28. februārī notika Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas un Ventspils poliklīnikas rīkotā iedzīvotāju Informācijas diena, kurā abu iestāžu vadība informēja par šā gada veselības aprūpes pieejamību un jaunajiem pakalpojumiem.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece klātesošos informēja par pozitīvo ziņu, ka vadība otrdien ir nolēmusi piešķirt papildus desmit miljonus latu neatliekamās palīdzības sniegšanai slimnīcās, tai skaitā Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai. Tas nozīmē, ka Ventspilī neatliekamo palīdzību iedzīvotājiem varēs nodrošināt līdzšinējā apjomā. Arī šogad slimnīca turpinās nodrošināt ambulatoros pakalpojumus. Tomēr gaidīšanas rindas uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem un pie pieprasītākajiem ārstiem speciālistiem šogad diemžēl mazumā neies. Galvenais iemesls – nepietiekamais valsts finansējums šo pakalpojumu nodrošināšanai pieprasītajā apjomā.

Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Agnese Šepte informēja, ka līgumi par valsts finansējumu šobrīd ir noslēgti gan par ģimenes ārstu un ārstu speciālistu pakalpojumu sniegšanu, gan arī mājas aprūpes nodrošināšanai. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad piešķirtais finansējums ir nedaudz mazāks, taču poliklīnika nākotnē raugās ar optimismu un šobrīd visus pakalpojumus sniedz iepriekšējā gada līmenī. Šepte arī pastāstīja par jaunās poliklīnikas būvniecības gaitu, kuras medicīniskā aprīkojuma un tehnisku dabas jautājumu risināšanā Komunālā pārvalde iesaista arī poliklīnikas pārstāvjus.

Tikmēr slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis pastāstīja par slimnīcas plāniem šogad ieviest vairākus jaunus medicīniskos pakalpojumus. Tai skaitā pacientiem pēc insulta tiks nodrošināta valsts apmaksāta mājas aprūpe. Viņus mājās apmeklēs fizioterapeits vai ergoterapeits. Līdz ar to, pacientam nebūs jāguļ slimnīcā, viņš rehabilitāciju varēs saņemt mājās.

Tāpat šogad slimnīcā tiks izveidots Bronhiālās astmas kabinets. Tas būs valsts apmaksāts konsultāciju kabinets, kurā pacientus pieņems Dr. Fabriciusa un Dr.Valdmane. Plaušu un bronhiālās astmas pacientiem būs pieejami gan izmeklējumi, gan konsultācijas.

Tikmēr epilepsijas un citu neiroloģisko slimību diagnosticēšanai tiks ieviests jauns diagnostikas veids – elektroencefalogrāfija. Neirologs Dr. Urtāne jau ir izgājusi speciālu apmācības kursu un tuvākajā laikā tiks iegādāta iekārta, ar kuru tiks nolasīti smadzeņu izdotie elektriskie impulsi. Bet kardioloģijas nodaļa iegādāsies papildus holera monitoringa iekārtu sirds ritma noteikšanai, kā arī asinsspiediena diennakts monitoringa sistēmu, lai varētu novērot pacientus ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Savukārt par nodibinājuma „Pacientu atbalsts” darbību pasākumā informēja organizācijas pārstāve Iveta Ķēniņa. Šobrīd „Pacientu atbalsts” vairāk koncentrējas uz pacientu tiesību un pienākumu skaidrošanu, palīdzību pacientiem veidot komunikāciju ar medicīnas personālu, skaidrojumiem, kā labāk sagatavoties vizītei pie ārsta, kā pašiem rūpēties par savu veselību. Pašlaik izstrādes stadijā ir mājas lapa, kurā iedzīvotāji varēs apmainīties ar viedokļiem par medicīnas jautājumiem, iegūt informāciju un sūtīt savus ziņojumus. Pilsētā tiks arī rīkoti informatīvi pasākumi tieši par pacientu tiesībām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: