Ventspils poliklīnika iegādājusies jaunu iekārtu – daudzfunkcionālu ķermeņa masas analizatoru. Šī iekārta tiks izmantota ne tikai ārstniecībai. Profilakses nolūkos tā noderēs arī ikkatram iedzīvotājam.

Šobrīd ar iekārtu mācās strādāt poliklīnikas speciālisti – fizikālās terapijas ārste, pediatre Eva Goba un endokrinologs Andris Akmentiņš – lai jau tuvākajā laikā iedzīvotājiem būtu pieejams jaunais veselības aprūpes pakalpojums.

Šāda līmeņa iekārta Latvijā nekur nav. Mazāk spēcīgs aparāts sportistu vajadzībām ir vienīgi Latvijas Olimpiskajai komitejai. Dr. Eva Goba informē, ka sportisti ir viena no iedzīvotāju grupām, kas jauniegādāto iekārtu varēs pielietot. Ar tās palīdzību sportistus varēs novērtēt pirms un pēc fiziskās slodzes. Iekārta izanalizēs cik treniņa laikā zaudētas kalorijas, vai netiek nezaudēts par daudz šķidruma, cik noslogotas ir atsevišķas muskuļu grupas, kāda ir muskuļu masa attiecībā pret ķermeņa svaru un tamlīdzīgi. Tas palīdzēs noteikt optimālo treniņu slodzi.

Otra grupa ir pacienti ar endokrinoloģiskām diagnozēm. Piemēram, cukura diabēta slimniekiem ir svarīgi zināt, cik daudz viņš uzņem un cik patērē kalorijas, kāda ir sabalansētība starp taukiem, ķermeņa masu un muskulatūras masu. Iegūtā informācija ļaus pacientam piemeklēt adekvātu terapiju.

Liela interese varētu būt no iedzīvotājiem, kuri vēlas virzīties uz savu sapņu svaru un ķermeņa uzbūvi. Zināms, ka cilvēki pielieto dažādas diētas, kas ne vienmēr ir pareizas. Diētas laikā ar šo iekārtu var izvērtēt vai notievēt vēlošais cilvēks svaru zaudē uz tauku rēķina, vai arī uz ūdens vai muskulatūras rēķina, kas norāda uz nesabalansētu diētu.

Tīri profilaktiski varēs pacientus izmeklēt un izvērtēt viņu organisma vājās vietas, kurām vajadzētu pievērst lielāku uzmanību. Piemēram, mūsdienās ir liela problēma, ka cilvēki pārāk maz lieto šķidrumu un to uzreiz var redzēt. Citādi, ja ķermenī ir par daudz šķidruma un veidojas tūskas. Tad jāmeklē, kāpēc ūdens uzkrājas un vai tā nav nieru kaite vai hroniska sirds mazspēja.

Tāpat, aparāts izdrukā ķermeņa masas indeksu un uzskatāmi parāda cik fizioloģiski labā stāvoklī ir organisms. Interesants rādītājs ir organisma tā saucamā metabolā vecuma noteikšana, nevis izejot no pases datiem, bet ņemot vērā konkrētā cilvēka vielmaiņu, ķermeņa uzbūvi, ūdens saturu audos, tauku saturu, muskuļu vecumu un tamlīdzīgi.

Pēc ķermeņa izanalizēšanas, speciālisti rekomendēs, ko darīt, lai cilvēks savu veselību un fizisko formu atjaunotu un uzturētu – kā mainīt ēšanas paradumus, kādas fiziskās aktivitātes būtu jāveic, bet nopietniem pacientiem noteiks terapijas korekciju.

Foto: Eva Goba priecājas par jaunās iekārtas plašajām iespējām

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: