Atsevišķām aptiekās nopērkamajām precēm no 1. jūnija atceltas samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes. Šo preču cena palielinājusies par gandrīz 10 procentiem.

Lai konkrētā medicīniskā ierīce atbilstu samazinātajai PVN likmei(12%), tai jāatbilst vairākiem nosacījumiem: tai jābūt medicīniskai ierīcei; to izmanto kādu organismu funkciju traucējumu atvieglošanai vai ārstēšanai, kā arī ierīce jāizmanto tikai individuālai lietošanai.

Grupā, kam PVN likme jāpalielina ietilpst, piemēram, prezervatīvi, medicīnisko ierīču dezinfekcijas līdzekļi, kā arī preces, kas nav piemērojams individuālai lietošanai, piemēram, rentgena aparāti, lāzerķirurģijas ierīces, ultraskaņas diagnostikas un magnētiskās rezonanses izmeklējumu iekārtas utt.

Šo iekārtu PVN likmes palielināšanās uz iedzīvotāju maciņiem attieksies ar izmeklējumu maksas pieaugumu, tādējādi palielinot jau tā ievērojamo maksu veselības aprūpes pakalpojumiem.

Aptieku darbinieki ir neizpratnē par par kritērijiem PVN likmes maiņai – tie ir nekonkrēti un dažādi interpretējami. Tāpēc SIA Eiroaptieka 1. jūnijā uz vienu dienu pārtrauca atsevišķu preču tirdzniecību. SIA Eiroaqptieka valdes locekle Inga Zemdega Grāpe paskaidroja, ka tirdzniecība atsevišķām precēm uz vienu dienu apturēta ar mērķi noskaidrot situāciju. Tomēr arī šobrīd līdz galam nav saprotams – kāda PVN likme piemērojama atsevišķām precēm, piemēram, grūtniecības testiem, konkrētiem acu pilieniem utt. Savukārt citas aptiekas Ventspilī – Pārventas aptieka, Ģimenes aptieka un Mazā aptieka – tirdzniecību nav šīm precēm nav apturējusi.

Pārventas aptieka un Ģimenes aptieka izmanto centralizēto programmu, kur visas preču un PVN likmes norādītas. Mazā aptieka, skaidro aptiekas vadītāja Silvija Sējāne, preču partijām, kas šobrīd atrodas aptiekā preču cenas nemainīs, palielināto PVN likmi sedzot no savas peļņas daļas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: