Ar katru nedēļu aizvien kritiskāka kļūst situācija valsts policijas Ventspils iecirknī. Šobrīd minimālā režīmā strādā īslaicīgās aizturēšanas izolators, jo nav, kas to sargā. Aizturētie tiek vesti uz Talsiem un Liepāju.

No četriem kārtībniekiem, kas apsargāja izolatoru, trīs ir aizgājuši prom. Iemesls – smieklīgais atalgojums aptuveni 200 latu apjomā. Tāpat no policijas aizgājusi viena no valstī labākajām speciālistēm nepilngadīgo lietu jomā Dace Andersone. Vakanču skaits pieaug un īstermiņa risinājums nav saskatāms. Mūrniece sola algu jautājumu pārskatīt.

 

Mēs labi atceramies, kā 2006. gadā Ventspilī slēdza īslaicīgās aizturēšanas izolatoru antisanitāro apstākļu dēļ. Izolatora telpas neatbilda cilvēktiesību standartiem. Aizturētās un ar administratīvo arestu sodītās personas vairāk nekā gadu tika vestas uz Talsiem un Liepāju, līdz policijā uzstādīja konteinera tipa izolatoru. Tagad vadāšana atkal atsākusies. Šoreiz ar telpām viss ir kārtībā, bet nav kas tās apsargā.

 

Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons skaidro, ka izolatoru diennakts režīmā jāapsargā četriem kārtībniekiem un trīs no viņiem ir aizgājuši uz labāk apmaksātām darba vietām. Tostarp divi ir aizbraukuši uz ārvalstīm. Vilemsons uzsver, ka viņš šādu pavērsienu jau bija gaidījis. Neskatoties uz atbildīgo un bīstamo darbu kārtībnieki ir viszemāk atalgoti un cik tad ir tādu cilvēku, kas ir ar mieru strādāt par 200 latu algu. Turklāt, ja iepriekš par virsstundu darbu tika samaksāts, tad tagad tas policistiem tiek aizvietots ar brīvdienu. «Bet no brīvdienas jau cilvēks nav paēdis,» uzsver Vilemsons.

 

Situāciju sarežģī tas, ka ātrs risinājums nav iespējams. Šajā amatā nevar pieņemt jebkuru interesentu. Kandidātam ir jāatbilst noteiktām obligātām prasībām, vismaz viens gads jāizmācās Policijas koledžā.

 

Tagad policija ir spiesta nodarboties ar bezjēdzīgu aizturēto vadāšanu. Piemēram, Ventspilī aizturētais atrodas Talsu īslaicīgās aizturēšanas vietā, bet izmeklēšanas tiesnesis atrodas Liepājas tiesā. Tad no Ventspils dodas transports uz Talsiem, lai no turienes aizturēto konvojētu uz Liepāju un pēc tam pa tādu pašu maršrutu atgrieztos Ventspilī.

 

Kārtībnieki nav vienīgie, kas pamet grimstošo kuģi. Nupat Ventspils iecirknis saņēmis kārtējo triecienu, zaudējot vienu no vērtīgākajiem darbiniekiem – pieredzējušo nepilngadīgo lietu eksperti Daci Andersoni. Priekšniecība vērtē, ka Andersone savā jomā bija viena no spēcīgākajām visā valstī un praktiski ir neaizstājama. Vilemsons atklāj, ka Andersone pārgājusi strādāt uz pašvaldības policiju, kur atalgojums ir teju divas reizes lielāks.

 

Tikmēr pati Andersone Ventas Balsij komentē, ka lielāks atalgojums nav spēlējis galveno lomu. Viņa skaidro, ka pašvaldības policija ir uzņēmusies funkciju veikt nepilngadīgo profilaksi. Tādejādi viņa turpinās strādāt savā jomā, kur valsts policijā ir uzkrāta liela pieredze. Viņa atzīst, ka ir žēl palicēju valsts policijā, jo viņiem ar katru aizejošo cilvēku slodze tikai palielinās. «Cilvēkiem ir liela pārslodze, jo funkcijas un apjomi jau nemazinās,» raizējas Andersone.

 

Kā viens no iemesliem, ka Ventspils iecirknī uz citu pilsētu fona kadru trūkums ir īpaši kritisks, tiek minēta salīdzinoši labākā situācija darba tirgū. Policistiem Ventspilī ir vieglāk atrast labāk apmaksātu darbu, tostarp pārejot uz augstāk atalgotajām vietām pašvaldības policijā. Kā vēl viens būtisks iemesls, kas nav veicinājis jauno kadru interesi, ir gadu desmitiem ilgušās problēmas ar policistu katastrofāli sliktajiem darba apstākļiem Kuldīgas ielas ēkā, kas neatbilst nekādiem kritērijiem. Jācer, ka šis iemesls nu būs pagātnē, jo daļēji policija jau ir pārvākusies uz labākām telpām Ostas ielā 33.

 

Par to, vai ņemot vērā policijas kadru aizplūšanu, plānots pārskatīt algu jautājumu, jautājām arī iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei. Viņa uzskata, ka algu jautājums ir jāpārskata un tāpēc atbilstoši viņas rīkojumam Valsts policijā šogad tiek veikta struktūras izvērtēšana, optimizācija un notiek arī darbinieku slodzes novērtēšana. Valsts policija sadarbojas ar Iekšlietu ministriju jautājumā par izmaiņām atalgojuma sistēmā. «Minēto pasākumu rezultātā plānots panākt iespējamo risinājumu – palielināt dienestā esošo policistu atalgojumu,» klāsta Mūrniece. 

 

VP Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse informē, ka Ventspils iecirknī šobrīd visakūtāk nepieciešami dežūrdaļas kārtībnieki, ceļu policijas jaunākie inspektori, kriminālpolicijas izmeklēšanas inspektori un operatīvā darba inspektori, kā arī kārtības policijas iecirkņa inspektori. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: