Ventspils mērs Aivars Lembergs šodien tiesas sēdē Augstākajā tiesā (AT) pauda gatavību atsaukt prasību pret valsti par miljona latu morālā kaitējuma kompensāciju, ja prokuratūra viņam atvainosies par apsūdzībām tā dēvētajā Grinbergu lietā, kurā Lembergs tika attaisnots visās trīs tiesu instancēs.

Lembergs uz prokuratūras pārstāvja Agņa Pormaļa tiesas sēdē uzdoto jautājumu, ko viņš vēlas, lai prokuratūra izdara, sacīja, ka vēlas rakstisku atvainošanos un to, lai tiktu sodīts prokurors Māris Leja, kurš uzturēja apsūdzību Grinberga krimināllietā. Tad viņš izdarīšot secinājumu, ka pret viņu pieļautā kļūda ir labota, un viņš pats to pateikšot sabiedrībai, norādot, ka ir guvis morālu gandarījumu.

Prokuratūra viņu ir pazemojusi un tagad tai pašai ir jāpazemojas, tiesas sēdē emocionāli izteicās Lembergs, sakot, ka, saņemot atvainošanos, prasību atsauks.

Savukārt Pormalis sacīja, ka prokuratūra nav pilnvarota pārstāvēt valsts intereses šajā lietā un atvainošanos Lembergs vēlas panākt tieši no prokuratūras, kura šajā lietā nav veikusi nekādas "pašas par sevi neatļautas darbības", līdz ar to atvainoties Lembergam neesot pamata.

Pormalis atzīmēja, ka prasībā Ģenerālprokuratūra kā atbildētājs norādīta nepamatoti, kā arī lūdza prasību noraidīt. Līdzīgu pozīciju pauda arī otra atbildētāja - Finanšu ministrijas (FM) - pārstāvis Andrejs Tihomirovs uzsverot, ka šāda veida lietās atbildētājam būtu jābūt Tieslietu ministrijai (TM).

AT šodien lietu izskatīja pēc būtības, nosakot, ka spriedums tajā tiks pasludināts 21.jūnijā plkst. 9.50.

Kā ziņots, prasību pret valsti Ģenerālprokuratūras un FM personā Lembergs tiesā iesniedza 2008.gadā, prasot viena miljona latu morālā kaitējuma kompensāciju saistībā ar attaisnojošu spriedumu Grinberga lietā.

Pieprasītās kompensācijas apmērs, pēc viņa advokāta Armanda Šūmaņa iepriekš teiktā, tika aprēķināts, ņemot vērā prokuratūras darbinieku "nepamatotās darbības", spēkā esošās tiesību normas un judikatūru līdzīgu lietu izskatīšanā citur pasaulē. Prasības pieteikumā tika detalizēti izklāstīta Grinbergu lietas kriminālprocesa virzības gaita kopš tā sākuma 2005.gada 29.decembrī, kā arī "ar konkrētiem apstākļiem un faktiem pierādīts, ka ierosinātais kriminālprocess bija nepamatots un tā ierosināšana un virzība - politiska afēra", iepriekš norādīja Lemberga advokāts.

Iepriekš Ventspils mērs bija izteicies, ja viņam izdosies piedzīt no valsts miljonu latu, tad daļu no šīs naudas viņš izmantošot tiesāšanās izdevumu segšanai, savukārt lielāko daļu – ziedošot Ventspils bērnunama celtniecībai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: