„Ventspils Augsto tehnoloģiju parka” valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs par septiņos gados sasniegto.

Šodien nodibinājumam „Ventspils Augsto tehnoloģiju parks” (VATP) aprit 7 gadi. Pastāsti, ar ko viss sākās.

2004. gada nogalē ierados Ventspilī – pilsētā, kura man uzreiz šķita ļoti pievilcīga. Sapratu – šeit gribu darboties un palikt. Tā dzima ideja par elektronikas un augsto tehnoloģiju jomu attīstīšanu Ventspilī. Mans jaunības entuziasms, šķiet, palīdzēja pārliecināt septiņus citus partnerus, ka elektronikas nozare Ventspilī būs! Organizācijas, kas toreiz man noticēja, kļuva arī par VATP dibinātājiem.

Šajā laikā noiets ceļš no zaļas pļavas Pārventā ar pāris nojaucamiem rezervuāriem līdz interneta maršrutētāju ražošanai elektronikas fabrikā, Latvijas pirmā satelīta būvniecībai, mobilo telefonu aplikāciju programmēšanai, kā arī šķidro kristālu displeju ražotnes būvniecības uzsākšanai 2012.gadā.

Kā VATP izskatījās dibināšanas pirmsākumos?

Darbības pirmsākumi saistīti ar diviem maziem kabinetiem Ventspils Augstskolā, kas tika īrēti administrācijas vajadzībām un Biznesa inkubatora izveidei. Šobrīd VATP administrācijā un projektos strādā 16 darbinieki, savukārt Tehnoloģiju parka un VATP Biznesa inkubatora uzņēmumos darbojas vairāk kā 150 speciālisti. VATP atrodas ne tikai Ventspilī, bet arī Talsos; tur darbojas VATP biznesa inkubatora filiāle. Tāpat VATP ir bijis viens no veidotājiem Kurzemes Biznesa inkubatoram, kas strādā Liepājā, Saldū un Kuldīgā.

 

Kad tika uzcelta VATP tehnoloģiju parka ēka un kas tajā notiek šodien?

Tehnoloģiju parka ēka tika pabeigta 2006.gadā, un jau tad tajā darbību uzsāka vairāki elektronikas un informāciju tehnoloģiju uzņēmumi, kā arī inženierpētniecības centrs ar tā modernajām CAD/CAM ātrās prototipēšanas laboratorijām. Šobrīd ēkā veiksmīgi savu darbību turpina Ventspils Elektronikas fabrika, mobilo aplikāciju uzņēmums Latvisoft, tekstilizstrādājumu ražošanas uzņēmums Textile 4U, prototipēšanas laboratorija un citi uzņēmumi. Norit arī sarunas ar vairākiem jauniem uzņēmumiem. Esam izveidojuši tīro telpu un strādājam pie Kurzemes Democentra idejas.

 

Kas, tavuprāt, ir interesantākie VATP projekti?

Tādu ir ļoti daudz. Piemēram, darbs pie pirmā Latvijas satelīta “Venta-1” izstrādes, Latvijas Kosmosa tehnoloģiju klasteris, pirmā tīrā telpa Kurzemes reģionā, biznesa inkubators un pirmsinkubators jauno uzņēmēju atbalstam, satelītteholoģiju vasaras skola un konkurss skolēniem „Mums pieder debesis”, kas jau 3.gadu pēc kārtas dos iespēju diviem Latvijas jauniešiem doties uz starptautisku kosmosa nometni ASV. Taču tie nav visi, mēs ,VATP, vienmēr darbojamies tikai ar tādiem projektiem, kas pašiem patīk un pašus aizrauj.

Un kā ar plāniem un idejām tuvākajā nākotnē?

Šobrīd ļoti priecājamies par jauna ražošanas uzņēmuma ienākšanu Ventspilī, kas ļaus būtiski paplašināt tehnoloģiju parku. Jaunu ražotni VATP veidos Zviedrijas un Latvijas kapitāla uzņēmums EUROLCDS, kas 2012.gadā Ventspilī plāno uzsākt LCD displeju ražošanu.

Bet man pašam tuvākais pēdējā laika projekts ir Kurzemes Democentrs, kuram izstrādājam dažādus un ļoti interesantus interaktīvos stendus, piemēram, raķetes palaišana kosmosā ar domu spēku, interaktīvs stends, kas tiks vadīts attālināt tikai ar roku kustību un citi. Kurzemes Democentru plānots šogad atvērt apmeklētājiem. Democentrā tiks izvietoti arī nesen populārās Kurzemes rūpnieciskā dizaina izstādes „Elementi” plakāti un dizaina produkti.

Kas ir bijis lielākais izaicinājums?

Es teiktu, ka cilvēkresursu trūkums pilsētā. Esam daudz darījuši, lai piesaistītu tehnisko nozaru speciālistus pilsētai; tas ir viens no stūrakmeņiem investoru un jaunu uzņēmumu interesei par pilsētu. Atrast augsti kvalificētus darbiniekus nav viegli, bet, pateicoties pozitīvajam Ventspils tēlam un Ventspils Augstskolai, līdz šim lielākoties ir izdevies atrast daudzsološus jaunos censoņus studentu vidū vai uz Ventspili atvilināt Latvijas un pat pasaules mēroga speciālistus. Šeit liels nopelns ir arī mūsu partneriem Ventspils Brīvostai un Ventspils pilsētas pašvaldībai.

Kāds ir Tavs vēlējums VATP?

VATP komanda vienmēr ir izcēlusies par pozitīvu skatījumu, entuziastiskiem darbiniekiem un pārliecību, ka pat it kā nereāli sapņi var tikt realizēti. Šo arī vēlētos novēlēt VATP turpmākajiem 7 gadiem. Lai mums visiem veicas!

 

Intervēja: Ilze Eglāja, VATP Attīstības un mārketinga daļas vadītāja

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: