Vai ir viegli mājās pagatavot izcilu kafiju? Pilnīgi noteikti! Izvēloties piemērotākās kafijas pupiņas savam kafijas automātam, jūs varat uzlabot savu ikdienas pagatavošanas rutīnu, nodrošinot vislabāko garšu un aromātu. Galīgo garšas profilu ietekmē viss – sākot no pupiņu izcelsmes un veida līdz pat to grauzdējuma līmenim.
Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku drosmīgam espresso vai maigai filtra kafijai, uzziniet, kādas kafijas pupiņas izvēlēties, lai baudītu izcilu espresso.
Kas jāzina par kafijas pupiņām
Svaigas kafijas pupiņas ir galvenā sastāvdaļa patiesi izcilas kafijas iegūšanai. Tomēr, lai izvēlētos vislabākās kafijas pupiņas, jums ir jāatbild uz pāris svarīgiem jautājumiem. Pirmkārt, kāda tipa kafijas automātu jūs izmantojat? Otrkārt, kādas garšas jūs vēlaties sajust savā dzērienā? Sāksim ar garšām, kas ievērojami atšķiras atkarībā no kafijas pupiņu izcelsmes un veida.
Vienas izcelsmes kafija pret maisījumiem
Izvēloties kafijas pupiņas un meklējot ideālo garšu, ir jāizprot divi galvenie termini: vienas izcelsmes kafija un kafijas maisījums.
- Vienas izcelsmes kafijas pupiņas tiek audzētas konkrētā reģionā, tādējādi sniedzot iespēju izjust to, kā vietējais klimats un vide ietekmē kafijas augus, galīgo garšu un dominējošo garšas profilu attiecīgajā reģionā. Piemēram, Centrālamerikā audzētām pupiņām bieži vien piemīt brūnā cukura vai kakao notis, savukārt Kenijā audzētām pupiņām parasti piemīt salda, ogām līdzīga pēcgarša. Šīs unikālās un spilgtās īpašības padara vienas izcelsmes kafiju par īpaši iecienītu kafijas entuziastu vidū.
- Savukārt kafijas maisījumos tiek apvienotas atšķirīgas izcelsmes kafijas pupiņas, lai radītu sabalansētu un viendabīgu garšu. Lai gan salīdzinājumā ar vienas izcelsmes kafijas pupiņām maisījumiem nepiemīt pārāk izteiktas garšas notis, tie ir ideāli piemēroti tiem, kuri meklē harmoniju un līdzsvaru starp maigumu, stiprumu, aromātu un rūgtumu.

Arabika pret robustu
Pastāv divi galvenie kafijas pupiņu veidi – arabika un robusta, un katram no tiem piemīt atšķirīgs garšas profils.
- Arabika ir visplašāk izmantotā kafijas šķirne, kas veido aptuveni 75% no pasaules kafijas tirgus. Tā ir pazīstama ar plašu garšu gammu, komplicētu aromātu un dabisku saldumu.
- Robustas pupiņām piemīt spēcīgāka, rūgtāka garša, un tās satur mazāk cukura nekā arabika. Tām raksturīgs intensīvāks garšas profils, taču garšu daudzveidība ir ierobežotāka. Tāpēc robustas pupiņas bieži tiek sajauktas ar arabikas pupiņām, lai piešķirtu espresso dzērienam tekstūru un izceltu krema kārtiņu, vai arī tās tiek izmantotas šķīstošās kafijas ražošanā.
Labākās kafijas pupiņas dažādiem kafijas automātiem
Lai iegūtu izcilu kafiju, īpaši būtiskas ir pupiņu garšas īpašības, kas atkarīgas no to veida un izcelsmes. Tomēr tikpat svarīgi ir izvēlēties pareizās kafijas pupiņas savam kafijas automātam, lai nodrošinātu vislabāko garšu un aromātu katrā pagatavotajā porcijā.
Kafijas pupiņas automātiskajiem kafijas automātiem
Automātiskie kafijas automāti ir daudzpusīgi un spēj pagatavot dažādus kafijas dzērienus – no klasiska espresso līdz krēmīgai latte. Šajos automātos tiek izmantots augsts spiediens, lai pagatavotu espresso un svaigi samaltu kafijas pupiņas katrai tasītei.
Meklējot pupiņas automātiskajiem kafijas automātiem, izvēlieties tās kas paredzētas espresso pagatavošanai. Dažu kafijas zīmolu iepakojumi pat tiek marķēti, norādot, ka tās ir piemērotas espresso vai automātiskajiem kafijas automātiem. Espresso kafijas pupiņām parasti piemīt tumšāks grauzdējums nekā parastajai kafijai, tādējādi nodrošinot bagātīgu garšu īsā ekstrakcijas laikā.
- Arabikas kafijas pupiņas būs lieliska izvēle automātiskajiem kafijas automātiem, jo tās ir piemērotas visiem kafijas veidiem – espresso, melnai kafijai un piena dzērieniem. Tās nodrošina smalku, maigu un saldu garšu.
- Arabikas un robustas maisījumi piešķir kafijai izteiktāku krema kārtiņu un vieglu rūgtumu. Šie maisījumi ir īpaši piemēroti tiem, kuri dod priešroku bagātīgākai, blīvākai kafijai ar līdzsvarotu garšu.
Pastāv uzskats, ka vienas izcelsmes pupiņas ir piemērotākas manuālai, nevis automātiskai kafijas pagatavošanai. Tomēr tā nav taisnība. Ja vienas izcelsmes kafija tiek grauzdēta espresso pagatavošanai, tā var būt lieliski piemērota arī automātiskajam automātam, tādējādi atklājot komplicētas un unikālas garšas.
Kafijas pupiņas pusautomātiskajiem espresso automātiem
Ja izmantojat pusautomātisko espresso kafijas automātu, iespējams, esat sajūsmā par kafijas pagatavošanas mākslu un labprāt eksperimentējat, lai atklātu labākās garšas. Izpratne par to, kuras pupiņas ir piemērotas jūsu kafijas automātam, palīdzēs šajā ceļojumā.
Tāpat kā automātiskajos, arī pusautomātiskajos espresso automātos espresso pagatavošanai tiek izmantots augsts spiediens, kas nozīmē, ka jums jāizvēlas espresso pagatavošanai piemērotas pupiņas. Meklējiet iepakojumus ar "espresso" marķējumu vai izvēlieties pupiņas, pamatojoties uz to grauzdēšanas pakāpi.
- Pusautomātiskajam espresso kafijas automātam vispiemērotākās būs vidēji līdz tumši grauzdētas kafijas pupiņas.
- Tradicionāli šajās iekārtās priekšroka tika dota pupiņām ar tumšāku grauzdējumu, taču pēdējā laikā arvien populārākas kļūst vienas izcelsmes pupiņas. Tās piedāvā spilgtas, bieži vien eksotiskas garšas notis, padarot tās par lielisku izvēli kafijas cienītājiem.
- Ja izmantojat vienas izcelsmes pupiņas, pārliecinieties, ka to grauzdējums ir piemērots espresso pagatavošanai, lai iegūtu optimālus rezultātus.
- Arabikas pupiņas nodrošinās saldāku, augļaināku garšu, savukārt arabikas un robustas maisījumi būs ideāli piemēroti piena dzērieniem, piešķirot tiem konsistenci un krēmīgu tekstūru.

Kafijas pupiņas filtra (pilienveida) kafijas automātiem
Filtra kafijas automāti ir ideāli piemēroti tiem, kuriem patīk maiga, mazāk rūgtena kafija. Bet kuras kafijas pupiņas vislabāk spēj izcelt šo maigo, dabiski saldo garšu?
- Uz daudzu kafijas zīmolu iepakojumiem tiek norādīts, vai pupiņas ir piemērotas filtra kafijas automātiem.
- Ja tas nav norādīts, pievērsiet uzmanību grauzdējuma līmenim. Filtra kafijas automātiem vispiemērotākās būs vidēji vai viegli grauzdētas kafijas pupiņas. Tās izceļ saldas, augļainas garšas un nodrošina vieglu konsistenci.
- Filtra kafijas pagatavošanai ieteicams izmantot vienas izcelsmes kafijas pupiņas. Tās atklāj kafijas unikālās, komplicētās nianses, kam bieži vien raksturīga sviestaina vai zīdaina, tīra garša.
- Arabikas kafijas pupiņas būs labākā izvēle filtra kafijai, jo tās piedāvā augļainu, saldu garšu, ko papildina līdzsvarots skābums. Ja vēlaties bagātīgāku garšu ar vieglu rūgtumu, izvēlieties arabikas un robustas maisījumu.
Jūsu kafijas automāts un piemērotākās kafijas pupiņas
Kas notiek, kad kafijas automātam tiek izvēlētas piemērotas kafijas pupiņas? Tiek iegūta vislabākā kafija, kam piemīt bagātīga garša un apburošs aromāts, kas atgādina profesionāla baristas pagatavotu kafiju.