Priekšstati par ideālo temperatūru mājoklī un to, kas ir dzīvošanai patīkams mikroklimats, katram no mums var atšķirties. Viens jūtas labi, telpā, kurā ir 19 grādi, bet citam arī 24 grādi ir zemākā komforta robeža. Cik atšķirīgi esam mēs, tik atšķirīgi ir arī mūsu mājokļi un prasības pret telpas mikroklimatu. 

Kāpēc telpas mikroklimats ir svarīgs?

Mūsu garastāvoklis, pašsajūta un veselība lielā mērā ir atkarīga ne tikai no ārējās vides faktoriem, bet arī no mājokļa iekšējā mikroklimata. Mums kā jebkurai dzīvai būtnei ir nepieciešams siltums, tīrs gaiss elpošanai un pietiekami daudz dabīgās gaismas. Ja kāds no šiem faktoriem trūkst vai notiek izmaiņas, tiek ietekmēta mūsu pašsajūta un dzīves kvalitāte. 

Temperatūra

Pati optimālākā temperatūra cilvēkam ir ap 20 grādiem. Pieņemts, ka ziemas laikā vidējā telpas temperatūra parasti ir 21 grāds, kamēr vasarā – nedaudz zemāk -  20 grādi pēc Celsija. Ziemā, ekonomējot energoresursus, temperatūru var uzturēt arī 19 grādu robežās, ļoti neietekmējot kopējo labsajūtu. Jāņem vērā, ka dažādās telpās ir atšķirīga nepieciešamība pēc siltuma. Ideālā temperatūra guļamistabā, viesistabā un virtuvē būs atšķirīga. Turklāt parasti augšstāvā to būtu nepieciešams samazināt, jo augšstāva telpas parasti ir siltākas. Kāda ir ideālā guļamistabas temperatūra? Mēs labāk guļam, ja telpas temperatūra ir zemāka nekā dienā. Tas tādēļ, ka miega laikā mūsu ķermenis pazemina iekšējo temperatūru par dažiem grādiem, līdz ar to arī istabas temperatūrai būtu jāsamazinās, lai saglabātu ierasto starpību starp ķermeņa un istabas temperatūru. Gulēšanai optimāli ir 16-19 grādi pēc Celsija.

Gaisa mitrums

Savā mājoklī cenšamies nodrošināt ar tīru gaisu, regulāri vēdinot telpas. Tomēr gaisa režīmu, it sevišķi apkures sezonā, ietekmē tā mitruma līmenis. Gaisa režīms ir tieši saistīts ar siltumu – jo karstāk istabā, jo grūtāk tajā elpot. Vienādi kaitīgi ir gan pārāk mitrs, gan pārāk sauss gaiss. Pārāk liels mitrums pasliktina sanitāros apstākļus: uz sienām veidojas pelējums, tiek ietekmēta ne tikai mūsu veselība, bet arī bojātas mēbeles un iedzīve. Pārmērīgi sausa gaisa iespaidā mūsu āda kļūst sausa, vieglāk ievainojama, un tas var veicināt dažādu ādas saslimšanu rašanos vai jau hronisku elpošanas slimību paasināšanos. Kāds ir optimālais gaisa mitruma līmenis? Telpās optimālais gaisa mitruma līmenis telpās ir no 40 līdz 60 procentiem.

Ierīces mājokļa klimata kontrolei

Cilvēki jau sen ir iemācījušies kontrolēt gaisa temperatūru gan ārtelpā, gan savā mājoklī. Tie ir dažādi gaisa termometri  - vienkāršākie āra termometri, kas precīzi attēlo laika apstākļus ārpus telpām, un analogie istabas termometri temperatūras mērīšanai telpās. Šobrīd visus svarīgos datus par mājokļa mikroklimatu var iegūt vienuviet - no modernas un funkcionālas ierīces –  mājas meteostacijas, lai vienmēr būtu lietas kursā par daudziem pašsajūtu ietekmējošiem ārējiem dabas un telpas klimatiskajiem faktoriem. Meteostacijas mājai ir aprīkotas ar gaisa mitruma mērītāju, pulksteni, modinātāju, mēness fāzēm, radio, kā arī temperatūras mērījumiem telpā un ārā.

Telpas mitrināšanai optimāls risinājums ir dažādi gaisa mitrinātāji, kas telpā kontrolēti izplata noteiktu mitruma daudzumu. Modeļu un veidu daudzveidība ļauj izvēlēties ierīci ar efektīvāko pielietojumu. Ir modeļi,  kas mitrina un arī attīra gaisu; iespējams izvēlēties gaisa mitrinātāju telpas aromatizēšanai ar sev tīkamām ēteriskajām eļļām; lakoniska stila piekritēji pievērsīs uzmanību atturīga dizaina ierīcēm. Noteikti pārliecināties par ierīces darbības skaļuma līmeni – modeļi ar skaļu darbību nederēs guļamistabās. Gaisa mitrinātāji prasa arī nelielu jūsu uzmanību – jāatceras pieliet ūdeni 2 reizes diennaktī.

Novērtējiet ierīces darbībā un baudiet komfortablu mājokļa klimatu! Par ierīču piegādi parūpēsies 220.lv.

Lasi vēl