Latvijā ar medībām nav izdevies noturēt mežacūku populāciju tādā līmenī, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību, atzīst Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš atzīmēja, ka šobrīd Latvijā ir otrais ĀCM izplatības vilnis, kas sākās Latgalē. Neskatoties uz to, ka Latgalē pirms pāris gadiem ĀCM praktiski netika konstatēts, mežacūku populācija palielinājās, tostarp mežacūkas no Krievijas un Baltkrievijas nonāca Latvijā.

"Latgalē ir jauna invāzija, savukārt Kurzemes pusē mēris tā arī nepazuda. Joprojām notiek inficēšanās Kurzemes reģionā - tad parādās Talsu apkaimē, tad Ventspils novadā, tad dodas atpakaļ uz Liepāju, Talsiem. ĀCM ļoti cirkulē starp Kurzemes novadiem atšķirībā no Vidzemes un Latgales, kur, izmirstot mežacūkām, mēris uz kādu laiku pazūd," skaidroja Balodis.

Viņš norādīja, ka Latvijā ir trīs aktīvi ĀCM perēkļi - Latgalē, Kurzemē un Tukuma novada Ķemeru Nacionālā parka teritorijā.

Vienlaikus Balodis atzīmēja, kamēr Latvijā būs pietiekami liels mežacūku skaits, ĀCM būs grūti apkarot ar klasiskajām veterinārajām metodēm. Ņemot vērā, ka ĀCM gadījumā vakcīnu nav, to var apkarot tikai ar dzīvnieku populācijas menedžmentu.

"Šajā jautājumā esam vienā laivā ar medniekiem, kuriem jāsaprot, ka, lai atgrieztos pie situācijas, kad infekcijas slimības viņu teritorijās esošajām cūkām nav, ir pietiekami ilgu laiku cūku blīvums jāsaglabā ļoti zems - ne vairāk kā viena cūka uz 200 hektāriem," skaidroja Balodis.

Viņš teica, ka pērn PVD konstatēja ĀCM vairāk nekā 1000 mežacūkām, no kurām lielākā daļa ir mirušas, mežā atrastās cūkas. Nomedītās mežacūkās PVD veicot izmeklēšanu lielākoties konstatē antivielas, bet vīruss konstatēts tiek reti.

Šobrīd Latvijā varētu būt apmēram 30 000 mežacūku, norāda Balodis.

Vienlaikus viņš piebilda, ka vislabākā situācija bija 2018. un 2019. gadā, kad Latvijā bija apmēram 15 000 mežacūku un bija arī zināmi rezultāti vīrusa apkarošanā - mēris pazuda gan Vidzemē, gan Latgalē. Savukārt pirms mēra Latvijā bija vairāk nekā 50 000 mežacūku.

ĀCM pagājušajā gada Latvijā tika konstatēts kopumā 1274 mežacūkām, kas ir 2,8 reizes vairāk nekā 2021. gadā, kad saslimšana tika konstatēta 448 mežacūkām. 2022. gadā ĀCM Latvijā konstatēts mežacūkām kopumā 30 novadu 242 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: