Klusais un kādreiz nolaistais rajons Ganību ielas galā pamazām iegūst mūsdienīgas ekskluzīvas vietas aprises. Ēkā, kas renovēta par privātuzņēmēju līdzekļiem un nodota ekspluatācijā pirms pāris mēnešiem, ierīkoti astoņi mēbelēti dzīvokļi, kas tiek izīrēti ilgtermiņā.

Īres nama Ganību ielā 116 īpašnieka pārstāve uz jautājumiem atbild īsi – reklāma privātajam nekustamā īpašuma attīstītājam nav nepieciešama, jo gandrīz visi dzīvokļi jau ir izīrēti. Decembra vidū būs pieejami divi atlikušie 2 un 3 istabu dzīvokļi. Redakcijai tomēr izdevās noskaidrot, ka renovētajā mājā dzīvokļi ir mēbelēti un gatavi uzreiz uzņemt īrniekus. Dzīvokļu platība ir no 50 līdz 70 kvadrātmetriem. Pēc īpašnieka pārstāves teiktā, interese par dzīvokļu īri ir bijusi liela, īpaši no jauno ģimeņu puses. Potenciālos dzīvokļu īrniekus piesaista klusais, zaļais rajons, prom no pilsētas burzmas. Renovētajā mājā jau ievākušās četras jaunās ģimenes, apgalvo īpašnieka pārstāve.

Redakcijai bija iespēja apmeklēt slēgto teritoriju Ganību ielā 116 un apskatīt ēku no iekšpuses. Ēka pārsteidz ar savu mūsdienīgo apdari un plānojumu – gandrīz katrā dzīvoklī ir balkons un terase. Plašā teritorija pie mājas ir labiekārtota, norobežota ar metāla žogu un vārtiem, pa perimetru apstādīta ar dekoratīvajiem krūmiem, bet pie kāpņutelpas dobē zied vēlās rudens puķes. Teritorijā ir ierīkotas automašīnu stāvvietas. Dzīvojamā māja ir pieslēgta centralizētajai ūdensapgādei un kanalizācijai, un tai ir lokālā apkures sistēma ar kokskaidu granulu apkuri. «Bija iespēja pieslēgties pilsētas siltumtīkliem, bet mēs pagaidām šo iespēju neesam izmantojuši. Pateicoties autonomajai apkures sistēmai, varējām ieslēgt apkuri jau septembrī,» pastāstīja mājas īpašnieka pārstāve.

Rajons Ganību ielas galā, kur padomju laikā bija dzīvojamās mājas virsnieku ģimenēm, pamazām iegūst otro elpu. 2018. gadā pilsētas dome izsniedza atļauju privātuzņēmējam sākt darbus ēkas Ganību ielā 116 pārbūvei par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju. Blakus renovētajam īres namam pirms dažiem gadiem tika atklāts sporta komplekss Termināls, ko arī atjaunojuši privātīpašnieki.

Pateicoties privātajai iniciatīvai, mūsu pilsētā pakāpeniski tiek risināts aktuālais mājokļu jautājums – renovētajās dzīvojamās mājās kļūst pieejami dzīvokļi, kas tiek izīrēti. Ēka Ganību ielā 116 ir otrā privātā īres daudzdzīvokļu māja. Pirms vairākiem gadiem tika renovēta māja Katoļu ielā 9, kurā arī izīrēti aptuveni pusotrs desmits dzīvokļu.
«Īrēto labiekārtoto dzīvokļu deficīts ir aktuāla tēma ne tikai Ventspilij, bet praktiski teju visām pašvaldībām ārpus Rīgas un Pierīgas,» atgādina pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītājs Māris Bože. Pilsētas pašvaldība nevar uzņemties pilnībā finansējumu dzīvojamo daudzdzīvokļu māju celtniecībai, bet atbalsta privāto iniciatīvu. Šogad pašvaldība rīkoja divus konkursus gan jaunu dzīvojamo māju būvniecības, gan pārbūves projektu līdzfinansēšanai šiem mērķiem jau esošajām vecajām ēkām. Maksimālais pašvaldības atbalsta apjoms sasniedz 200 000 eiro.

Oktobra beigās pašvaldība parakstīja līgumu ar privātajiem būvniekiem par līdzfinansējumu pamestas ēkas pārbūves projektam Vecpilsētā, Kuģinieku ielā 7, par ko Ventas Balss jau rakstīja. Mājā plānots izbūvēt 13 dzīvokļus. Tiek gatavots parakstīšanai līdzfinansējuma līgums jaunas dzīvojamās mājas būvniecībai Sinagogas ielā 2, kur paredzēts uzbūvēt 16 dzīvokļus. «Pastiprinām pilsētas saistošos noteikumus finansiāla atbalsta sniegšanai līdzīgiem projektiem,» pastāstīja Bože. Tuvākajā domes sēdē iecerēts risināt jautājumu par zemesgabala Saules ielā 122 atsavināšanu, lai būvētu dzīvojamo daudzdzīvokļu īres māju ar vismaz 60 dzīvokļiem. Projekts varētu pretendēt uz pilsētas pašvaldības un finanšu iestādes Altum atbalstu kopsummā par pusmiljonu eiro.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -2
    Covid 19-24.ventspils.lv 10.11.2023, 16:38:20

    Ne katrs var atļauties īrēt dzīvokli šādā mājā.

  • -2
    Eeeeeeeeee 12.11.2023, 09:10:44

    Jā, jo vairums domā, ka nav nekā vairāk vērti un tamdēļ neatīsta sevi, savu potenciālu un izaugsmes iespējas. Beigās sēdēs vecumdienās un nožēlos tā jau izniekoto dzīvi. :)

  • 0
    Dajūsko 12.11.2023, 13:59:55

    Skaisti. Kādam paveiksies.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: