Otrdien BK "Ventspils" aizvadīs trešo maču FIBA Izaicinājuma kausa Last16 turnīrā, savā laukumā pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē tiekoties ar komandu no Rumānijas - "Gaz Metan Medias". Vienīgo Rumānijas klubu, kas vēl turpina spēlēt Eirokausos, bet nebūt nav nacionālā čempionāta līderis.

Pirmā tikšanās ar Rumānijas komandu neatkarības gados tā būs ne tikai ventspilniekiem, bet, šķiet, vispār kādai no Latvijas komandām, tāpēc šī spēle būs vēl jo interesantāki. Ja jau komanda ir tikusi tik tālu, turklāt regulārajā sezonā ilgu laiku turoties savas grupas pirmajā vietā, tad gluži nemākuļi tajā nespēlē. Tomēr, tā kā pieredzes mačos ar šīs valsts klubiem nav (bet dienvidnieki, tomēr ir dienvidnieki), grupas melnā zirdziņa statusu acīmredzot jāpiešķir tieši "Gaz Metan Medias".

Regulārajā sezonā Rumānijas klubs nonāca no kvalifikācijas mačiem, kuros prata pieveikt Krievijas kluba "Ural". Savā laukumā rumāņi zaudēja ar divu punktu deficītu, bet viesos bija pārāki ar + 5. Pirmajā posmā "Gaz Metan" visai droši turējās grupas vadībā, tomēr pēdējā kārtā faktiski uzdāvināja to Ukrainas "Khimik" basketbolistiem, kas nu mērojas spēkiem ar turku "Tofas", krievu "Krasnye Krylia" un zviedru "Dolphins", pirmajās divās spēlēs tiekot pie viena panākuma. Spriediet paši, kuriem trāpījusies pateicīgāka grupa – uzvarētājiem vai otrajai vietai.

Rumāņu treneris Marcels Tenters savā komandā iesaucis četrus bijušās Dienvidslāvijas skolas audzēkņus, trīs amerikāņus, bulgāru un vācieti. Saskaitot kopā, daudz vietu rumāņiem neatliek, tomēr daži no viņiem pamanās izkarot arī sev vietu laukumā. Divus no viņiem Latvijas izlase basketbolisti iepazina šoruden Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā – aizsargu Andreju Mandači un spēka uzbrucēju Titusu Nikoaru. Komandas rezultatīvākais vīrs gan FIBA Izaicinājuma kausā, gan nacionālajā čempionātā ir amerikānis Devens Mičels, bet starp labākajiem punktu guvējiem un piespēlētājiem ir arī Mandači.

Interesanti, ka Rumānijā arī basketbolā ir ieviesti tā saucamie transfēru logi, kas nozīme, ka spēlētājus nevar mainīt gandrīz visu sezonu līdz pavasarim, bet gan tikai noteiktos laika periodos. Janvāra sākumā beidzās viens no tādiem, kura laikā "Gaz Metan" ieguva jaunu saspēles vadītāju, amerikāni Kailu Šilo, kurš jau paguvis kļūt par varoni, mačā ar "Kataja" gūstot uzvaras grozu no tālmetienu līnijas. 

Šajā sezonā maizi Rumānijā pelna bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Ivars Timermanis, tiesa pagaidām lielu pieredzi šīs valsts klubu basketbolā viņš uzkrāt nav paguvis. Toties basketbolista aģentam Raivim Ušackim, viesojoties Rumānijā, izdevies ne tikai iepazīties ar tās klubu basketbolu, bet arī tieši "Gaz Metan Medias" komandu.

"Nevajag par Rumānijas klubu basketbolu spriest pēc izlases snieguma. Šīs valsts čempionātā spēlē 16 komandas, bet visās, pat pašā vājākajā, ir vairāki leģionāri. Tajās spēlē ļoti daudz kaimiņu serbu, turklāt rumāņi uzskata, ka viņu čempionāts ir pat spēcīgāks par Serbijas līgu, protams, neskaitot Adrijas līgas komandas, " par Rumānijā uzzināto stāsta Ušackis.

"Gaz Metan" ir vienīgā no četrām rumāņu komandām, kas tikušas 16 labāko skaitā, bet nacionālajā čempionātā tik labi viņiem neiet – 10 uzvaras 18 mačos un astotā vieta. "Mičels ir tāds izteikts komandas līderis, kuru apturēt būs ļoti grūti. Labs ir arī Ivanovičs, kurš var nospēlēt gan ar muguru pret grozu, gan iemest tālo. Kopumā labi sabalansēta komanda, kas spēlē ļoti ātru basketbolu,” ventspilnieku sāncenšus raksturo basketbola aģents, piebilstot, ka BK "Ventspils" būs šī pāra favorīts, taču viegli neklāsies. Cīnīties noteikti vajag līdz galam, jo Ušackim Rumānijā sanāca pieredzēt maču, kurā šis klubs 24 sekunžu laikā izsēja sešu punktu pārsvaru, bet pēc tam zaudēja pagarinājumā.

Vieglu cīņu negaida arī BK "Ventspils" galvenais treneris Roberts Štelmahers: "Nevajag domāt, ka Rumānijā ir miris basketbols, viņi spēlē pietiekami labi un var mums var sagādāt nopietnu pretestību." Pēc Last16 otrā mača treneris, protams, nebija sajūsmā par diviem zaudējumiem, taču uzsvēra, ka galvu nolaist neviens netaisās: "Nav jau vairs, kur atkāpties. Jāņem viss, ko varam paņemt."

Ar rumāņu klubu ventspilniekiem būs jāaizvada Last16 turnīra pēdējā spēle, turklāt viesos, un nav izslēgts, ka šajā mačā var izšķirties izslēgšanas maču ceļazīmes liktenis. Tāpēc labi būtu ne tikai uzvarēt, bet izdarīt to pēc iespējas pārliecinošāk.

"Mediaša ir diezgan neliela pilsēta, kurā ir arī futbola komanda, turklāt tām abām ir viens un tas pats sponsors. Futbols, protams, ir numur viens, bet arī uz basketbolu cilvēki nāk, turklāt, viņi māk atbalstīt komandu. Zāle ir neliela, vienā no vietējā čempionāta spēlēm tajā bija ap 1000 skatītāju, taču atmosfēra bija iespaidīga. Nospriedu, ja būtu basketbolists, šādā zālē spēlēt kā viesis negribētu, " Ušackis uzsver, ka viesos spēlēt varētu būt sevišķi sarežģīti.

Mača sākums Ventspilī, kā ierasts, pulksten 19, 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: