Latvijas Invalīdu sporta federācijas čempionātā vieglatlētikā pie divām medaļām ticis ventspilnieks Vitālijs Trusevičs, kura lielais mērķis ir kvalificēties paraolimpiskajām spēlēm.

Atklātajā čempionātā, kas risinājās Murjāņos, ar mūsējiem konkurēja arī Igaunijas pārstāvji, dažos veidos tiekot arī pie augstākā kaluma godalgām. Vitālijs Trusevičs bija vienīgais Ventspils pārstāvis un startēja trīs veidos – lodes grūšanā, šķēpmešanā un diska mešanā. Viņa grupā visi mēģinājumi bija jāizpilda stāvus, taču bez ieskrējiena vai griezieniem, jo tos vienkārši nav iespējams veikt veselības stāvokļa dēļ. Vislabāk ventspilniekam klājās 6 kg smagās lodes grūšanā – viņam izdevās uzvarēt ar 9,34 metrus tālu raidījumu. Šķēpmešanā viņam otrā vieta (24,45 m), bet diska mešanā pie medaļas tikt neizdevās. Lai gan rezultāti vēl krietni atpaliek no pasaules labākajiem sasniegumiem, ventspilnieka mērķis ir pacensties kvalificēties paraolimpiskajām spēlēm.

2004. gadā viņa dzīvi ar kājām gaisā sagrieza neveiksmīgs lēciens ar izpletni. «Tobrīd man ārsti teica, lai samierinos, ka nekad vairs nestaigāšu un visu dzīvi būšu piekalts pie gultas. Sāku trenēties jau tad, kad vēl gulēju gultā, bet pēc gada jau varēju izkāpt no tās. Tā ka ir vērts mēģināt, lai ko arī domā citi,» Vitālijs ir pārliecināts, ka nekad nevajag samierināties ar likteni. Piedalīties invalīdu mačos viņu pašu 2013. gadā iedvesmojusi izstāde par Aigaru Apini un citiem paraolimpiešiem Olimpiskajā centrā. Pirmie lielie mači tajā pašā gadā bija Čehijas atklātais čempionāts, kurā izdevās izcīnīt divas otrās un vienu trešo vietu. «Kustējies esmu visu laiku, bet tad sāku trenēties, domājot tieši par sacensībām. Tagad man ir divi treneri – Aldis Šūpuļnieks no federācijas un ventspilnieks Andrejs Dogadovs. Diemžēl Ventspilī tāds esmu viens, lai gan esmu pārliecināts, ka man līdzīgu cilvēku netrūkst. Gribu iedrošināt arī viņus vairāk kustēties. Ja es pirms desmit gadiem nebūtu mēģinājis, droši vien tiešām būtu palicis piekalts pie gultas,» Trusevičs aicina pievienoties arī citus, kam veselības problēmas neļauj pilnvērtīgi kustēties.

Lai īstenotu nākamo mērķi un tiktu uz paraolimpiskajām spēlēm, ne tikai jāuzlabo rezultāti, bet arī labi jānostartē kādās no lielajām sacensībām, kurās ir sertificētu mediķu brigādes. «Tās nosaka, kādas tieši ir tavas veselības problēmas un kurā klasifikācijā tu iederies. Piemēram, Čehijā mani pētīja pat divas mediķu brigādes,» skaidro Vitālijs. Katrā ziņā apņēmības sasniegt šo mērķi ventspilniekam netrūkst, arī treneri ir gatavi darbam, bet Olimpiskajā centrā Ventspils vienmēr atradīsies brīvs laiks un vieta šiem treniņiem. Atliek vien strādāt, bet līdzjutējiem – gaidīt labas ziņas no lielajiem mačiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: