Pašvaldības SIA “ŪDEKA” vēlas vērst iedzīvotāju uzmanību, ka atbilstoši normatīvajiem aktiem līdz to spēkā stāšanās dienai pakalpojuma lietotāju jau izbūvēto komercuzskaites mēraparāta mezglu atrašanās vieta nav jāmaina – līdz ar to skaitītāju akas visiem nav jābūvē!

Ūdenssaimniecības pakalpojuma likums un uz tā pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi Nr.174 "Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu" paredz, ka pakalpojuma lietotājam 4 gadu laikā ir jānodrošina komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūve, ja pakalpojumu lietotāja ūdenssaimniecības sistēmā līdz likuma pieņemšanai tādas vietas vispār nav – nav ne skaitītāja mezgls, ne arī pats skaitītājs. Ministru kabineta noteikumu Nr.174 60. punkts nosaka, ka nav jāmaina to komercuzskaites mēraparātu mezglu atrašanās vieta, kuri izbūvēti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, arī tad, ja mainījies pakalpojuma lietotājs vai pārtraukts vai izbeigts pakalpojuma līgums.

Turklāt, MK noteikumi paredz gadījumus, kad komercuskaites mezgla atrašanās vieta pie jauna pieslēguma izbūves var nebūt piederības robeža jeb skaitītāju aka, paredzot arī to, ka, pašvaldība saistošajos noteikumos par kārtību, kādā ūdensapgādes tīkli vai kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, varēs noteikt gadījumus, kad jauna pieslēguma izveidei nepieciešamā mezgla izbūvi varēs veikt ārpus piederības robežas, piemēram, skaitītāju uzstādot mājas iekšienē uz ūdensvada ievada.

Normatīvais regulējums, attiecībā uz prasībām komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūvei gan akās, gan arī citviet ietekmēs:

  • nekustamā īpašuma īpašniekus, kuriem uz šo normu spēkā stāšanās brīdi pieslēgums pie centralizētās ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmas vēl nav izveidots – jaunos pieslēgumus;

  • esošus pakalpojuma lietotājus, kuriem nav komercuzskaites mēraparāts un kuri norēķinās ar pakalpojuma sniedzēju pēc ūdens patēriņa normām.

Ventspils pilsēta, kā jau minēts iepriekš, atšķiras ar to, ka vairāku gadu garumā, arī pirms šāds normatīvais regulējums tika pieņemts, ir tālredzīgi veicinājusi šādu aku izbūvi ES finansētā projektā. Tādējādi lielākajai daļai iedzīvotāju, kuri vēl nav pieslēguši savas mājsaimniecības pie centralizētajiem ūdensapgādes tīkliem, nebūs nepieciešamas šādas investīcijas, jo ūdens patēriņa skaitītāju akas jau ir izbūvētas. Mājsaimniecības, kurās vēl nav uzstādīta komercuzskaite ir pavisam maz, no kurām arī daļai šādu aku izbūve nebūs nepieciešama, vai arī situācija tiks vērtēta individuāli atkarībā no tehniskajām iespējām.

Skaidrojumu sniegusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: “Jāuzsver, ka visiem iedzīvotājiem nav jābūvē skataka vai cita īpaša būve vietā, kur no centralizētajiem ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkliem atzarojas pievads uz konkrēto ēku. Praksē risinājumi var būt katrai ēkai atšķirīgi, ņemot vērā nekustamā īpašuma specifiku. Tāpēc pakalpojumu lietotājiem ar iestādi vai komersantu, kas konkrētajai ēkai sniedz ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus, jāvienojas par to, kur ir iespējams ierīkot komercuzskaites mēraparāta mezglu. Var būt gadījumi, kad iedzīvotājiem nekādi papildu izdevumi neradīsies, tāpat kā gadījumi, kad mezglu var būt nepieciešams atsevišķi izbūvēt.”.

Tāpat arī Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore Baiba Gulbe radio intervijā norādījusi, ka vietās, kur komercuzskaite jau eksistē, nekas nav jāpārbūvē, jo Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumam nav atpakaļejoša spēka, līdz ar to tikai jaunajiem klientiem, kuri vēlēsies turpmāk lietot šos pakalpojumus ir jādomā un jāvēršas pie sava ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja un jārisina šie jautājumi.

Šobrīd tiek strādāts arī pie Ventspils pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kuru pašreizējā projekta redakcijā ir paredzēts, ka ja nav iespējams komercuzskaites mēraparāta mezglu izbūvēt normatīvajos aktos noteiktajā vietā, pakalpojumu sniedzējs (pašvaldības SIA “ŪDEKA”) ir tiesīgs atļaut to izbūvēt pakalpojumu sniedzēja noteiktajā vietā.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -1
    Margrieta. 16.03.2018, 14:15:11

    Vai vajadzēja pirms dažām dienām satracināt tautu,publicējot rakstu par paredzamajiem piespiedu izdevumiem?
    Un pēc tam nomierināt,ka tik traki nebūs?
    Varbūt kāds infraktu jau dabūjis no tiem kreņķiem.

  • 0
    Opaps 16.03.2018, 14:47:17

    Tā pie mums notiek- vispirms pasaka un tad sāk skaidrot , ko esi gribējis.

  • -1
    Ciemiņš 16.03.2018, 14:47:21

    Tāds nu, diemžēl, ir žurnālistu līmenis. Šodienas drukātajà VB joprojām tikpat vispārējs raksts kā jau ažiotāžu sacēlušais.

  • 0
    karlito 16.03.2018, 19:08:31

    Ha,viena tante teica...sadullināja tik tautu!

  • 0
    Krišs Daugulis 16.03.2018, 22:56:40

    Ūdekas sabiedriskā komunikācija jau izsenis ir bijusi agresīva. Būtu aizčāpojuši pieredzes apmaiņā pie "siltuma"

  • 0
    aivars bogdanovs 18.03.2018, 18:40:10

    Informātikas kari sākušies līdz ar zagļu kariem. Taisni jāsmejas jeb santehniķis teiktu- te tak visa sistēma jāmaina.

  • 0
    aivars bogdanovs 19.03.2018, 08:51:23

    Te viss secinājums izriet no ekonomikas virzīšanas. Ekonomiku turpina virzīt politmafija+ neliels komersantu pūlis, kuriem jāpabaro partiju tikai tad tautu. Pa starpam izskan saucieni, jūs jau paši vainīgi, ka par nīstiem balso(tas tā vainas apziņas pārlikšanai uz tautas pleciem). Tā pamazām aizbrauc prom mūsu mācītie bērni laimi meklēt citās zemēs. Beidzot tā nākamā simtgadē var palikt viena Rīga. Nu bēdīgi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: