Arhitektu biroja „INDIA” projektētā Ventspils Pārventas bibliotēka Maskavā ieguvusi pirmo vietu prestižajā starptautiskajā konkursā „Best Office Awards 2011” nominācijā „Labākais ārzemju projekts”.

„Best Office Awards 2011” ir galvenais Krievijas biroju industrijas notikums – ikgadējs arhitektūras konkurss, kurā apbalvo labākos sabiedrisko un biroja telpu risinājumus. Konkursa tēma 2011.gadā bija „Birojs bez robežām”. Šogad konkursā desmit nominācijās par balvām cīnījās 75 projekti, tostarp nominācijā „Labākais ārzemju projekts” startēja 14 projekti.

Konkursam iesniegtos darbus vērtēja kompetenta starptautiska žūrija, kuras sastāvā bija 23 arhitekti, interjera dizaineri un citi ar nozari saistīti speciālisti. Žūriju vadīja firmas „Jones Lang LaSalle” izpilddirektors Krievijā un Neatkarīgo valstu savienībā Šarls Budē, un tajā darbojās tādi slaveni arhitekti kā Sergejs Čobans, Sergejs Estrins, Boriss Levjants, Nikolajs Milovidovs, Mihails Mandrigins, Klaivs Vudžers un Niks Pells, kā arī Krievijā pārstāvētu starptautisku un Krievijas firmu vadošie menedžeri un Baltijas Arhitektūras centra prezidente Aivija Bārda no Latvijas.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs uzsver, ka, izvēloties Pārventas bibliotēkas projektētājus, pašvaldība kā pasūtītājs bija dilemmas priekšā – izvēlēties arhitektus ar pieredzi vai arī uzticēt pasūtījumu jauniem arhitektūras un dizaina meistariem ar svaigām idejām. „Mūsu izvēle par labu arhitektu biroja „INDIA” novatoriskajām idejām ir attaisnojusies,” pārliecināts ir Lembergs.

Savukārt Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone, kas piedalījās balvu pasniegšanas ceremonijā, ir gandarīta par Pārventas bibliotēkai piešķirto balvu. „Saņemt šādu augstu novērtējumu prestižajā arhitektūras konkursā Maskavā ir liels pagodinājums, jo konkursam iesniegtie darbi demonstrēja patiešām augsta līmeņa arhitektūru. Mūsu bibliotēku raksturo skaistums, ko radījis lakonisms un funkcionalitāte, kas ir būtiska mūsdienu arhitektūras iezīme. Acīmredzot tieši tas ir iespaidojis starptautisko žūriju. Ventspilij un Latvijai kopumā ir patiesi svarīgi, lai par mums Krievijā nonāktu pēc iespējas vairāk informācijas. Arhitektūra dod vienu no šādām iespējām,” sacīja Daiga Dzedone.

Jāatzīmē, ka Pārventas bibliotēka saņēmusi vairākus nozīmīgus apbalvojumus arī Latvijā – mūsdienīgā celtne atzīta par 2009.gada labāko jaunbūvi Latvijas Būvnieku asociācijas rīkotajā skatē "Gada labākā būve Latvijā 2009", saņēmusi Latvijas Dizaineru savienības balvu „Labākais sabiedriskais interjers 2009.gadā”, kā arī Latvijas Arhitektu savienība tai piešķīrusi 2009.gada Lielo balvu arhitektūrā.

Pārventas bibliotēku, kas atklāta 2009. gada augustā, projektējuši biroja "INDIA" arhitekti Pēteris Bajārs, Ivars Kalvāns, Rūdolfs Jansons, Ieva Baumane, Dina Sotņikova un Ilze Ļuļe. Bibliotēkas interjeru veidojusi Ausma Ķibilde, bet būvkonstrukcijas – "MDK Konstruktori". Pārventas bibliotēku pēc Ventspils pilsētas pašvaldības pasūtījuma būvēja Ventspils būvkompānija "Pilsbūve".

Pārventas bibliotēka ir viena no retajām ēkām, kur arhitektūras konkursa ceļā iegūtā ideja bez kompromisiem tika realizēta dzīvē. Bibliotēkas projektā radīta Latvijai netipiska publiska lieltelpa, kas vienlaicīgi nodrošina gan bibliotēkas funkcijas, gan kultūras pasākumu norisi. Ēkas būvprojekta autori ir atteikušies no tradicionālo kāpņu izmantošanas, nodrošinot apmeklētāju plūsmu virzību, savienojot līmeņus ar lēzenu pandusu palīdzību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: