Latvijas šorttrekists Roberts Krūzbergs 2022./2023. gada sezonā Pasaules kausa (PK) vērtējumā gribētu iekļūt desmit labāko sportistu vidū 1000 metru distancē, sarunā par sezonas mērķiem teica sportists.

Jau ziņots, ka ceturtajā Pasaules kausa posmā Kazahstānas pilsētā Almati Krūzbergs 1000 metru distancē izcīnīja trešo vietu, A fināla piekāpjoties vien dienvidkorejietim Dživonam Parkam un kanādietim Stīvenam Dibuā.

"Uz katrām sacensībām braucu ar mērķi noslidot pēc iespējas labāk, cik vien labi varu, nepieļaut visādas sīkas kļūdas un taktiski noslidot labi," par mērķiem sacensībās saka Krūzbergs. "Netēmēju uz konkrētām vietām, bet sezonas mērķis varētu būt PK noturēties labāko desmit sportistu vidū 1000 metros. Ja viss sanāks, var tēmēt arī uz desmitnieku visu disciplīnu summā."

Pēc godalgotās vietas ieņemšanas Almati šajā distancē Krūzbergs ar 202 punktiem PK kopvērtējumā ieņem ceturto vietu. 290 punkti ir kanādietim Paskālam Dionam, 288 - Parkam un 204 - vēl vienam Dienvidkorejas sportistam Gjonghvanam Hongam.

Visu distanču summā Pasaules kausa kopvērtējumā Krūzbergs ar 280 punktiem ierindojas 12., bet Reinis Bērziņš ar 212 punktiem – 18. vietā 79 sportistu konkurencē. Līderis ar 668 punktiem ir Parks.

Latvijas šorttrekists uzskata, ka arī pirmajā posmā Kazahstānā, kur notika divi PK posmi pēc kārtas, viņš varēja pacīnīties par medaļām, bet pievīla slidu asmeņi.

"Mēģināju slidot ar vecajiem asmeņiem, pie kuriem jau biju pieradis, bet laikam jau tos tomēr vajadzēja nomainīt. Rādiuss nedaudz bija sabojāts no asināšanas. Tāpēc slidām ātrumā spiediens pret ledu nebija tur, kur vajadzīgs," skaidro sportists. "Otrajā nedēļā nomainījām asmeņus, un jutos daudz labāk, gribēju tūkstotī tikt līdz medaļai un bronzu izcīnīju."

Kazahstānā startēja visi spēcīgākie pasaules šorttrekisti, atskaitot itāļus, kuri pēc pirmā Kazahstānas posma aizbrauca mājās. A finālā diviem itāļiem izdevās iekļūt vien pirmajā no divām 1500 metru sacensībām.

"Uz Almati braucu ar domu nostartēt pēc iespējas labāk. Pirmajā nedēļā neveicās ne man, ne Bērziņam. Es pat teiktu, ka līdz pēdējai distancei negāja. Gan izslīdēja slidas, un no pirmās pozīcijas atkritu uz pēdējo, gan citi sīkumiņi patraucēja labāk nostartēt," saka šorttrekists, uzsverot, ka šosezon vairāk akcentēs uzmanību uz 1000 metru distanci.

1000 metros viņam šosezon izdevās arī uzvarēt pirmajā PK posmā Monreālā.

"Pirmais posms ir visneparedzamākais, jo visiem pēc vasaras sagatavošanās posma tās ir pirmās sacensības. Tāpēc neviens nezina, kā slidos citi un kāda būs taktika," skaidro sportists. "Mana taktika visos skrējienos bija atrasties vadībā, slidot pietiekami ātri, lai neviens netraucētu."

Krūzbergs stāsta, ka pēc tikšanas līdz A finālam Kanādā plāns nemainījās: "Tāpat slidoju visiem pa priekšu, un tikai nīderlandietis Tēns Būrs skrējiena vidū mani uz vienu apli apdzina. Sagatavojos, apdzinu viņu un noturējos pirmajā vietā līdz finišam."

Viņš atceras, ka Kanādā juties teicami, slidas slīdēja labi, un tieši Monreālā viņš iepriekš jau bija slidojis.

"Jutos ļoti komfortabli. Arī uz Kanādu aizbraucām ātrāk nekā pārējie sportisti. Bijām nedēļu iepriekš. Uz sacensību ledus gan nedabūjām slidot, bet aklimatizācija bija labāka," par vēl vienu būtisku panākumu sastāvdaļu saka šorttrekists.

Viņš stāsta, ka šosezon eksperimentē ar atrašanos slidojumu galvgalī.

"Šosezon visi 1000 metru distanci grib iesākt ātri. Un, ja netiec vadībā, vismaz pirmajā trijniekā, sešus apļus līdz finišam, ir ļoti grūti kvalificēties nākamajai kārtai," viņš skaidro iemeslus taktikas maiņai. "Ātrums ir ļoti pieaudzis. Vairs nav tā, ka 1000 metrus var iesākt lēnāk, un trīs - četri beidzamie apļi ir ātrāki. Gandrīz jau no starta 1000 metri ir jāslido ātri. Tāpēc cenšos būt priekšā jau no distances sākuma."

Arī Bērziņš PK posmā šosezon ir ticis pie godalgām, otrajā posmā Soltleiksitijā izcīnot bronzu 1500 metros un tiekot pie savas pirmās PK godalgas karjerā.

"Šosezon varbūt nedaudz izmanījušies treniņu plāni. Mums ir vairāk ledus treniņu - kopā ar poļiem katru dienu pa divām stundām. Varbūt lielākas ledus stundas dod labāku rezultātu," min Krūzbergs, piebilstot, ka arī slidas šosezon ir labākas.

Arī šosezon abi Latvijas šorttrekisti trenējas kopā ar Polijas izlasi, un jau pirmdien Krūzbergam paredzēts doties uz Poliju.

Viņš būs projām apmēram 2,5 mēnešus. Vispirms no 13. līdz 15. janvārim Gdaņskā būs Eiropas čempionāts, uzreiz nākamajā nedēļā Leikplesidā ir pasaules Universiāde, pēc kuras Krūzbergs lidos uz Poliju, bet pēc tam - divi PK posmi - Drēzdenē februāra pirmajā nedēļā un nākamajā nedēļā Nīderlandes pilsētā Dordrehtā.

Sportists piekrīt, ka pēcolimpiskajā sezonā citu valstu šorttrekisti var arī vairāk nodoties eksperimentiem, bet par to varēs spriest pēc nākamās sezonas.

Pagaidām Krūzbergs ar Bērziņu ir uzrunājuši Polijas vienību, ka gribētu kopā ar viņiem gatavoties līdz pat 2026. gada olimpiskajām spēlēm Itālijā, un poļi nav teikuši nē.

Sezonas pēdējās sacensības no 10. līdz 12. martam būs pasaules čempionāts Seulā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: