Septembra vidū gaidāmajā pasaules čempionātā svarcelšanā Ventspils olimpiskās vienības sportists Artūrs Plēsnieks cer uzlabot savu rezultātu un kopsummā pacelt vismaz 410 kilogramus.

Lai veiksmīgāk sagatavotos gaidāmajam pasaules čempionātam, kas no 16. līdz 25. septembrim norisināsies Taizemes pilsētā Pataijā, Plēsnieks uz nometni Ukrainas pilsētā Kamjanicā-Podoļskā devies kopā ar vēl dažiem Ventspils olimpiskās vienības smagatlētiem – Rebeku Kohu, Armandu Mežinski un Ritvaru Suharevu.

«Tagad desmit dienas pavadām treniņnometnē Ukrainā. Šeit ir labi apstākļi – dzīvošana blakus sporta zālēm, tāpat arī ēdināšana ir ļoti laba. Tiešām ērti, jo viss ir pa rokai un nav daudz jādomā, kā un kur nokļūt. Patīkami, ka viss ir tuvu, jo varu pilnībā koncentrēties treniņu procesam,» atzina sportists.

Plēsnieks kopā ar Koževņikovu uz čempionātu dosies kā pēdējie Latvijas izlases dalībnieki, tāpēc kopumā vēl ir aptuveni mēnesis, lai sagatavotos sacīkstēm: «Treniņos lielākoties strādājam uz tehniku, pareizu kustību. Trenēju gan raušanu, gan grūšanu, jo abās disciplīnās ir nianses, pie kurām piestrādāt. Mēģinu atjaunoties, bet pirms sacensībām skatīsimies, pie kā piestrādāt vairāk.»

Dodoties uz sacensībām, Plēsnieks netiecas pēc rekorda, jo kopīgi ar komandu koncentrējas tam, lai kopvērtējumā paceltais svars būtu gana liels. «Plānojam uzlabot rezultātu. Kopā ar komandu spriežam, ka vēlamies kopvērtējumā pacelt 410 kilogramus, jo tas arī nāktu par labu olimpiskajai kvalifikācijai. Šajās sacensībās svarīgākais ir rezultāts, nevis kas cits,» savu pasaules čempionāta mērķi atklāja Plēsnieks.

Olimpiskajā kvalifikācijas sistēmā notikušas izmaiņas. Iepriekš katras valsts sportisti kopīgi pelnīja olimpiskās kvotas, bet uz Olimpiādi aizbrauca tikai paši labākie, taču jaunie noteikumi paredz, ka uz četrgades notikumu var izbraukt vienīgi tas sportists, kurš sasniedzis konkrēto normatīvu.

Tāpat svara kategorija līdz 105 kilogramiem, kurā iepriekš startēja arī latvietis, vairs neeksistē, viņam nu jau piedaloties konkurencē līdz 109 kilogramiem. Plēsnieks atzina, ka punktu skaitīšanas sistēma un svara kategoriju maiņa aizvien sagādājot nelielas problēmas: «Punktu skaitīšanas metode viņiem ir interesanta, un mēs paši to līdz galam nemaz nesaprotam. Skaidrs, ka, lai kvalificētos Olimpiādei, nepieciešams startēt vismaz sešās noteiktās sacensībās. Starptautiskā svarcelšanas federācija tās iedala zelta, sudraba un bronzas līmeņos. Piemēram, pasaules vai Eiropas čempionāts ir zelta kategorijas sacensības. Ir arī citi turnīri, kuros iespējams pelnīt olimpiskos kvalifikācijas punktus. Tos vēlāk kaut kā saskaita, taču aizvien nezinām kā. Protams, labāk, ja vairāk aizvadītas zelta sacensības, jo tā iespējams iegūt vairāk punktu.»

Jau šogad sportistam paredzēts starts ne tikai pasaules čempionātā, bet arī turnīros. Novembrī tāds risināsies Turcijā, bet decembrī Plēsnieks dosies uz sacensībām Katarā.

Savukārt pēdējās sacensības smagatlēts aizvadīja pagājušās nedēļas nogalē, kad startēja Latvijas čempionātā atsevišķos vingrinājumos. Grūšanā Plēsnieks mēģināja pacelt 232 kilogramu smago stieni, tomēr nesekmīgi: «Līdzīgu svaru mēģināju celt martā sacensības Irānā. Tāpat 231 vai 232 kilogramus mēģināju celt arī aprīlī Eiropas čempionātā, tomēr no krūtīm neizgrūdu. Latvijas čempionātā pat nesanāca uz krūtīm paņemt, jo pēc iepriekšējā piegājiena bija mazs atpūtas laiks un sakrājies nogurums. Visi faktori salikās kopā, tāpēc arī neizdevās pacelt šo svaru.»

Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF) atkal pārdzīvo smagu periodu, jo vairāku lielvalstu sportisti pieķerti dopinga lietošanā, tajā skaitā arī Krievijas smagatlētu Dāvidu Bedžanjanu, kurš vairākkārt apsteidzis Plēsnieku. Pasaules Antidopinga aģentūra gan vēl neatklāja precīzu laika posmu, par kuru šobrīd notiek izmeklēšana, tomēr, ja periods sniegsies atpakaļ līdz pat 2015. gadam, pastāv iespēja, ka latvietis kļūs par tā gada pasaules vicečempionu.

«IWF mājaslapā bija lasāms paziņojums par viņa diskvalifikāciju, tomēr tur nebija minēts precīzs laika periods, tāpēc nekas vēl nav zināms. Šobrīd notiek lietas izmeklēšana, tomēr IWF jau paziņoja, ka pagaidām nekādus komentārus nesniegs. Lai tur vai kā, godalgas maiņa īpašas emocijas nesniegs. Īsts prieks būtu, ja uzvarētu tur, tieši sacensībās,» atzīst Plēsnieks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: