 centimetriem, bet Bārtā pie Dūkupjiem - pat par 68 centimetriem.

Neraugoties uz ūdenslīmeņa celšanos, ledus iešana Latvijas upēs tuvākajās dienās vēl nav sagaidāma, liecina LVĢMC hidrologu prognozes.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: